Zo overleef je corona mentaal
Weinig perspectief, amper nog sociaal contact en een dreigende economische crisis. Corona heeft op zoveel meer gebieden impact dan enkel op onze gezondheid. Hoe ga je daar het beste mee om?
Weinig perspectief, amper nog sociaal contact en een dreigende economische crisis. Corona heeft op zoveel meer gebieden impact dan enkel op onze gezondheid. Hoe ga je daar het beste mee om?
Dat we herinneringen aan traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik onbewust kunnen verdringen, is een hardnekkige mythe. Zowel onder de algemene bevolking als onder therapeuten. Echter, geloof erin blijkt niet zonder gevolgen.
Tijdens de lockdown schreven maar liefst 61 VUB-onderzoekers over de gevolgen van de coronacrisis op korte en lange termijn, de impact op socio-economisch en politiek vlak, en de nieuwe kansen die de crisis met zich meebrengt.
Mondmaskers redden levens tijdens deze coronapandemie, dat is voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Toch blijft de discussie voortduren. Hebben we dan nog meer bewijs nodig?
Op woensdagavond 14 oktober staat de rode planeet, vanaf de aarde gezien, precies tegenover de zon. Daarbij staat de planeet ook nog eens hoog aan de hemel. De eerstvolgende ‘perfecte waarneemkans’ is pas over dertig jaar.
Planten hebben geen zenuwstelsel. De meeste plantenwetenschappers zijn het daarom met elkaar eens: planten voelen niets. Toch kunnen ze reageren op hun omgeving. Hoe zit dat?
Door klimaatverandering komen er wereldwijd meer infectieziekten voor bij vee, wat leidt tot een hogere methaanuitstoot. Die toename verergert weer de opwarming van de aarde. Een vicieuze cirkel, aldus Amerikaanse onderzoekers.
Er woedt momenteel een wereldwijde zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus SARS-CoV-2. Daar gaan heel wat vragen mee gepaard.
Vlogger Jacotte neemt een kijkje bij de finale van de Vlaamse STEM Olympiade. Welk team wint dit jaar de gouden medaille?
Een nieuwe behandeling vermindert aanzienlijk het storende gepiep in de oren van patiënten met tinnitus.
Met behulp van de Very Large Telescope (VLT) en de New Technology Telescope (NTT) van ESO hebben astronomen de zeldzame uitbarsting van licht waargenomen van een ster die door een superzwaar zwart gat aan flarden wordt getrokken.
Een familie berberapen, in 2019 opgevangen in de zoo van Panckendael, vertoont opnieuw hetzelfde gedrag als in de natuur. Dat blijkt uit nauwgezette observaties en wetenschappelijke analyses. De dieren kwamen uit een illegaal Pools kweekcentrum.
Als ergens uit de Vlaamse natuur goed nieuws te melden valt, dan wel uit onze bossen. We hebben er nog steeds te weinig, maar wat er is, gaat er wel op vooruit. Er is meer dood hout, en bijzondere bossoorten keren terug.
Kan het kwaad om in het bijzijn van je kinderen een meningsverschil uit te vechten? Kinder- en jeugdpsycholoog Willemijn van Eldik zocht het uit voor haar promotieonderzoek. ‘Als je de ruzie bijlegt, hebben de kinderen er geen last van.’
Sinds covid-19 is complotdenken helemaal terug. Waarom steekt complotdenken net nu de kop op? Is het een voorbijgaande hype of moeten we behoedzaam zijn? Wie is er vatbaar voor? Eos-stagiaire Alice Dooreman vraagt het aan moraalfilosoof Brecht Decoene.
De mug is verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen overlijdens per jaar. Vooral in tropische streken, dat klopt, maar in een kleiner en warmer wordende wereld komen de gevaarlijkste muggen steeds dichter bij ons bed. Muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit wat we daaraan kunnen doen.
Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.
Astronomen hebben een sterke aanwijzing gevonden dat planeten zich al kunnen gaan vormen wanneer hun jonge moederster nog niet volgroeid is.