Geheugenproblemen gelinkt aan COVID-19
Cognitieve achteruitgang na een ernstige covid-19-infectie en mechanische beademing is vergelijkbaar met het verlies van 7 IQ-punten.
Cognitieve achteruitgang na een ernstige covid-19-infectie en mechanische beademing is vergelijkbaar met het verlies van 7 IQ-punten.
Doctoraatsstudent Peter Dekker combineert moeiteloos taalwetenschap en artificiële intelligentie. Met computersimulaties bootst hij talen na. Wat gebeurt er wanneer die talen met elkaar in contact komen? En worden we ‘simpel’ van onze buren?
De resultaten van het nieuwe klimaatrapport zijn alles behalve hoopgevend. Zo zou de kans groot zijn dat we in de komende decennia al de 1,5°C grens overschrijden en dat we afstevenen op een temperatuurstijging van 2°C of meer. Extreme weergebeurtenissen nemen wereldwijd toe en de link met de klimaatopwarming daarin is duidelijk.
Wat zorgt ervoor dat iemand linkshandig is? En zijn er naast handvoorkeur nog andere verschillen tussen de lefties en righties? Ja hoor, kinesitherapeute Anthe Foubert (UAntwerpen) somt er graag een paar voor je op.
Synthetische biologie wil nieuwe technieken inzetten om biologische systemen te verbeteren of te ontwerpen. Dit jaar dingt een studententeam van de KU Leuven mee voor de iGEM-competitie, een internationale wedstrijd in de synthetische biologie, met een project rond plantencellen.
Enzymen uit de eerste voormaag van runderen zijn in staat veelgebruikte plastics af te breken.
Simpele dingen brengen soms de grootste vreugde. Voor sommige mensen betekent dat: oud brood voeren aan de eendjes in het park. Enerzijds delen de eenden in het geluk. Ze moeten minder zoeken naar voedsel, en hebben zo bijvoorbeeld meer tijd voor hun kroost. Toch varen de vogels er niet zo wel bij als hun schuddende staart en enthousiast gekwaak doen vermoeden.
Thapunngaka shawi, een voorheen onbekende pterosaurus, had een spanwijdte van liefst 7 meter. Daarmee is dit het grootste vliegende reptiel dat tot nu toe in Australië is gevonden.
Elke dag buikpijn, lucht in de darmen en vermoeidheid, maar toch vindt de dokter geen oorzaak. Zit het prikkelbare darmsyndroom dan tussen de oren? Neen, zegt gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens (KULeuven). In de nieuwste aflevering van onze podcast legt hij uit wat er dan wel aan de hand is.
In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus vindt het jaarlijkse maximum van meteorenzwerm de Perseïden plaats. Tegen het einde van de nacht, tussen 3 en 4 uur, zijn er tot zeventig meteoren per uur te verwachten. Ook in de nachten voor en na het maximum kunnen, vanaf onbewolkte donkere plekken, tot wel vijftig ‘vallende sterren’ per uur zichtbaar zijn.
Terwijl we reikhalzend uitkeken naar het einde van de pandemie, kwam de deltavariant van het coronavirus roet in het eten gooien. In Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad zeer hoog is, vallen de cijfers nog mee, maar het kan opnieuw verergeren. Ook bij ons.
Het nieuwe klimaatrapport van het IPCC reduceert de onzekerheid en beklemtoont de link met extreem weer.
Artsen die getuige zijn van onbeleefd gedrag maken daarna meer beoordelingsfouten. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
In de voedingsindustrie is het cruciaal om toestellen zo goed mogelijk te reinigen, om zo geen voedingsproducten te contamineren. Geen makkelijke klus, want micro-organismen kunnen zich omringen door een biofilm die hen beschermt tegen desinfectiemiddelen. Bio-ingenieur Thijs Vackier (KU Leuven) werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die zulke biofilms beter kunnen afbreken.
Mensen zijn snel bang in het donker. Licht remt de amygdala, het angstcentrum in het brein.
Aan de hand van antilichaamtesten zou je naar verluidt kunnen inschatten of iemand nu werkelijk immuun is na vaccinatie of niet. Dit klinkt voor velen interessant, terwijl het volgens anderen amper of geen meerwaarde heeft. Hoe zit het nu?
Op basis van de hoeveelheid zonlicht die Jupiter ontvangt, zou de temperatuur bovenin zijn atmosfeer ongeveer –73°C moeten zijn. Maar in plaats daarvan is het er 500 graden warmer. Onderzoekers denken nu een verklaring te hebben voor dit raadsel.
We zijn voortdurend geneigd om om onze creativiteit te overschatten, stelt taalkundige Hendrik De Smet (KU Leuven). 'Onze echte creativiteit zit juist in ons vermogen te leren en wat we geleerd hebben te gebruiken.'