De lynx is terug, duidelijk en in kleur
In de Ardennen waart de lynx rond. Dat bewijst een duidelijke cameravalfoto. ‘De kans is groot dat het om een gevestigd dier gaat, en niet om een toevallige passant.’
In de Ardennen waart de lynx rond. Dat bewijst een duidelijke cameravalfoto. ‘De kans is groot dat het om een gevestigd dier gaat, en niet om een toevallige passant.’
Het werk van de Amerikaanse componist Philip Glass herken je door herhaling en een gevoel van tijdloosheid. Zijn opera’s lijken geen verhaal te vertellen. Carolien Van Nerom is echter overtuigd van het tegendeel. In dit artikel schrijft ze over het verhalende aspect van de muziek in Glass’ opera’s.
Onderzoek van middeleeuwse en postmiddeleeuwse beerputten toont aan dat de Brusselse bevolking tussen de 14de en de 17de eeuw te kampen had met infecties door een resem darmparasieten.
Jongeren slagen er niet beter in om liefde, bevestiging en status te ontvangen dan ouderen, luidt de verassende conclusie van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe vaak je affectie krijgt, hangt van jezelf en je sociale vaardigheden af.
Tot verrassing van veel planeetwetenschappers is rond de polen van de maan het geoxideerde ijzermineraal hematiet te vinden. ‘Aangewaaid’ zuurstof uit de aardatmosfeer is mogelijk de oorzaak.
Het aantal wetenschappelijke artikels dat teruggetrokken werd, is fel gestegen. Ivan Oransky richtte tien jaar geleden Retraction Watch op, een website die wetenschappelijke ongeregeldheden onder de aandacht brengt. ‘De oorzaak van de fraude ligt bij de publicatiedruk.’
Zestien wetenschappers gaan de uitdaging aan om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek in drie minuten te vertellen.
Nog nooit deden we zoveel videocalls als de voorbije maanden. Vooralsnog blijft dat een evenwichtsoefening tussen gebruiksgemak, veiligheid en privacy.
Wie vaak sterk bewerkte voedingsmiddelen eet, heeft een oudere ‘biologische leeftijd’. Dat valt af te lezen aan de telomeren, de beschermende uiteinden van het DNA.
In zowat alle richtlijnen staat vermeld dat je levensstijl aanpassen de eerste stap is in de behandeling van diabetes type 2. In de praktijk wordt hier vaak te weinig op ingezet en al snel naar medicatie gegrepen. Onterecht, zo meent een groep van Nederlandse onderzoekers.
Haast en spoed doen de wetenschap zelden goed. Dat geldt ook voor onderzoek naar het coronavirus, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.
Nieuw onderzoek wijst erop dat het ‘bouwmateriaal’ waaruit de aarde is ontstaan veel water bevatte. Dat zou betekenen dat onze planeet altijd al nat is geweest.
Weken of zelfs jaren na de bevalling voelen sommige vrouwen nog steeds schopjes in hun buik, als van een baby. Soms leiden die tot nostalgische vreugde; soms tot groot verdriet. Waar komen die ‘fantoomschopjes’ vandaan?
Wat als virussen ons kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand.
Biologe Judith Sitters brengt haar veldwerk in de Afrikaanse Savanne in beeld. Ze vertelt over de helse herrie die de klipdassen konden maken ’s nachts, tot de olifanten die graag een potje mee wilden voetballen. Oh, en de luipaard die blijkbaar vaak genoeg op haar hardlooprondje passeerde…
In het Stadsarchief van Brugge is de tentoonstelling over Simon Stevin gestart. Wiskundige Dirk Huylebrouck plaatst enkele politieke bedenkingen bij die expositie.
Een tweeduizend jaar oude mummie ontrafelen is spannend, maar ook zonde. Dat stukmaken hoeft trouwens niet: Britse wetenschappers gebruikten uiterst gedetailleerde 3D scans om in drie dierenmummies te kijken. Ze zagen een ritueel verpakte slang, een gewurgde kitten en statige roofvogel.
Als je je hebt gestoten, grijp je automatisch naar de getroffen plek om de pijn te verzachten. Hoe werkt dat? Blogger Elke Godden legt het uit.