De Vlieg in Mijn Kamer
Zonder school, sport en vrienden loont het om je te richten op de zachtere prikkels.
Zonder school, sport en vrienden loont het om je te richten op de zachtere prikkels.
Wereldwijd overlijdt elke veertig seconden iemand door zelfdoding. Toch wordt over zelfmoord niet graag gesproken – wellicht door onze angst voor de dood. In Mythen over zelfmoord doorbreekt klinisch psycholoog Derek de Beurs het taboe.
Vervelende titel? Het illustreert hoe ongemakkelijk we ons voelen bij gedachten aan de dood. Antropoloog Ernest Becker zag doodsangst als dé drijfveer voor het menselijk handelen. In Hoe de dood ons drijft houden drie jonge psychologen die controversiële theorie tegen het licht.
Leer ermee leven. Dat is wat al te veel mensen met een piep in hun oor te horen krijgen, en waar expert Bart Vinck zich over opwindt in het boek Over tinnitus.
Heel wat ouders zijn op zoek naar een houvast wat betreft het mediagebruik van hun kinderen, en aan die behoefte komt De Schermwijzer van Peter Nikken en Dian De Vries tegemoet.
In De gelukkige piekeraar legt psycholoog Bart Verkuil uit waarom piekeren niet altijd negatief is.
De Nederlandse filosoof Coen Simon stoort zich aan het alomtegenwoordige enthousiasme in de samenleving en pleit voor het saaie, trage en zorgvuldige zoeken naar de waarheid.
Nee, het is geen ruimteschip van aliens, zoals de befaamde sterrenkundige Avi Loeb eerder opperde.
Door klimaatverandering kenden we de afgelopen jaren heel wat droge periodes. En als het regende, was dat vaak te veel ineens. Ook de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen maakt buffering en opslag moeilijk. Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen praat met experten Patrick Willems (KULeuven) en Jan Goossens (Aquafin) over oorzaken en oplossingen.
Lang werd lood gebruikt in waterleidingen. Het zware metaal is sterk en buigzaam tegelijk. Na 1970 bleek dat lood giftig is. Sindsdien zijn nog niet alle leidingen vervangen. Hoe schadelijk is drinkwater uit zo’n leiding dan?
Op 13 april 2020 telde Italië 19.899 coronadoden en 156.363 bevestigde gevallen. Enkel in de veel grotere VS zijn er meer overlijdens. Experts vragen zich af hoe dat in Italië kon gebeuren.
Meer dan zeven op de tien coronapatiënten in het universitaire ziekenhuis van Leuven kampen met overgewicht. Dat is geen toeval, want er zijn steeds meer aanwijzingen dat het coronavirus harder toeslaat bij mensen met een kilootje meer.
1 op 3 slaapt slechter sinds het begin van de corona-crisis, maar er zijn ook “gelukzakken” die nu beter slapen. Hoe komt dat? Wat is “goed slapen” eigenlijk? En hoe voorkom je dat je een ganse nacht wakker ligt te woelen in bed? Slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann) geeft inzichten en tips in onze podcast Vraag Het Aan.
Tijdens de coronacrisis moeten we anderhalve meter afstand houden, het zekere voor het onzekere nemen. De psychologische gevolgen van dat gebrek aan intimiteit baren psycholoog Vittorio Busato zorgen. Hoe moet dat in de geestelijke gezondheidszorg?
‘Kwantumcomputers’ duiken vaak op als een soort ‘magische machines’. Ze werken niet met bits, maar met kwantumbits of qubits, en zouden de beste supercomputers kunnen verslaan. Maar wat betekent dat nu juist? En, ‘kwantum’, is dat echt zo onbegrijpelijk als het klinkt?
Samenwerking is een fundamentele eigenschap van de mens die in de sociale wetenschappen en in de media nog te weinig belicht wordt, betoogt Yale-professor Nicholas Christakis in Het goede in de mens.
Een infectie met het nieuwe coronavirus verloopt anders dan die bij griep of andere infecties. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten een belangrijk mechanisme dat tot nu toe onderbelicht bleef.
In coronatijd is alles anders, ook de plaats die wetenschap opneemt in het dagelijkse leven. Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter aan VIB en KU Leuven, hoopt dat ook hier wat van zal blijven hangen in het post-corona tijdperk.