Jonge vleermuizen brabbelen, net als baby's
De pups van een vleermuissoort vertonen tijdens hun ontwikkeling een vocaal oefengedrag dat sterk lijkt op het brabbelen van menselijke zuigelingen.
De pups van een vleermuissoort vertonen tijdens hun ontwikkeling een vocaal oefengedrag dat sterk lijkt op het brabbelen van menselijke zuigelingen.
Op basis van een DNA-analyse bieden bedrijven gepersonaliseerd voedings- en levensstijladvies aan. Eos deed de test. Experts zijn kritisch: onze genen vertellen niet zo veel, en het advies op maat klinkt vaak bekend en weinig persoonlijk. ‘De meerwaarde van zo’n test voor je gezondheid is erg beperkt.’
Over enkele jaren hopen experts dierentaal te kunnen doorgronden. Ze rekenen op nieuwe ontwikkelingen in artificiële intelligentie.
De orgasmekloof is groot: waar 90 tot 95 procent van de mannen bijna altijd een orgasme ervaart bij penetratieseks, kan slechts 30 procent van de vrouwen hetzelfde zeggen. Hoe komt dat? En wat kunnen ze eraan doen?
Vijf Franse onderzoeksinstellingen leggen hun onderzoek naar prionen gedurende drie maanden stil. De reden is een verdacht overlijden van een gepensioneerd laborant die bezweek aan ziekte van Creutzfeldt-Jakob.
De ergste doemscenario’s lijken we vooralsnog te hebben afgewend. Maar wat er met het huidige beleid wél op ons afkomt, willen we ook liever vermijden. Eos sprak met klimaatwetenschapper Joeri Rogelj over de positieve noten in het jongste klimaatrapport, (on)terecht alarmisme en ‘haalbaar en betaalbaar’ klimaatbeleid. ‘Streef naar 1,5 graden opwarming, bereid je voor op 4 graden.’
Na twee jaar en een uitzonderlijke globale onderbreking, waarvan de gevolgen nog niet duidelijk zijn, is het onvermijdelijk dat velen nog decennialang over COVID-19 zullen schrijven. Nu we een periode van zelfreflectie ingaan, hebben de menswetenschappen veel te bieden.
In 2020 kreeg de bonobogroep in ZOO Planckendael het gezelschap van vijf nieuwe vrouwtjes. Met de komst van de nieuwe dieren behoort de groep tot één van de grootste bonobogroepen in Europa. Die groepsuitbreiding is gunstig voor de intelligente primaten die ook in de natuur in grote groepen volgens het fission-fusion principe samenleven.
Een nieuwe robot kan van kleur veranderen zoals een kameleon. Dat doet die door een combinatie van nanodraadnetwerken en kleursensoren te gebruiken.
Een stof die is geïnspireerd op maliënkolders kan onder druk van zachte naar harde vorm overgaan.
Bacteriën uit de darmen van jonge muizen transplanteren naar oude muizen kan verouderingsgerelateerde veranderingen in het brein tegengaan. Zo’n transplantaties kunnen een therapeutisch potentieel hebben voor de behandeling van cognitieve achteruitgang als gevolg van veroudering.
Er is heel weinig onderzoek gedaan naar de al dan niet positieve effecten van voeding bij COVID-19. Met een nieuwe studie hebben onderzoekers geprobeerd het verband tussen bepaalde voedingspatronen en covid-19 in kaart te brengen.
Wat betekent het voor België als de aardopwarming zich verder doorzet? Klimatoloog en glacioloog Philippe Huybrechts geeft antwoord. 'De ergste gevolgen voelen we over honderd jaar. Zo ongelooflijk ver is dat niet.'
Inzicht, samenwerking en doorzettingsvermogen brengen onderzoekscentrum imec dicht bij een doorbraak in hoe toekomstige mobiele OLED-schermpjes gemaakt kunnen worden.
"Iedere persoon is uniek. Waarom behandelen we elke vrouw met eierstokkanker dan nog steeds op dezelfde manier?" Liselore Loverix (KU Leuven - FWO) bekijkt patiënt per patiënt en gaat op zoek naar foutjes in het DNA van hun tumorcellen. Zo bepaalt ze, nog voor de start van de behandeling, welke patiënt baat heeft bij een nieuwe, doelgerichte therapie op basis van kankermedicijnen.
Wetenschappers reconstrueerden het verplaatsingsgedrag van mammoeten op basis van een analyse van een 17.000 jaar oud fossiel. Hun bevindingen zijn interessant voor het onderzoek naar de toekomst van ecosystemen in tijden van klimaatverandering.
Non-invasieve stimulatie van gebieden voorin de hersenen zorgt dat rokers minders sigaretten per dag gebruiken.
Na de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 stelden dokters in het besmette gebied veel meer gevallen van schildklierkanker vast. Voor haar masterscriptie onderzocht Hanne Vindevogel, studente farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, in welke mate de Belgen voorbereid zijn op een gelijksoortig nucleair incident.