Wandelen en fietsen met een gps uit de middeleeuwen
Archeoloog Jan Trachet (UGent) fietste de voorbije twee zomers met een 16de-eeuwse kaart door de Zwinstreek. 'Op de plaats van een grote schapenboerderij ligt nu een aardappelveld.'
Archeoloog Jan Trachet (UGent) fietste de voorbije twee zomers met een 16de-eeuwse kaart door de Zwinstreek. 'Op de plaats van een grote schapenboerderij ligt nu een aardappelveld.'
Biodiverse graslanden zijn het favoriete natuurgebied van An De Schrijver, lector ecologie en natuurbeheer aan de Hogeschool Gent: 'Elk type heeft zijn karakteristieke plantensoorten.'
Gekke theorieën koste wat het kost verdedigen, is dat een vorm van kritisch denken? 'Nee', zegt filosoof Johan Braeckman. In deze zomertalk legt hij uit waar het fout loopt en geeft hij enkele tips waar een kritisch denker wel mee aan de slag kan.
Wereldwijd lijkt het protest tegen de coronamaatregelen te groeien. Tijdens de eerste golf ontstonden er allerlei liefdadigheidsacties, nu illegale feestjes en demonstraties. Hoe komt dat?
Nu kussen en knuffelen onder mensen not done is, halen we ons hart op in de dierenwereld. Ook koeien die bevriend zijn likken elkaar vaker. Dat gedrag kan in de veehouderij gebruikt worden om het welzijn te bepalen.
Professoren Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven), Pierre Van Damme (UAntwerpen), Sarah Vercruysse (UHasselt) en Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen) beklemtonen dat we het coronavirus ernstig moeten (blijven) nemen. In dit opiniestuk leggen ze uit waarom.
Een aangepaste behandeling tegen bloedklonters zorgt voor een forse daling van overlijdens bij intensieve covid-patiënten. Dat hebben artsen van het Jessa Ziekenhuis ontdekt tijdens de eerste golf van de coronapandemie. 'Door de aangepaste behandeling daalde de mortaliteit van 40 naar 4 procent.'
In het Mexicaanse bergdorp Totontepec groeit een unieke maissoort die zichzelf bemest met stikstof uit de lucht. Wetenschappers zien in de metershoge planten een oplossing voor de stikstofcrisis. Maar volgens een boerenorganisatie bedrijven ze biopiraterij.
Waar ligt de grens tussen natuur en cultuur? Iedereen heeft daarover zijn eigen bedenkingen. Ecologen van de Universiteit Antwerpen en Luik willen graag weten wat jij wel en niet als natuur beschouwt.
Waar komt de menselijke fascinatie voor het spiegelbeeld vandaan? Mattias Desmet, professor Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent, ontleedt en analyseert de rol van narcisme in onze samenleving, óók in tijden van crisis.
Endeavour, het Crew Dragon-ruimteschip met aan boord NASA-astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley, is terug op aarde. Zondagavond landde het toestel van Elon Musks SpaceX in de Golf van Mexico, negen weken nadat het naar het International Space Station (ISS) was vertrokken.
Het gaat niet goed met het zee-ijs op de Noordpool. Nog nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen in 1979 was de omvang van het arctische zee-ijs zo klein in deze periode van het jaar. De record-hitte rond Siberië van de afgelopen tijd laat duidelijk z’n sporen na.
Inkomende prikkels worden nooit op dezelfde manier verwerkt. Wetenschappers weten nu hoe dat komt.
Kinderen die hun jeugd doorbrengen in achterstandswijken kampen als volwassenen vaker met gezondheidsproblemen. Nu blijkt dat de buurt waarin je opgroeit ook verantwoordelijk is voor verschillen in het epigenoom, het geheel aan eiwitten en andere moleculen dat de werking van de genen reguleert. Hoe zit dat?
Immuniteit tegen het coronavirus op basis van antistoffen verdwijnt meestal na enkele maanden. Dat blijkt uit een studie van het prestigieuze King’s College in Londen. Wat betekent dit concreet?
Wanneer een lichaamsdeel geamputeerd wordt, leidt dat vaak tot fantoompijn. Kan een brain-computer interface, die hersensignalen omzet naar computeracties, een oplossing bieden?
Alom frustratie als je fruitmand van de éne op de andere dag verandert in een onaantrekkelijke hoop overrijpe vruchten! Had je dit kunnen voorkomen? Misschien wel, als je de schuldige vroeger gevonden had! Alles draait om het gas 'ethyleen'.
Stel je voor dat je tot 30 keer per dag naar het toilet moet voor de grote boodschap. Dat is helaas het lot van heel wat patiënten met rectale kanker die een rectumoperatie ondergingen. Kinesitherapeute Anne Asnong (KU Leuven) helpt deze patiënten, zodat ze hun leven niet langer door de wc-bril moeten bekijken.