Sterrenstelsels zijn mettertijd steeds heter geworden
De opwarming wordt veroorzaakt doordat sterrenstelsels gas uit hun omgeving aantrekken.
De opwarming wordt veroorzaakt doordat sterrenstelsels gas uit hun omgeving aantrekken.
We mogen dan misschien voorlopig even niet op restaurant, maar wij presenteren u een wiskundige menukaart om duimen en vingers bij af te likken!
Zestig jaar geleden ging een jonge vrouw chimpansees bestuderen in het Gombe Stream National Park in Tanganyika. Nauwelijks enkele maanden later ontdekte ze dat de mensapen werktuigen maken en gebruiken. Het was een mijlpaal, die Jane Goodall wereldberoemd maakte. Hoe moeten we het belang van haar werk vandaag inschatten?
53 jaar geleden vond de eerste menselijke harttransplantatie plaats. Het grootste probleem vandaag is dat er een chronisch tekort aan donoren is, waardoor de wachtlijsten enorm lang kunnen oplopen. Kan het kweken van hartweefsel in het labo een oplossing bieden?
De coronacrisis schudde ons voedselsysteem flink door elkaar. Hét moment om de geglobaliseerde, industriële landbouw aan te pakken, volgens sommigen. Worden ecologisch en lokaal het nieuwe normaal?
Ga je van wortelen écht beter zien?
Amerikaanse wetenschappers hebben een koeltechniek ontwikkeld die geïnspireerd is op de vacht van kamelen die de dieren beschermt tegen de hete woestijnzon.
Het onderzoek naar het gebruik van Virtual Reality (VR) binnen de revalidatie is de laatste jaren sterk aan een opmars bezig. Waarvoor kan VR binnen de revalidatie gebruikt worden? En heeft dit naast voordelen, ook nadelen?
Het afval van de weekdieren vormt een prima ‘inkt’ voor 3D-printers.
Pasgeboren baby’tjes met veel paracetamol in hun ontlasting hebben mogelijk een hoger risico op ADHD.
De natuur vormt een prima voedingsbodem voor alerte wetenschap. Maar we geven ons steeds minder over aan observeren en exploreren. Hoogleraar gedragsecologie Hans Van Dyck houdt een betoog voor hernieuwd contact met de natuur. ‘Als kind voor het eerst een salamander zien: onvergetelijk.’
Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen kinderziektes zoals kinkhoest, wordt het immuunsysteem van hun kind, zelfs als dat prematuur geboren wordt, geboost. Dat blijkt uit het onderzoek van Marjolein Orije (UAntwerpen).
Het Pfizer-vaccin tegen covid-19 lijkt voor negentig procent effectief. Maar belangrijke vragen over de aard en duur van de bescherming blijven nog onbeantwoord.
De bruine dwerg, die Elegast wordt genoemd, is opgespoord met LOFAR, een radiotelescoop die uit duizenden afzonderlijke ontvangstantennes bestaat.
Niet elke "vreemde" steen die je vindt, is een meteoriet. Alejandro Chavez van Cosmodrome legt in dit filmpje uit hoe je een meteoriet herkent. Hij vertelt ook wat een vallende ster eigenlijk is.
Neurologische symptomen bij covid-19 kunnen verschillende oorzaken hebben. Kan het virus überhaupt tot onze zenuwcellen doordringen?
Acute en chronische pijn bij kinderen blijft dikwijls onontdekt of wordt geminimaliseerd.
Door 15 procent van de landbouwgrond terug te geven, kunnen we het verwachte uitsterven van soorten met 60 procent reduceren én 300 miljard ton CO2 opslaan.