Koudwaterbel vertraagt afsmelten IJslandse gletsjers
Een koudwaterbel of ‘blob’ in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuiden van Groenland en IJsland, vertraagt het afsmelten van de IJslandse gletsjers. Oceanograaf Jan Stel legt uit hoe dat zit.
Een koudwaterbel of ‘blob’ in de Noord-Atlantische Oceaan, ten zuiden van Groenland en IJsland, vertraagt het afsmelten van de IJslandse gletsjers. Oceanograaf Jan Stel legt uit hoe dat zit.
De meteoor die 66 miljoen jaar geleden zowat alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat ontdekte een team van onderzoekers in fossiele botten van lepelsteuren die omkwamen bij de inslag.
Fruitsap wordt vaak naar voor geschoven als het gezondere alternatief voor frisdrank. Maar klopt dat wel? Wat zijn de voor- en nadelen van fruitsap?
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen stellen dat een crème met probiotica een efficiënt middel kan zijn tegen puistjes. Dat is goed nieuws voor wie worstelt met acne. De bestaande behandelingen hebben immers vaak neveneffecten, terwijl probiotica veilige bacteriën zijn. Werkt zo’n crème echt tegen acne?
Een hersenregio met een voorheen onbekende functie blijkt een rol te spelen bij het krijgen van een vol gevoel na het eten.
Ondanks vele initiatieven blijft pesten op school een veelvoorkomend probleem. Eén op de zes Vlaamse leerlingen is het slachtoffer van pesterijen. Tijdens de Vlaamse week tegen pesten nemen we het op voor deze leerlingen. Maar wat betekent het nu eigenlijk om slachtoffers van pesterijen te verdedigen?
Voor jonge kinderen is het niet alleen leuk om liedjes en rijmpjes te horen, ze herkennen er ook taalpatronen in. Die bevindingen kunnen mogelijk bijdragen aan het helpen van kinderen met een taalachterstand.
In de geologische geschiedenis van de aarde ontstonden twee keer superbergen: bergketens drie tot vier keer zo uitgestrekt als de Himalaya. Die bergen speelden mogelijk een rol bij de ontwikkeling van het leven op aarde.
Een op de drie mensen raakt ooit besmet met de ‘kattenparasiet’ die toxoplasmose veroorzaakt. Van de ziekte merk je meestal niets, maar de parasiet zou tientallen jaren in je brein kunnen blijven zitten, en van daaruit je persoonlijkheid veranderen. Hij zou zelfs het risico op schizofrenie verhogen. Klopt dat? Moeten we ons zorgen maken? En hoe vermijd je een infectie? De Educated Idiots zoeken het uit, samen met Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
Dat zoveel mensen in woonzorgcentra en daarbuiten stierven tijdens de pandemie, heeft volgens sommigen niets met het coronavirus te maken, maar met chronische ziektes die die personen al onder de leden hadden. Ze beweren dat de sterftecijfers werden opgeklopt. Maar hoewel onderliggende aandoeningen het risico op overlijden door covid verhogen, zijn ze daarom niet de doodsoorzaak.
Een nieuw sensorplatform en de techniek Physical Reservoir Computing werden met succes gebruikt om gedrag van planten te ‘becijferen’.
Hoe kun je de nachtrust van je kind, en dus die van jezelf, bevorderen? Expert Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen) geeft advies.
Nederlandse onderzoekers zien wereldwijd voor het eerst live op een beeldscherm hoe de radioactieve bolletjes die ze bij een kankerpatiënt hebben ingespoten de zieke lever instromen.
De Europese nerts vecht voor zijn leven. Door habitatverlies en de komst van een invasieve soort zijn de populaties drastisch afgenomen. Mogelijk bieden twee eilanden in de Estse Oostzee een uitweg.
De medische wereld én patiënten zijn blind voor borstkanker bij mannen.
Een team onder leiding van de Leidse promovendus Martijn Oei heeft bij toeval een radiostelsel ontdekt van minstens 16 miljoen lichtjaar lang. Het sterrenstelsel, vergelijkbaar met honderd Melkwegen op een rij, vormt de grootste structuur die tot nu toe is ontdekt.
De stress die gepaard ging met een zware orkaan leidde bij apen tot een versneld biologisch verouderingsproces. Mogelijk geldt die vaststelling ook voor mensen.
Nieuw onderzoek brengt een belangrijke hypothese over het fundament van de menselijke evolutie aan het wankelen.