Zuidpool draagt nog sporen van luchtvervuiling door Maori’s
De vervuiling van de lucht is niet begonnen met de industriële revolutie. Ook de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland konden er wat van.
De vervuiling van de lucht is niet begonnen met de industriële revolutie. Ook de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland konden er wat van.
De inhuldiging van een nieuwe vorst was driehonderd jaar geleden niet alleen aanleiding voor dagenlange feesten, maar ging ook gepaard met statige ceremonies en rituelen. Podcastmaker Julie van Bogaert praat over de diepere betekenis van dat 'theater' met historicus Klaas Van Gelder.
Kinderen opgenomen in een ziekenhuis ervaren minder pijn en stress wanneer ze luisteren naar verhaaltjes.
De Nobelprijs Chemie 2021 gaat naar Benjamin List en David MacMillan voor de ontwikkeling van organokatalysatoren, instrumenten om molecules te bouwen.
Externe belangen kunnen de academische vrijheid onder druk zetten. Maar wat houdt die vrijheid precies in? Wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers over competitie, censuur en contracten.
Precies honderd jaar na Albert Einstein delen Syukoro Manabe, Klaus Hasselmann en Giorgio Parisi de Nobelprijs voor Fysica 2021. De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekroonde het drietal dinsdagmiddag voor hun ‘baanbrekende bijdragen aan ons inzicht in de eigenschappen en evolutie van complexe fysische systemen’, zoals het klimaat.
Je kan de spanning of ontspanning in een bioscoopzaal letterlijk ruiken. Dat ontdekten wetenschappers van het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz, Duitsland.
Een van de spiraalarmen van ons Melkwegstelsel is ‘gebroken’. Dat blijkt uit waarnemingen van NASA’s Spitzer Space Telescope, gecombineerd met metingen van de Europese ruimtetelescoop Gaia.
Eén van de grootste debatten binnen de studies naar honger- en voedselcrises vandaag draait om de vraag of de productie dan wel de toegang tot voedsel bepalend is voor het ontstaan van hongersnoden. Recent historisch onderzoek naar de werking van de 14de-eeuwse graanmarkt in Vlaanderen voegt een nieuw perspectief toe aan dat vraagstuk.
Meer dan tien jaar geleden waagde VIB zich aan een gedurfde missie: een gestage, goed onderbouwde en gevalideerde toevoer van technologische tools toegankelijk te maken voor onderzoekers.
De Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde gaat dit jaar gezamenlijk naar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog en neurowetenschapper Ardem Patapoutian. Hun baanbrekende ontdekkingen verklaren hoe warmte, koude en aanraking signalen in ons zenuwstelsel in gang kunnen zetten.
Wat is mindfulness juist? En is dat niet gewoon zweverig gedoe? Eos-stagiaire Faustina Pauwels vraagt het aan biologe Katleen Van der Gucht, directeur van het Leuven Mindfulness Center.
Een bij VIB onderzocht bacterieel eiwit werd ingezet voor de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke DNA-analyseapparatuur.
U merkte het ongetwijfeld zelf al: in de zomer voelen bossen koeler aan dan hun omgeving en in de winter warmer. Maar hoe groot het verschil in elk bos precies bedraagt, was tot nu toe koffiedik kijken.
Op 11 oktober strijden acht onderzoekers voor de Vlaamse PhD Cup 2021. In aanloop naar de finale trachten de finalisten jou alvast te overtuigen door hun jarenlange doctoraatsonderzoek in een filmpje van 90 seconden te pitchen.
Voor deze covid-heiligen worden de meeste kaarsjes gebrand.
Tussen 2 en 16 oktober zullen er geen commando’s worden gestuurd naar de diverse ruimtemissies op en rond Mars. Dat hangt samen met het feit dat de rode planeet vanaf de aarde gezien momenteel dicht bij de zon staat. Zo’n conjunctie van Mars en zon treedt eens in de twee jaar op.
Identieke tweelingen zijn niet voor honderd procent genetisch hetzelfde, en dat is zelfs te zien aan hun DNA.