Ganzen naar de gaskamer
De Canadese gans is het slachtoffer van haar eigen succes. De exoot veroorzaakt schade aan landbouw en natuur. Natuurliefhebbers vangen de dieren om ze te vergassen. Eos ging mee op ganzenjacht.
De Canadese gans is het slachtoffer van haar eigen succes. De exoot veroorzaakt schade aan landbouw en natuur. Natuurliefhebbers vangen de dieren om ze te vergassen. Eos ging mee op ganzenjacht.
Wat is tijd? Die vraag is hetzelfde lot beschoren als zo veel filosofische vragen: de wetenschap heeft er intussen gretig beslag op gelegd. Natuurkundigen onderzoeken onder meer de structuur ervan: verloopt tijd continu of vertoont ze een korrelige structuur? In het laatste geval bedraagt een tijdkorrel volgens Amerikaanse theoretische fysici hooguit 10-33 seconden.
Afgelopen weekend zochten vogelliefhebbers naar de laatste grauwe gors van Vlaanderen. Het anonieme vogeltje is de kanarie in de kolenmijn van onze boerennatuur. Ik ging mee zoeken, en leerde dat er ook hoop is voor de sterk bedreigde akkervogels.
Vandaag stopt de missie van de PROBA-V-satelliet. De voorbije zeven jaar bracht ze wereldwijd de veranderingen in vegetatie in beeld.
Nog maar een paar maanden geleden had niemand, behalve epidemiologen, van het R-getal gehoord. Dankzij het coronavirus weten de meeste mensen nu dat R voor het reproductiegetal staat, een indicator die aangeeft of het aantal geïnfecteerde mensen toeneemt of afneemt. Nu duikt er een nieuwe parameter op: K. Waar staat dat getal voor?
Ik wil zeker niet klagen, ik ben dól op mijn broer. Maar als hij kookt, kan ik wel vuurspuwen. Of het nu sambal, chilipepers of harissa is, pikant is het sowieso. Of het lekker is, kan ik je niet vertellen. Bij zo’n hitte proef ik namelijk niets meer. Of toch?
Wetenschappers communiceren soms stroef. Ze schrijven ellenlange artikels met vakjargon en vaste structuur in - goede en minder goede - gespecialiseerde tijdschriften. Voor goede en minder goede artikels, zou je denken. Helaas is dit niet (altijd) waar. Het kan zelfs gevaarlijk uitdraaien.
In de media woedt al maanden een discussie over mondmaskers. Bij aanvang van de coronacrisis zagen we ze veel in het straatbeeld. Naarmate het aantal patiënten in ziekenhuizen daalde en versoepelingen werden ingevoerd, lijken minder mensen bereid er een te dragen. De discussie over het al dan niet verplichten laait opnieuw op.
Negen van de tien 12- en 13-jarigen heeft een eigen smartphone – en dus toegang tot allerlei gruwelijke beelden en berichten, en de mogelijkheid contact te maken met wildvreemden. Hoe kan je als ouder je kind helpen op een verantwoorde manier om te gaan met de nieuwe technologische mogelijkheden?
Kijk met een kritische blik naar de westerse schoonheidsidealen en laat je inspireren door enkele tips om een positiever lichaamsbeeld te verkrijgen.
Josiah Zayner, een van de bekendste biohackers, lanceerde deze week een nieuw project met de ambitie om een vaccin op zichzelf te testen.
Microbubbels kunnen gemanipuleerd worden door geluidsgolven, waardoor het makkelijker is om de afgifte van medicijnen te reguleren.
Ons gezondheidssysteem is niet meer overladen met covid-19-patiënten en artsen hebben in de tussentijd ervaring opgedaan met het behandelen van de ziekte. Hebben nieuwe patiënten daardoor grotere overlevingskansen?
Achttienjarigen met een genetische aanleg voor zwaarlijvigheid zijn minder zwaar als zij als baby uitsluitend moedermelk dronken.
Over vier jaar zal NASA een nieuwe ruimtesonde, Europa Clipper, naar de Jupitermaan sturen. Die missie moet nog meer inzicht geven in de ‘leefbaarheid’ van deze ijswereld.
Flink wat zogenaamd antropomorfe trekjes van dolfijnen zijn intussen wetenschappelijk ontmaskerd als legende of wishful thinking. Maar nu wijst een nieuwe studie toch op een opmerkelijk gelijkenis: het vermogen te leren van vrienden.
Regelmatig longonderzoek is essentieel voor covid-19 patiënten, al is dat met de nodige protocollen een tijdrovende uitdaging voor medisch personeel. Onderzoekers van Flanders Make vonden een oplossing: een stethoscoopsysteem op afstand.
Een vijfde van de Belgen draagt een wearable. Ook het aanbod van fitnessapps wordt steeds zichtbaarder. Heeft die technologie werkelijk nut?