Zomertalk #3: Wat is cold reading (zeker) niet?
Waarzeggers en helderzienden zijn van alle tijden en komen overal ter wereld voor. In deze zomertalk legt Tayson Peeters uit hoe zij te werk gaan en wat cold reading (zeker) niet is.
Waarzeggers en helderzienden zijn van alle tijden en komen overal ter wereld voor. In deze zomertalk legt Tayson Peeters uit hoe zij te werk gaan en wat cold reading (zeker) niet is.
Het gaat slecht met de bijen, en dat is heel verontrustend. Wat is er precies aan de hand, en hoe redden we de bij? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het in onze podcast aan bioloog en bijenexpert Dirk De Graaf van de Universiteit Gent.
Gezocht: kunstliefhebbers die in de naam der wetenschap internationale musea afschuimen. Ive De Smet (VIB-UGent) en David Vergauwen (Amarant) reconstrueren de geschiedenis van groenten, fruit en granen aan de hand van schilderkunst. ‘Vooral moeilijk toegankelijke schilderijen helpen ons verder.’
Het explosieve verschijnsel was twintig keer krachtiger dan de zonnevlammen die onze eigen ster produceert.
In Houd afstand, raak me aan analyseert Paul Verhaeghe, psychotherapeut en hoogleraar klinische psychologie (UGent), de impact van de coronacrisis op het individu en de maatschappij: 'Beslissingen rondom corona werden te weinig door angst gekleurd'.
Camera’s op de brug van Temse detecteren drijvend afval, en een zelfvarend bootje leidt het vervolgens naar een trechter.
Ook zonder beweging zorgt een overproductie van het eiwit in muizen voor een gezonder brein.
‘Waterstof is de rockster voor nieuwe energie in de wereld’, zei eurocommissaris Frans Timmermans bij de aankondiging van de waterstofstrategie van Europa. De erg ambitieuze inzet op waterstof moet een belangrijk speerpunt vormen in de economische relance van Europa.
Vaccinaties vormen één van de meest efficiënte en veilige methoden om ons te behoeden voor ernstige infecties. In dit artikel wordt een summier overzicht aangeboden omtrent de werking van een vaccin en het belang van groepsimmuniteit.
Door de coronacrisis komen existentiële thema’s meer op de voorgrond. Kan de crisis ook leiden tot positieve verandering? Een nieuwe studie van de VUB onderzoekt ons existentieel welbevinden tijdens de pandemie.
In De mierenmaatschappij onderzoekt een kennersduo de verschillen – en de parallellen – tussen twee uitzonderlijke organismen.
Deze zomer gaan drie nieuwe ruimtesondes op pad naar Mars. Brengen zij eindelijk antwoord op de vraag of er ooit leven was op de rode planeet?
Walter Van Rensbergen is astrofysicus aan de VUB. Hij bestudeert niet alleen de sterren, maar bevindt er zich ook midden in: asteroïde 24679 werd namelijk naar hem genoemd. In zijn laatste blog doet hij de 'gulden snede' uit de doeken: een wiskundige verhouding die als heel harmonieus wordt ervaren in de architectuur en kunst.
Bloedplasma van genezen personen moest fungeren als een soort levend medicijn voor ernstig zieke covid-patiënten. Drie maanden na aanvang is het spraakmakende onderzoek naar de toediening van bloedplasma echter weer stilgelegd.
Door landbouwgronden massaal te ‘bemesten’ met vermalen gesteente, zouden we grote hoeveelheden koolstof uit de atmosfeer kunnen halen. In theorie.
Ik durf CRISPR weleens de spraakmakendste ontdekking van de 21ste eeuw te noemen. Kan de techniek ook iets betekenen in de huidige gezondheidscrisis?
Duurzaam voeder doet geen afbreuk aan de kwaliteit of de smaak van kippenvlees, besluiten wetenschappers van de Universiteit van Göttingen. Ze voerden hun kippen larven en micro-algen.
Bewust of onbewust gaan we anders om met mensen die we mooi vinden dan mensen die we lelijk vinden. Dat fenomeen heet lookisme.