Mummie digitaal uitgepakt
Dankzij een nieuw onderzoek heeft de laatste onaangeroerde mummie uit het oude Egypte haar geheimen prijsgegeven. Zo’n veertig eeuwen na zijn begrafenis is farao Amenhotep I namelijk digitaal uitgepakt.
Dankzij een nieuw onderzoek heeft de laatste onaangeroerde mummie uit het oude Egypte haar geheimen prijsgegeven. Zo’n veertig eeuwen na zijn begrafenis is farao Amenhotep I namelijk digitaal uitgepakt.
De medische wereld heeft het licht gezien. Als het aan de wetenschappers van de onderzoeksgroep siliciumfotonica van UGent en imec ligt toch. Chips die werken op licht zullen de toekomst van de medische analyse mee bepalen, te beginnen bij het monitoren van diabetes. Ingenieur Roel Baets legt uit waarom.
Vanaf de start van de pandemie doen de wildste geruchten de ronde over de positieve effecten van voeding en voedingssupplementen. Zo zou je je immuunsysteem met de juiste voeding kunnen boosten en de kans op ernstige covid-19 kunnen verkleinen. Klopt dat?
Eureka-momenten slaan soms in op de vreemdste momenten. Een bekend ritueel op voetbaltribunes bracht een onderzoeksteam namelijk op het spoor van een uniek verdedigingsmechanisme bij vissen.
Biologen hebben bij een spinnensoort vastgesteld dat de ‘machomannetjes’ een extra pakket genen hebben dat bij vrouwelijkere mannetjes ontbreekt. De studie toont aan hoe individuen van dezelfde soort totaal verschillende uiterlijke kenmerken kunnen ontwikkelen.
Een videogame die toont hoe diep je in- en uitademt en waarbij je alleen voortbeweegt als je kalmerende diepe buikademhalingen maakt, helpt angstklachten verminderen.
In januari waarschuwde een groep van zeventien Amerikaanse, Australische en Mexicaanse biologen en ecologen voor de erosie van ecosysteemdiensten waarvan de samenleving afhankelijk is. Het zijn belangrijke milieuproblemen die dringend actie vereisen maar die te weinig aandacht krijgen.
Verschillende vaccins bewezen hun nut in de strijd tegen het coronavirus. Maar naast vaccins zochten wetenschappers ook koortsachtig naar een antiviraal geneesmiddel voor de behandeling van coronapatiënten. De voorkeur gaat naar een pilletje dat je eenvoudig kan innemen en waarvoor je niet naar het ziekenhuis moet.
Meer dan ooit stond ik dit jaar versteld van de snelheid waarmee de wetenschap open en transparant gedeeld wordt via digitale kanalen, in het bijzonder de sociale media.
Elk jaar laten honderdduizenden vogels het leven door botsingen met hoogspanningslijnen. Bakens op de elektriciteitskabels doen het aantal slachtoffers gevoelig dalen, zo blijkt uit monitoringsproject dat Natuurpunt uitvoerde in opdracht van netbeheerder Elia.
Doedoedoe, dadada, mamama, de eerste klanken van een kind zijn heerlijk. Gebruik je die babywoordjes best ook zelf in interacties met je kind? Of praat je er beter tegen zoals tegen een volwassene? En wat als je moedertaal niet het Nederlands is? Liesbeth Gijsel vraagt het in deze podcast aan ouders en wetenschappers.
Ons leefgebied is in verval, de genetische variatie is klein, en de vruchtbaarheid taant: de val van Homo sapiens lijkt onvermijdelijk.
Elk jaar levert een fascinerende oogst op aan nieuwe inzichten in mijn vakgebied. Het blijft lastig om er een favoriet uit te lichten. Na een stevige portie kill your darlings kies ik uiteindelijk voor een opmerkelijke studie over tandsteen bij Zweedse beren.
De Eosprijs 2021 gaat naar Carl-Victor Deweer (UGent) met zijn scriptie over het kweken van vliegenlarven op kippenmest. Op die manier wil deze dierenarts bijdragen tot het verduurzamen van de veeteelt.
Zo nu en dan komen uit de buitenwijken van ons zonnestelsel flinke brokken ijs en gesteente onze kant op: oude overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel, ongeveer 4,6 miljard jaar geleden. Deze ‘vuile sneeuwballen’ krijgen vaak een opvallend groene kleur naarmate ze dichter bij de zon komen. Vreemd genoeg beperkt die kleur zich tot de ‘kop’ van de komeet. Een negentig jaar oude theorie blijkt de verklaring te zijn.
Op 18 februari 2021 plaatsten wetenschappers van NASA het zwaarste object ooit op Mars: de NASA-rover Perseverance met in zijn buik de helikopter Ingenuity.
Steeds meer nieuwe inzichten tonen aan dat de ‘primitieve’ neanderthaler eerherstel verdient.
In 2020 was al bewezen dat er binnen de klasse van de zogenaamde delicate priemgetallen ook priemgetallen terug te vinden zijn die breed-delicaat zijn. En in 2021 ontdekten twee onderzoekers van de University of South Carolina dat die breed-delicate priemgetallen ‘slechts’ even eenzaam zijn als gewone priemgetallen. En dat in tijden van quarantaine.