Akkerbouw kan tot 50 procent minder land gebruiken
Als we onder optimale omstandigheden aan landbouw doen, kunnen we – in theorie – evenveel voedsel produceren op de helft van het land.
Als we onder optimale omstandigheden aan landbouw doen, kunnen we – in theorie – evenveel voedsel produceren op de helft van het land.
We naaien mondmaskers, dragen handschoenen en houden alcoholgel binnen handbereik. Meer dan ooit zijn we ons bewust van onze hygiëne en die van iedereen om ons heen. Maar helpt wat we doen eigenlijk om onze kans op corona te verminderen?
Hoe houd je in lockdowntijden twee kinderen zinvol bezig? Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel speelt een spelletje 'Wie is het? - de viruseditie'.
Door de coronacrisis moesten we lange tijd in eigen land blijven. Nu zijn vakanties, onder voorwaarden, weer toegestaan. Of je nu thuisblijft of eropuit gaat: dromen over exotische bestemmingen buiten onze planeet kan altijd. Astrofysicus Nancy Vermeulen, die nu al toekomstige privé-astronauten opleidt, praat in deze podcast over ruimtetoerisme.
Een derde van de epilepsiepatiënten reageert niet of nauwelijks op medicatie. Chemogenetica is een veelbelovend alternatief voor zware chirurgische ingrepen. Ze kan ook andere neurologische aandoeningen genezen.
Onderzoekers zijn erin geslaagd om historische veranderingen in het Afrikaanse landschap te reconstrueren aan de hand van de evolutionaire geschiedenis van de Afrikaanse meerval.
Tot voor kort werden complotdenkers door de wetenschap alleen bestudeerd als rariteiten. De Amsterdamse socioloog Jaron Harambam nam hen wel serieus en onderzocht waar het wantrouwen vandaan komt.
De derde graad komt dit jaar met ferme complicaties. Het uitvoeren van een onderzoekscompetentie in groep, is een extra uitdaging geworden.
Drie van de vier honden zijn angstig. De boosdoeners voor hun gedragsproblemen? Hun genen, en overbeschermende baasjes.
Jongeren voelen zich in deze lockdown dubbel zo vaak eenzaam als ouderen. ‘Empathie kun je alleen overbrengen als je samen in één ruimte zit’, zegt Kris Van den Broeck, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.
Een nieuwe techniek laat artsen toe de longen van covid-19-patiënten op afstand te onderzoeken.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zoekt naar wetenschappelijke bewijzen voor het vermoeden dat een oud medicijn voor malaria coronapatiënten minder lang besmettelijk maakt.
Als er iets is waarmee psycholoog Vittorio Busato blij is in deze coronacrisis, dan is het de terugkeer van zijn kinderlijke fantasie.
Vlaamse universiteiten starten een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.
Terwijl we nog volop in deze pandemie zitten, kijken experts al naar de volgende. We moeten daarbij niet alleen focussen op vleermuizen, zo blijkt uit statistische analyses.
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. In aflevering drie: Sarah Dury, professor agogische wetenschappen aan de VUB, over solidariteit in tijden van corona.
De coronavirusepidemie veroorzaakt veel angst en onzekerheid, zeker voor mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma. Sommige bronnen suggereren dat je cortisone moet vermijden. Wat met de cortisonepuffers voor astmalijders?
Melanoomcellen hebben een vreemd, maar effectief verdedigingsmechanisme, autofagie genaamd: ze kunnen overleven door delen van zichzelf op te eten. Monica Vara Perez (KU Leuven) probeert dit zelfkannibalisme te doorgronden om dit type huidkanker te helpen verslaan.