Achter de schermen bij hersenonderzoek
Wanneer neurowetenschappers over de hele wereld dezelfde hersenscans analyseren, is de kans groot dat ze verschillende conclusies trekken. Hoe komt dat? En wat zegt dat over de waarde van hersenonderzoek?
Wanneer neurowetenschappers over de hele wereld dezelfde hersenscans analyseren, is de kans groot dat ze verschillende conclusies trekken. Hoe komt dat? En wat zegt dat over de waarde van hersenonderzoek?
Op een avond lag ik met mijn moeder naar de kat te kijken, die spinnend in de zon lag te soezen. 'Wist je', zei ze, 'dat men er nog steeds niet uit is hoe katten dat geluid maken? Zelfs in een autopsie konden ze er niet achter komen'.
Wolvenpaar Noëlla en August heeft minstens vier welpen. Wat weten we over de beestjes, en hoe ziet de wolvenkindertijd eruit?
Het is aangetoond dat het coronavirus in beperkte mate in uitwerpselen kan uitgescheiden worden. ‘Het is belangrijk om het deksel van het toilet naar beneden te laten tijdens het doorspoelen’, luidt het advies. Is dat zinvol?
Op 19 juni verleende de Raad van CERN unaniem haar goedkeuring aan de update van de Europese Strategie voor deeltjesfysica. Blikvanger in dit strategisch plan is de bouw van een heuse “higgsfabriek”, een superdeeltjesversneller van honderd kilometer lang die de huidige Large Hadron Collider (LHC) op termijn moet vervangen. Prijskaartje: 21 miljard euro.
Schakel je het best snel over naar een elektrische auto? En hoe zit het met andere producten? Simon en Thomas Schaubroeck onderzochten wanneer je een product het best vervangt om de milieu-impact te verkleinen en schreven er een blog over.
Hoe kan renovatie van woningen een meerwaarde zijn voor een herstel na COVID-19? Wat kunnen no-regret herstelmaatregelen zijn voor de Vlaamse gebouwen die zowel aanzetten tot een snelle relance, als duurzaamheid? Kunnen we dit proces versnellen en een win-win-scenario creëren voor beiden? Of spelen er tegengestelde belangen?
Opportunisten als ze zijn, vinden vossen goed hun draai in onze steden. Het afval dat wij als mens achterlaten vormt een wel erg aanlokkelijke voedselbron. Maar het stadsleven heeft als gevolg dat vossen uiterlijke verschillen vertonen met hun soortgenoten op het platteland.
De ontwikkeling van nieuwe antivirale middelen staat vandaag meer dan ooit in de spotlights. Doctoraatsonderzoeker Emiel Michiels onderzoekt hoe eiwitaggregatie daarbij kan helpen.
Zullen we ooit naar een film kijken die in 3D boven onze salontafel afgespeeld wordt? Peter Schelkens (VUB/imec) leverde alvast een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar deze heilige graal van de holografie.
Hamer en beitel zijn de typische werktuigen van een paleontoloog. Maar ook een vishengel kan nuttig zijn.
Nu we terug op restaurant mogen, is het een goede vraag; moeten we betalen voor kraanwater op restaurant? In zuiderse landen is het een evidentie: op restaurant krijg je een gratis fles fris kraanwater op tafel. Kan en moet dat in België ook gratis? Of is dat niet zo evident?
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: hoogleraar antieke wijsbegeerte Danny Praet (UGent) over fake news in antieke retoriek.
Of je nu introvert of extravert bent, net zoals iedereen ben je een sociaal wezen. Het groepsleven biedt evolutionair gezien dan ook veel voordelen, net zoals seks. Toch is seks niet alleen goed voor het doorgeven van je genen, maar heb je er als individu ook profijt van.
Een ‘biomimetisch’ oog verwerkt licht dubbel zo snel als zijn menselijke voorbeeld.
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.
Koemelk komt uit een uier, dat is een waarheid als een koe. Of toch niet? In een laboratorium op het terrein van de UGent wordt sinds kort gewerkt aan de ontwikkeling van melkproductie door schimmels en bacteriën.
Heb je soms het gevoel dat je een muggenmagneet bent, terwijl je kamergenoot gespaard blijft? Het zit niet in je hoofd. Muggen verkiezen echt sommige mensen boven anderen. Entomoloog en muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit hoe dat komt.