Het virus als medicijn
Wat als virussen ons kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand.
Wat als virussen ons kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand.
Biologe Judith Sitters brengt haar veldwerk in de Afrikaanse Savanne in beeld. Ze vertelt over de helse herrie die de klipdassen konden maken ’s nachts, tot de olifanten die graag een potje mee wilden voetballen. Oh, en de luipaard die blijkbaar vaak genoeg op haar hardlooprondje passeerde…
In het Stadsarchief van Brugge is de tentoonstelling over Simon Stevin gestart. Wiskundige Dirk Huylebrouck plaatst enkele politieke bedenkingen bij die expositie.
Een tweeduizend jaar oude mummie ontrafelen is spannend, maar ook zonde. Dat stukmaken hoeft trouwens niet: Britse wetenschappers gebruikten uiterst gedetailleerde 3D scans om in drie dierenmummies te kijken. Ze zagen een ritueel verpakte slang, een gewurgde kitten en statige roofvogel.
Als je je hebt gestoten, grijp je automatisch naar de getroffen plek om de pijn te verzachten. Hoe werkt dat? Blogger Elke Godden legt het uit.
Het moet niet al 7 zijn wat de klok slaat... Ook getallen groter dan een miljoen verdienen het om als favoriet bestempeld te worden!
Patiënten met suikerziekte hebben een groter risico om een ernstige vorm van covid-19 op te lopen. Hoe komt dit precies?
De hominiden hadden mogelijk een biologische aanleg voor een verhoogd gevoel van pijn.
Buitenshuis mondmaskers dragen is een andere kwestie dan binnenshuis. Bij recente grote manifestaties werden weinig mensen besmet. Er is overweldigend veel bewijs dat covid-19 in de openlucht slecht verspreidt.
De chemische industrie verduurzamen. Dat is de missie van BlueChem, een ambitieus initiatief om start-ups te helpen bij innovaties in chemie en kunststoffen. We lichten er enkele projecten uit.
‘Is de studie die u zopas hebt gepubliceerd een grap?’ Het is een vraag die Eos-redacteur Dieter De Cleene nog niet eerder aan een wetenschapper had gesteld. Een studie naar de link tussen groenteconsumptie en overlijdens ten gevolge van covid-19 bracht daar verandering in.
Zijn er verschillen tussen de hersenen van criminelen en die van niet-criminelen? Bestaat er zoiets als ‘het criminele brein’?
Veel ouders zijn ervan overtuigd dat jongeren kleine hoeveelheden alcohol laten proeven veilig is, en zelfs leidt tot verstandige drinkgewoontes. Uit Australisch onderzoek blijkt dat dat juist het tegenovergestelde effect heeft.
Kan afvalwater genoeg virusdeeltjes bevatten om mensen te besmetten? De simpele waarheid is dat we hier nog niet genoeg over weten.
Zes maanden schoolse achterstand. Dat is naar schatting het effect van de coronacrisis op kwetsbare leerlingen. Wat kunnen we leren uit de ervaringen met afstandsonderwijs en hoe zal de school van morgen eruit zien?
Opgezweept door een kolossaal zwart gat, racen sterren om het hardst rond het centrum van de Melkweg. De nieuwe snelheidskampioen luistert naar de naam S4714 en haalt een topsnelheid van 24.000 km per seconde. Dat is 8% van de lichtsnelheid.
Wetenschappers berekenden dat we in 2070 tot 66 procent meer vruchtbare bodem verliezen door watererosie. Die stijging valt grotendeels te wijten aan de klimaatverandering.
Nanomedicijnen bieden heel veel voordelen in vergelijking met conventionele medicijnen, zoals het gericht kunnen behandelen van kankergezwellen zonder de omliggende gezonde cellen te beschadigen. Maar zelfs op kleine schaal wachten nog heel wat grote uitdagingen.