Zo mens, zo octopus
De hersenen van mensen en octopussen vertonen verrassende gelijkenissen.
De hersenen van mensen en octopussen vertonen verrassende gelijkenissen.
Penissen zijn speciale dingen. Je hebt er korte en lange, dunne en dikke, rechte en kromme, besneden en onaangeroerde... Maar bestaat er iets als een normale of een ideale penis? Uroloog Piet Hoebeke (UGent) ziet elke dag een hele stoet piemels voorbijkomen en is dan ook de ideale persoon voor al onze penisvragen.
Om lang en gezond te leven met obesitas, lijkt bewegen beter dan vermageren. Door meer te bewegen, verlaagt het risico op vroegtijdige sterfte, zelfs zonder lichaamsgewicht te verliezen. Kan je dus maar beter bewegen dan wegen?
Vlaanderen heeft een kleine, maar bloeiende ruimtevaartsector. Met een nieuw impulsprogramma wil de Vlaamse regering het onderzoek stimuleren en de ruimtevaartindustrie verder laten groeien. Want investeringen in de ruimtevaart leiden ook tot innovaties in andere sectoren, zegt bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits.
Een eenvoudige, draagbare temperatuursensor kan koorts bij kankerpatiënten eerder detecteren dan routinematige monitoring.
Van de zoektocht naar een nieuwe kosmologie tot de gretigheid van nieuwe ruimtemusketiers: er staat heel wat te gebeuren in de astronomie en ruimtevaart.
Brengt de schaduw van zwarte gaten ons op het spoor van een dieperliggende theorie dan Einsteins algemene relativiteit? Dat zou best kunnen volgens een internationaal team van fysici onder leiding van theoretici van de KU Leuven.
Zo'n vijfduizend jaar geleden verspreidde een volk uit de Pontische steppe zich over grote delen van Europa en Azië. Hoe die mensen erin slaagden over dergelijke afstanden te migreren bleef een open vraag. Onderzoek naar tandplak bij skeletten afkomstig uit de bronstijd wijst in de richting van een veranderd dieet, met zuivel in de hoofdrol.
In deze nieuwe rubriek van Eos Psyche&Brein bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Caroline Braet raadt De helaasheid der dingen aan.
Een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis is opgelost: uit nieuw onderzoek blijkt voor het eerst welke delen van het Lam Gods werden geschilderd door Hubert Van Eyck en wat van de hand is van zijn broer Jan.
Wij denken bij de Apaches, de Azteken en al die andere volkeren die we vroeger ‘indianen’ noemden spontaan aan de eerste bewoners van Amerika. Maar waar komen ze oorspronkelijk vandaan? Archeologisch onderzoek werpt daar nu een nieuw licht op.
Terwijl oceanograaf Jan Stel meeloopt met de klimaatmars, verschijnt er een artikel over het laten bevriezen van het zee-ijs met behulp van grote verstuivers. Een goed idee? ‘Wat ik me van dergelijke experimenten in de jaren 1990 herinner, is dat het niet werkte.’
Miljarden jaren geleden hebben hevige overstromingen op enkele weken tijd het Marsoppervlak grondig hervormd.
In augustus stelde Siska Schoeters vragen aan acht personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel, afgekort NAH, in het tv-programma "Durf te vragen". Acht verschillende mensen die elk andere problemen ervaren na hun NAH. Eén pathologie en zulke uiteenlopende gevolgen, hoe komt dat?
Biomedisch wetenschapper Sofie Claerhout (KU Leuven) heeft de Vlaamse PhD Cup gewonnen. Zij onderzocht in haar doctoraat het mannelijke Y-chromosoom en hoe dat kan helpen bij DNA-onderzoek in moordzaken.
Het moederbedrijf van Google test laserinternet als alternatief voor fiber.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Tot op de dag van vandaag bestaat er geen medicatie om de ziekte te genezen. Wetenschappers zijn dan ook koortsachtig op zoek naar andere manieren om alzheimer te voorkomen of de achteruitgang te vertragen. Volgens hen kan voeding daarbij een rol spelen.
Vaccin … Wellicht één van de meest gebruikte zoektermen in het voorbije jaar. Maar hoe werken ze? Wat met die ‘nieuwe’ mRNA-technologie? En waar brengt het ons in de toekomst?