Hoe we ons plots herinneren dat 80-plussers ook mensen zijn
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: journalist Ann Peuteman over de (on)zichtbaarheid van ouderen.
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: journalist Ann Peuteman over de (on)zichtbaarheid van ouderen.
In een interview op Sporza wordt gesteld dat voldoende sporten, dus niet te weinig en niet te veel, een van de efficiëntste manieren is om je immuunsysteem te stimuleren. Als je dat op de goede manier doet, kun je je kans op een virale luchtweginfectie met 50 procent terugdringen.
Paleontologen hebben een nieuwe walvissensoort beschreven, die zo’n 3 miljoen jaar geleden in de Noordzee rondzwom. Antwerpibalaena liberatlas is een uitgestorven neefje van de huidige noordkapers.
Op dinsdag 29 april overleed journalist en oud-Ruslandcorrespondent Alexander Münninghoff. In 2015 interviewde journalist Senne Starckx hem naar aanleiding van zijn boek De stamhouder, waarin hij zijn ongelofelijke (maar ware) familiegeschiedenis uit de doeken doet.
Wereldwijd teistert een koppig onkruid de rijstvelden, met grote oogstverliezen als gevolg. De boosdoener is geen onbekende. Het zijn verwilderde rijstvariëteiten die deze ravages aanrichten. Een nieuw onderzoek linkt die toename met moderne landbouwpraktijken geïntroduceerd gedurende de groene revolutie van de jaren zestig.
Versnelt airconditioning de verspreiding van het coronavirus? Dit is alvast wat een Chinese studie, gebaseerd op een bepaald geval in een Chinees restaurant, laat uitschijnen.
Over de herkomst van het coronavirus worden veel complottheorieën verspreid. Hoe komt dat? "Een complottheorie ontstaat uit onzekerheid, bijvoorbeeld omdat bepaalde vragen onbeantwoord blijven."
Wist je dat er kleine fracties metalen zitten in het water dat we drinken en in de lucht die we inademen? Om de inname van schadelijke dosissen te voorkomen werkt Reinhart Van Poucke (UGent) aan filters om metaaldeeltjes uit lucht, water en bodem vangen.
Op de vraag ‘Hoe gaat het met je’ antwoorden mensen vaak plichtmatig met een ‘Best, oké.’ In deze tijden van corona niet zelden gevolgd dat anderen het nog veel zwaarder hebben. Dat is zelden opmaat tot een goed gesprek.
Onlangs kwam ik op het idee de passie uit mijn jeugd te herontdekken: natuurdocumentaires. Als ik onrustig of bang was, konden alleen die mij weer kalmeren.
Een gezonde mond zorgt ervoor dat we vol zelfvertrouwen kunnen lachen en zonder zorgen kunnen genieten van die sappige appel of kleverige karamel. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat problemen in onze mond ook een impact kunnen hebben op de algemene gezondheid.
In elk exitplan neemt testen een belangrijke positie in. Dat kan grootschalig en van thuis door bloed af te nemen met een vingerprik, schrijft toxicoloog Christophe Stove (UGent).
Veertig jaar lang deed Peter Rottier onderzoek naar coronavirussen. Met lede ogen stelt de Nederlandse viroloog vast dat we wel erg hardleers zijn. Hij hoopt dat covid-19 eindelijk voor een kentering zorgt. ‘Politici zouden anders écht imbeciel zijn.’
Stel: je wil een buitenaardse entiteit een boodschap sturen. Alleen heb je geen idee welke taal ze spreekt. Hoe maak je dan een bericht dat een wezen als ET kan begrijpen? Het is een vraag waarover wetenschappers van het SETI-Instituut zich serieus buigen.
Wereldwijd lijdt één op de negen mensen honger. Minder acuut, maar met verstrekkende gevolgen is ‘verborgen honger’: je krijgt wel voldoende calorieën binnen, maar te weinig microvoedingsstoffen. Dat leidt tot fysieke en cognitieve afwijkingen. Onderzoekers werken aan strategieën om het probleem de wereld uit te helpen.
Welke toffe proefjes kun je gewoon thuis doen? Vlogger Jacotte laat het je zien vanuit haar kot.
Om zogenaamde sugar cravings te onderdrukken is veel wilskracht nodig. De oorzaak daarvan ligt deels bij de darmen, die via signalen naar de hersenen vragen om nog méér suiker.
Onzekerheid, twijfel en kritiek horen bij wetenschap en democratie. Die openheid moet ook in coronatijden gewaarborgd blijven, schrijft psycholoog Vittorio Busato.