Wat de geschiedenis ons leert over pandemieën
Infectieziektes kunnen wegebben, maar echt verdwijnen doen ze bijna nooit.
Infectieziektes kunnen wegebben, maar echt verdwijnen doen ze bijna nooit.
Met de prijs wordt hij beloond voor zijn inspanningen om onder soms uitdagende omstandigheden helder te communiceren over het vakgebied waarin hij als een uitmuntend onderzoeker bekend staat.
Een team van onderzoekers uit Thailand en België heeft twee nieuwe gekkosoorten ontdekt, beide op een totaal onverwachte plaats: naast een beroemde boeddhistische tempel in Cha-Am en in het midden van de stad Ranong.
Het visueel weer tot leven brengen van twee uitgestorven tweevoetige dinosauriërs levert een uniek beeld op én werpt een nieuw licht op de evolutie van het leven in de lucht.
Zelfs als de ironclad kever door een auto wordt overreden, wandelt hij daarna rustig verder. Onderzoekers achterhaalden de microstructuur van zijn pantser, wat kan helpen bij de ontwikkeling van sterkere materialen.
Door de coronapandemie zijn grote voetbaltoernooien en -competities door elkaar gehusseld. Het gevolg: non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers.
Behoorlijk wat gezondheidsadviezen die je op het web vindt, zijn fout. In Dokter Google helpt het team van Gezondheid en Wetenschap de lezer navigeren tussen quatsch en kwaliteit.
Vorige maand begon ook aan de Universiteit Antwerpen het nieuwe academiejaar. Daar ging een hoop voorbereidend werk aan vooraf, weet Els Prinsen, professor en voorzitter van de Onderwijscommissie Biologie aan de UAntwerpen. Welke impact heeft de coronacrisis vandaag op het universiteitsleven?
Belgische wetenschappers stellen een proces voor om kunstmest te produceren zonder CO2-uitstoot.
Luchtvervuiling, files, ongevallen, ruimtegebrek en een verward klimaat. Ons verkeer veroorzaakt heel wat schade. We kunnen ons nochtans duurzamer verplaatsen, en heel moeilijk is dat zelfs niet. Cathy Macharis, professor voor duurzame mobiliteit aan de Vrije Universiteit Brussel, legt in deze podcastaflevering uit hoe dan wel.
Astronomen van de University of Iowa hebben vastgesteld dat de halo van heet gas waarin ons Melkwegstelsel is gehuld een klonterige structuur heeft.
Tienjarigen van wie de moeder tijdens de zwangerschap kampte met psychische klachten, lopen meer risico op astma.
Elk najaar worden huisartsen geconfronteerd met een toename van virale infecties. De komende maanden zullen veel mensen een verkoudheid krijgen. Het onderscheid tussen een gewone verkoudheid en covid-19 is echter niet altijd duidelijk. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je je laten testen?
De vergelijking tussen een leraar en een kok; niet vanzelfsprekend, wel waardevol.
Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Søren Larsen (Radboud Universiteit) heeft toevallig een bolvormige sterrenhoop ontdekt die extreem weinig metalen bevat.
Hoe houden we ziektes die van dier op mens overspringen onder de knoet? Wetenschappers werken aan vaccins die dieren aan elkaar kunnen doorgeven. Zo zouden we ziekte-uitbraken kunnen voorkomen.
Sensoren die onder meer je lichaamstemperatuur en bloedzuurstofniveau constant en nauwkeurig meten, kunnen direct op de huid worden aangebracht zonder warm te worden.
Weinig perspectief, amper nog sociaal contact en een dreigende economische crisis. Corona heeft op zoveel meer gebieden impact dan enkel op onze gezondheid. Hoe ga je daar het beste mee om?