Hoe covid-19-patiënten hun reuk- en smaakzin verliezen
Wat veroorzaakt reuk- en smaakverlies bij een covid-19-besmetting? Onderzoek op moleculair niveau probeert het vervelende en veelvoorkomende symptoom te verklaren.
Wat veroorzaakt reuk- en smaakverlies bij een covid-19-besmetting? Onderzoek op moleculair niveau probeert het vervelende en veelvoorkomende symptoom te verklaren.
De maan lijkt wel bezaaid met inslagkraters. Elise Duflou, educatief medewerker bij Kattevennen Cosmodrome, legt in dit filmpje uit hoe dat komt.
Inzicht in de werking van tarantulagif kan helpen bij het ontwikkelen van pijnmedicatie.
De nieuwe videoclip van Brihang is best spectaculair. De muzikant staat er op een paal midden in de zee. De opvallende toren maakt deel uit van een meetnet dat oceanografische en meteorologische gegevens verzamelt langs de Belgische kust.
Nieuw onderzoek wijst erop dat Mars nog ondergrondse vulkanische activiteit vertoont.
Geef jonge kinderen die vaak last hebben van luchtweginfecties rundvlees en volle zuivel, adviseert de Nederlandse kinderarts Ellen van der Gaag. Het bewijs voor het nut daarvan is zwak.
De ‘megavloed’, die waarschijnlijk op gang kwam toen grote hoeveelheden ijs smolten na een grote meteorietinslag, veroorzaakte reusachtige golvingen in het landschap.
Herinfecties zijn voorlopig nog vrij zeldzaam, al blijven ze wel toenemen. Ze lijken erop te wijzen dat de immuniteit tegen covid-19 soms zwak is en vrij snel kan verdwijnen. Wat betekent dat voor de beschermingsduur van toekomstige vaccins?
Een corona-infectie doormaken kan een grote impact hebben op de kwaliteit van sperma en dus op de vruchtbaarheid. Mannen met een kinderwens kunnen die beter even on hold zetten. Dat onheilspellend bericht kreeg veel aandacht in de media. Klopt die boodschap?
Na de hoera-berichten van het farmaceutisch bedrijf Pfizer over het eerste coronavaccin volgden berichten over twee andere beloftevolle coronavaccins. Een daarvan belooft zelfs 95% werkzaamheid, zo zouden tussentijdse resultaten aantonen. Gaan we met deze vaccins het coronavirus overwinnen?
Moleculair bioloog Antonella Fioravanti (juryprijs) en psycholoog Jasper Van Assche (publieksprijs) zijn de winnaars van de Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie 2020. Afgelopen weekend ontvingen ze hun award, een prachtig kunstwerk van collectief Robbert&Frank.
Corona zorgde voor heel wat vertraging, maar op de Dag van de Wetenschap konden we eindelijk onze Eos Pipet i.s.m. de Jonge Academie uitreiken. Hier ontdek je wat de vijf laureaten hebben gepresteerd.
Het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel biedt dit jaar een waaier aan activiteiten rond duurzaamheid. Voor het eerst volledig digitaal.
In de coronacrisis maken ‘de wetenschap’ en de wetenschappers een goede beurt. Het succes van de virologen straalt ook af op hun collega’s in andere domeinen. Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer, een jaarlijkse enquête die peilt naar het vertrouwen en de interesse in wetenschap.
Kunnen drijvende eilanden op zee een oplossing bieden bij ruimtegebrek? Het maritiem instituut MARIN in Wageningen onderzoekt het met dobberende schaalmodellen.
Het gaat niet goed met de Europese paling. De vissoort, bij ons vooral bekend van de restaurantklassieker paling in ’t groen, kende de voorbije 40 jaar een drastische terugval. Onderzoekers lanceren een computerspel om aandacht te vragen voor deze met uitsterven bedreigde soort.
Cafés, restaurants en fitnesszalen zijn ideale besmettingshaarden voor het coronavirus. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is verschenen. Volgens experten in ons land was het dan ook een goede beslissing om de cafés en restaurants weer te sluiten.
Astronomen hebben tien keer zoveel hyperlumineuze sterrenstelsels waargenomen dan sterren in theorie kunnen produceren. Als die theorie klopt, kunnen sterren dus niet in hun eentje verantwoordelijk zijn voor de helderheden van de helderste infraroodsterrenstelsels.