Zijn diepvriesproducten even voedzaam als verse voeding?
Verse voedingsmiddelen of diepvriesproducten: een groot verschil in je portemonnee, maar is het verschil even groot als het op voedingswaarden aankomt?
Verse voedingsmiddelen of diepvriesproducten: een groot verschil in je portemonnee, maar is het verschil even groot als het op voedingswaarden aankomt?
Onze huid bepaalt wie we zijn en dat geldt sinds de 18de eeuw, toen het racisme zijn filosofische grondvesten kreeg. ‘Met de ontrafeling van het menselijk genoom duikt een nieuw soort wetenschappelijk racisme op’, waarschuwt antropoloog Nina Jablonski.
Mensen met een kantoorbaan zitten langer in de voormiddag, terwijl ze in de namiddag meer wisselen tussen zitten en staan. Vermoedelijk stimuleert mentale vermoeidheid onbewust dat gezondere gedrag.
De moderne mens, Homo sapiens, is in Afrika ontstaan. Maar waar stond de wieg van onze voorouders? En wanneer ontwikkelden ze hun moderne anatomie en gedrag? De opkomende theorie van het Afrikaanse multiregionalisme biedt steeds beter antwoord op die vragen.
De gustibus et coloribus non est disputandum: over kleuren en smaken valt niet te discussieren. Maar over “groente of fruit” duidelijk wel. Voedingsexpert Elke Godden zet in haar blog een punt achter deze eindeloze discussie.
Onze spieren helpen ons bewegen en stilzitten. Maar op een dag kwijnen ze weg als sneeuw voor de zon. Kunnen veranderingen in ons dieet spiermassaverlies tegengaan?
Blogger Hannelore Prinsen is lang blind geweest voor het racisme waarmee veel mensen te maken krijgen. In navolging van #EducateYourself verdiepte ze zich in de oorsprong ervan, maar dat is nog lang niet genoeg.
Op elke leeftijd heeft minstens 78 procent van de kinderen en jongeren in Vlaanderen een normaal gewicht. Bij kinderen in kansarmoede stellen onderzoekers meer overgewicht vast.
"Sommige mensen durven amper hun huis verlaten omdat ze zo angstig zijn." Laura Luyten (KU Leuven - FWO) wil mensen met angststoornis bij wie therapie en medicatie niet werken, helpen met met zogenaamde diepe hersenstimulatie.
De voorbije jaren kwamen theorieën over rassenvermenging en ‘de grote vervanging’ van het blanke ras opnieuw boven water. Ze komen niet uit het niets, laat wetenschapsjournalist Angela Saini zien in haar boek Superior, The Return of Race Science.
Nu de grenzen open zijn, mogen we weer urenlang hutjemutje in een vliegtuig zitten om op vakantie te gaan. Wanneer de theaters binnenkort hun deuren openen, moeten we wel afstand houden. Zijn vliegtuigen echt zo ‘coronaproof’ en kunnen we met wat technische aanpassingen ook theaters zo veilig krijgen?
Hongkongse wetenschappers beweren dat het nieuwe coronavirus in de buitenlucht nauwelijks besmettelijk is. Klopt dat?
Neurowetenschappers hebben een gebied in het brein ontdekt dat gevoelens van eenzaamheid opwekt. Krijgen we binnenkort medicijnen voorgeschreven om ons ‘vrolijk zonder jou’ te voelen?
Narcisme is een lelijk beestje. Het zaadje ervoor wordt geplant in de kindertijd. Maar ontstaat het door te weinig of net door overdreven aandacht van de ouders?
Je beseft pas hoe belangrijk fysiek contact is als de vele dagelijkse aanrakingen plots wegvallen. Dan wordt de behoefte eraan tastbaar. Hoe stilt aanraking die honger?
Zal de vijfde generatie mobiele netwerken de blootstelling aan elektromagnetische straling verhogen? Een imec-onderzoeksgroep aan de UGent bracht de voorbije maanden de straling van de eerste 5G-netwerken in kaart.
Opereren of niet? Dat is het dilemma waar chirurgen voor staan bij patiënten met een aorta-aneurysma. Beide opties zijn riskant en kunnen fataal zijn. Ingenieur Klaas Vander Linden (KU Leuven - FWO) wil chirurgen helpen door te voorspellen of een aneurysma, zonder ingreep, al dan niet zal barsten.
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: hoogleraar fiscaal recht Michel Maus (VUB) over hoe we de economie terug op de rails krijgen.