Ontdek de nieuwe lichting van de Vlaamse PhD Cup
Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten uit te leggen.
Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten uit te leggen.
Brood en pasta hebben niet altijd een even goede reputatie. Vooral vanuit alternatieve hoek wordt soms aangeraden om er niet te veel van te eten. Een nieuwe studie onderstreept echter het belang van volkoren granen.
Een recent ontdekte planetoïde heeft een omlooptijd van slechts 113 dagen. Het enige object in ons zonnestelsel dat een nog kortere omlooptijd heeft, is de planeet Mercurius.
Jeremy DeSilva gaat miljoenen jaren terug in de geschiedenis voor een blik op wat ons als mens onderscheidt: lopen op twee benen.
De typische narcist is een man: zelfingenomen, meedogenloos, charismatisch. Maar er bestaat een specifieke vorm van narcisme die meer ‘vrouwelijk’ is en vaak niet wordt herkend.
Een marathon als training voor een nog langere looptocht? Voor ultralopers klinkt dat helemaal niet zo gek. Eos-redacteur Kim Verhaeghe liet zich begeleiden om de reikwijdte van zijn hardloperslijf te verkennen.
In een nieuwe studie onderzochten wetenschappers verschillende soorten bijwerkingen na vaccinatie. Om het in perspectief te plaatsen, vergeleken ze de resultaten met de kans dat je die bijwerkingen ontwikkelt na covid-19.
Sinds de coronapandemie staat mRNA wereldwijd in de spotlights. De rol van de molecule is nog lang niet uitgespeeld. Professor Zwi Berneman werpt een blik op de komende toepassingen van mRNA. ‘Een preventieve kankerbehandeling is in de toekomst niet uitgesloten.’
Vrouwelijke kolibries blijken over een heel bijzonder wapen te hebben tegen pesterijen: zich vermommen als mannetjes. Als jong, maar soms ook levenslang.
Vorige week zondag viel een attractie op de Zuidfoor in Brussel stil. De inzittenden hingen op dat moment ondersteboven. Na vijf minuten begon de attractie weer te draaien, en niet veel later stond iedereen ongedeerd op de begane grond. Ze kwamen er met de schrik vanaf. Hoelang kan je eigenlijk ondersteboven hangen?
Data uit onderzoek van de bekende psycholoog Dan Ariely zijn verzonnen, blijkt uit een grondige analyse. Wie dat gedaan heeft en waarom is onduidelijk.
Het arsenaal aan geneesmiddelen met antilichamen groeit. Het Gentse biotechbedrijf Ablynx heeft daar mee voor gezorgd. Heeft de geneeskunde haar magic bullets gevonden?
Diclofenac en andere pijnstillers remmen mogelijk GHB-transport naar de hersenen.
Kinderdagverblijven zijn luide plaatsen. Kinderen spelen enthousiast tikkertje of slingeren van de klimrekken. En door de kakofonie ontwikkelt zich het taalgebruik van kinderen.
Moedermelk van vrouwen die gevaccineerd zijn tegen covid-19 bevat een aanzienlijke voorraad antilichamen tegen het coronavirus. Of dit hun zuigelingen ook beschermt tegen de ziekte is nog koffiedik kijken.
Sporten is niet alleen gezond, het zou ook de schoolprestaties van kinderen verbeteren. Al ontbreekt daarvoor stevig wetenschappelijk bewijs. Eigenlijk is er maar één methode die gegarandeerd werkt. ‘Wil je betere punten, dan moet je bewegen en leren combineren.’
De extreme neerslag die in juli in België en Duitsland overstromingen veroorzaakte, komt als gevolg van de klimaatverandering 1,2 tot 9 keer vaker voor. De opwarming verhoogt ook de intensiteit van dit soort fenomenen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar de link tussen de hevige regen en de klimaatverandering.
Het Nederlands staat bol van de leenwoorden, zoals "last-minute" of "lunch". Het lijkt wel alsof we onbeperkt woorden kunnen ontlenen uit het Engels. Maar is dat wel zo? Taalkundige Marlieke Shaw zoekt het uit door transcripties van gesproken teksten te bestuderen. Een echte must-see voor fans van het Nederlands.