Hoe betrouwbaar zijn zelftests?
Volgens de nieuwe teststrategie moeten we in meer gevallen een zelftest doen in plaats van een PCR-test. Hoe betrouwbaar zijn die zelftests? En volstaat een neuswisser nog wel?
Volgens de nieuwe teststrategie moeten we in meer gevallen een zelftest doen in plaats van een PCR-test. Hoe betrouwbaar zijn die zelftests? En volstaat een neuswisser nog wel?
Orang-oetans kunnen tekeningen maken die hun persoonlijkheid en gemoedstoestand weerspiegelen.
Een team van wetenschappers heeft een 'slim' voedselverpakkingsmateriaal ontwikkeld dat biologisch afbreekbaar is en schadelijke microben doodt.
Wetenschappers Moritz Gallei en David De Pue interviewen voor Eos Blogs hun helden. Dit keer spraken ze met Valerie Trouet, een Belgische bio-ingenieur die als hoogleraar is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona in Tucson. Trouet schreef een boek (Wat bomen ons vertellen) over wat jaarringen ons kunnen leren over de menselijke geschiedenis en het klimaat.
Met voorbeelden en in een bevattelijke stijl tonen twee psychologen hoe de hersenen voortdurend anticiperen.
Pesten kan bijvoorbeeld beginnen met een grapje, maar overgaan in iets wat schade toebrengt aan het slachtoffer. Hoe zit dat?
Eindelijk zit er een medicijn in de pijplijn voor leverproblemen die niet gelinkt zijn aan alcohol.
Dat vingerafdrukken bij iedereen verschillend zijn is uiteraard bekend. Maar hoe komt dat? En hoe ontstaan ze eigenlijk? Het grootste onderzoek ooit werpt daar een nieuw genetisch licht op.
Bij het horen van het woord “smog” denken veel mensen aan het blauwwitte verkeersbord onder een snelheidsbeperking van 90 km/u dat meestal omgedraaid staat langs de kant van de autosnelweg. Wanneer wordt dat dat bord omgedraaid? Wat is SMOG en hoe ontstaat het?
Waarom buigt de appel rond de steel naar binnen?
Een infectie met SARS-CoV-2 kan leiden tot de vorming van littekenweefsel in de nieren en tot een verminderde nierfunctie.
Een baby is slopend voor je nachtrust. Wat kun je doen aan slaapproblemen? Is het een goed idee om samen te slapen? Wat zijn de beste slaaprituelen? Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en ontwikkelingspsycholoog Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen).
De kans dat een Belg het nieuwe astronautenkorps van ESA vervoegt is bijzonder klein. Maar er is hoop: bij de laatste 1.500 kandidaten is een 34-jarige anesthesist uit Turnhout.
Grote herbivoren verminderen het aantal natuurbranden op wereldschaal.
De jaarwisseling zal rustiger verlopen dan normaal. In Nederland kunnen ze de honderden vuurwerkslachtoffers missen als kiespijn nu er weer een verzorginfarct dreigt door de coronacrisis. Een landelijk vuurwerkverbod moet ook helpen om de virusoverdracht in te perken. Al stemt het evengoed tot nadenken over de impact op mens en dier.
Mozart componeerde prachtige muziek, daarover zullen velen het eens zijn. Maar word je ook intelligenter als je naar zijn stukken luistert?
In de kortste dagen van het jaar groeit onze hang naar kunstlicht. Heel gezellig, maar al dat licht heeft nefaste gevolgen voor de biodiversiteit en de astronomie.
Na een jaar vol coronagolven, overstromingen en confronterende klimaatrapporten trakteert Hetty Helsmoortel je op wat luchtiger nieuws. Hier volgt voor elke maand van het jaar een al dan niet wetenschappelijk fait divers!