Krijg je te veel CO2 binnen wanneer je een mondmasker draagt?
Door mondmaskers zou je te weinig zuurstof en te veel CO2 (koolstofdioxide) in je bloed kunnen krijgen, waardoor je onwel wordt. Klopt dat?
Door mondmaskers zou je te weinig zuurstof en te veel CO2 (koolstofdioxide) in je bloed kunnen krijgen, waardoor je onwel wordt. Klopt dat?
Nieuw ontdekte exoplaneten worden vaak onterecht als (mogelijk) bewoonbaar bestempeld.
Atacama Large Millimeter Array, een verzameling van 66 telescopen die functioneren als één toestel, fotografeerde in 2017 een sterrenstelsel op het moment dat het nog volop in ontwikkeling was, zo’n 12 miljard jaar geleden. Afgaand op hoe het er toen uitzag, lijkt het erg op ons eigen melkwegstelsel.
Een gangbare hypothese stelt dat Christoffel Columbus met zijn Amerikaanse ontdekkingsreizen de seksueel overdraagbare aandoening syfilis naar Europa bracht. Deze theorie is niet sluitend, en recent onderzoek vond de bacterie Treponema pallidum, verantwoordelijk voor de ziekte, terug op skeletten die kunnen dateren uit de middeleeuwen.
Je mondmasker kan een ideale biotoop worden voor bacteriën en schimmels. Microbiologe Sarah Lebeer (UAntwerpen) onderzocht hoe gevaarlijk dat is.
Een toegepaste lasertechniek helpt om de bewegingen van steekmuggen te detecteren.
Een mondmasker dat bacteriën en virussen bestrijdt is in de maak.
Hoe onderscheid je echte tweets van fake berichten van trollenlegers? Met twee algoritmes gebaseerd op een frisse set parameters, zo blijkt.
Het coronavirus nadert wereldwijd 21 miljoen besmettingen. Alle hoop ligt op een vaccin dat de verspreiding van het virus tegengaat. Waarom is dat er nog niet?
De klimaatimpact van de coronacrisis was beperkt, met 0,01 °C vermeden opwarming. Maar met de juiste economische herstelmaatregelen kunnen we de klimaatverandering aanzienlijk beperken. ‘Het is cruciaal dat we nu de juiste keuzes maken.’
Kurkuma, tulsi, maca en ashwaganda zijn voorbeelden van adaptogenen. Dat zijn planten die volgens de ayurveda de natuurlijke weerstand verhogen. Maar is de wetenschap het daar mee eens?
De meteorenzwerm de Perseïden bereikt vannacht zijn hoogtepunt. Je kan enkele tientallen vallende sterren per uur zien – als het weer een beetje meezit.
Een algoritme checkt op eenvoudig verzoek of bepaalde beweringen in tweets wel naar waarheid zijn.
Het hoeft niet altijd extra bemesting te zijn. Ook een vlottere fotosynthese doet gewassen beter groeien. Onderzoekers van de Universiteit van Essex ontdekten twee nieuwe methoden om de plantengroei een duwtje in de rug te geven.
’s Nachts baden grote delen van het Marsoppervlak in een pulserend ultraviolet licht. De nachtgloed is op z’n helderst rond de evenaar.
Honden kunnen ruiken of mensen besmet zijn met het coronavirus. Worden we binnenkort besnuffeld op vliegvelden en andere openbare plaatsen?
De hagel zou een sleutelrol kunnen spelen in de atmosferische dynamiek van de planeet.
Waar de mens het landschap ingrijpend verandert, profiteren diersoorten die ons ziek kunnen maken.