Veilig online met 'Ik weet je wachtwoord'
Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.
Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.
Astronomen hebben een sterke aanwijzing gevonden dat planeten zich al kunnen gaan vormen wanneer hun jonge moederster nog niet volgroeid is.
Vroege moderne mensen en neanderthalers wisselden al meer dan 100 000 jaar geleden genen uit. Die kruising leidde ertoe dat het Y-chromosoom van neanderthalers vervangen werd door dat van vroege moderne mensen.
Uit diverse bevragingen van personen die covid-19 hebben doorgemaakt, blijkt dat een grote groep maandenlang blijft kampen met vermoeidheid, hoest en andere ongemakken. De cijfers variëren van 35 tot 95%. Hoe zit dat?
Als het aan de stichting Dfinity ligt, wordt het internet zoals we het kennen grondig vertimmerd. Door het hele netwerk om te vormen tot een grote computer die apps draait wil de organisatie de almacht van de gevestigde internetreuzen kraken.
Binnenkort mag een vleesvervanger misschien niet langer ‘worst’ of ‘steak’ heten, omdat dat ‘misleidend’ zou zijn. Het is ironisch dat die bezorgdheid komt van een sector die zelf niet vies is van een beetje misleiding, vindt Eos-redacteur Dieter De Cleene.
Hoogbegaafde mensen leggen gemakkelijk verbanden en denken supersnel. Een aanwinst voor elk bedrijf, zou je denken. Toch gaat het vaak niet van een leien dakje op de werkvloer en benutten veel getalenteerde werknemers hun potentieel niet. Burn-out, bore-out of jobhoppen komen bij deze groep dan ook vaak voor. Hoe komt dat? Expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx, professor aan de UHasselt, aan het woord!
Het afgelopen jaar stierven meer mensen door ernstig overgewicht dan door het coronavirus. Preventieve maatregelen dringen zich op, vooral voor jongeren en adolescenten, om deze pandemie af te remmen.
De Nobelprijs Chemie 2020 gaat naar Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.
Dacht je dat archeologen enkel oude beschavingen opgraven? Dan heb je het mis. In de nieuwe podcastaflevering van Julie Van Bogaert vertellen archeologen Wouter Gheyle en Birger Stichelbaut hoe ze met hoogtechnologische methoden de impact van de twee wereldoorlogen op het landschap in kaart brengen.
Crispr-Cas9 ontketende een ware revolutie in de biologie: niet alleen biomedici, maar ook neurowetenschappers en plantbiologen gaan ermee aan de slag. Bedenkster Emmanuelle Charpentier vertelt ons waarom de technologie zo snel door de wetenschappelijke wereld werd omarmd.
In 2050 zijn er naar verwachting 2500 nieuwe, niet-inheemse dier- en plantensoorten in Europa in vergelijking met 2005. Die nieuwe soorten vormen een bedreiging voor de biodiversiteit.
Wereldwijd is er naar schatting maar één hoornvlies beschikbaar voor 70 mensen met hoornvliesblindheid. Daarom werken wij aan een kunstmatig hoornvlies. Een van de essentiële bouwstenen van dit weefsel hebben we gevonden in aardappelzetmeel.
Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2020. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om het zicht van mensen met een hoornvliesaandoening te herstellen. Met een heldere pitch over zijn complexe onderzoek won hij zowel de publieks- als de juryprijs.
De Brit Roger Penrose, de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez mogen zich voortaan winnaars van de Nobelprijs voor Natuurkunde noemen. De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen bekroonde het drietal dinsdagmiddag voor hun baanbrekende bijdragen aan het onderzoek naar zwarte gaten.
Wetenschappers creëren met de gentechniek CRISPR-Cas een populier die minder lignine aanmaakt en daardoor milieuvriendelijker te verwerken is tot papier of bio-plastic.
Maandagavond veroorzaakte een windhoos heel wat schade in Kapellen en Brasschaat. Windhozen zijn vrij zeldzame fenomenen in onze contreien, zeker tijdens de herfstperiode. Weer- en klimaatexpert Samuel Helsen legt uit hoe deze windhoos kon ontstaan.
De opwarming van de planeet en de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toeroepen kan volgens de Leuvense geograaf Gerard Govers enkel met technologische innovatie. En minder koeien. Een gesprek over moedig leiderschap, de steenkool in ons dieet en wat de energietransitie gemeen heeft met de kathedraal van Firenze.