"Ik shop, dus ik ben" - Over hoe ons koopgedrag samenhangt met onze identiteit
Shoppen laat ons niet enkel goed voelen, maar kan ook werkelijk een identiteitsgerelateerd motief hebben.
Shoppen laat ons niet enkel goed voelen, maar kan ook werkelijk een identiteitsgerelateerd motief hebben.
Ons drinkwater wordt vooral gemaakt uit oppervlakte- en grondwater. De droogte dwingt ons ook naar andere waterbronnen te kijken. Wist je dat er in Kokszijde al bijna 20 jaar gezuiverd afvalwater uit de kraan komt? Dat komt natuurlijk met een helebool uitdagingen, zoals de verwijdering van geneesmiddelenresten. En waarom gebruiken we eigenlijk geen regen om drinkwater van te maken, of om mee te douchen?
Veel mensen werken of studeren nu al meer dan twee maanden thuis. Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort massaal naar kantoor teruggaan. Al dat thuiswerken kan de werkdruk en stress doen stijgen: "Werk en privé lopen nu door elkaar en dat zorgt voor conflicten en vermindert het welzijn".
Zowat de helft van de zichtbare (‘baryonische’) materie onttrekt zich aan onze waarnemingen. Maar nu lijkt het ‘probleem van de verborgen baryonen’ opgelost. Met dank aan mysterieuze heldere, korte radioflitsen. En aan pientere astronomen die deze flitsen als kosmische zaklantaarn gebruikten.
Het is algemeen bekend dat het winnen van de Vlaamse PhD Cup van een PhD-er een instant-beroemdheid maakt. Maar wist je dat er ook beroemdheden zijn, zoals Queen-gitarist Brian May, die de omgekeerde weg aflegden en doctoreerden?
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. Deze week: bio-ethicus Freddy Mortier (UGent) over ageïsm, woonzorgcentra, keuzes bij zorg en 'triage'.
Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is het goed ventileren van openbare ruimtes minstens even belangrijk als anderhalve meter afstand houden van elkaar.
Chemotherapie heeft een impact op de structuur en activiteit van de hersenen. Het kan leiden tot cognitieve klachten, stress en vermoeidheid. Klinisch psychologe Michelle Melis (KU Leuven) boekt veelbelovende resultaten met mindfulness bij patiënten met borstkanker.
Perovskiet is een veelbelovend materiaal om hoogwaardige zonnecellen te maken. Ze kunnen worden verwerkt tot dunne, lichte, transparante modules die een hoog energierendement kunnen bereiken, niet duur zijn om te produceren en een hoog absorptievermogen voor zonlicht hebben.
In haar nieuwe boek ‘Ketokuur’ geeft Pascale Naessens haar visie over het ketogeen dieet, en wordt daarin bijgestaan door twee Nederlandse experts. Het is het zoveelste boek op rij dat ervoor pleit om koolhydraten te beperken, zoals brood, pasta en rijst. Is zo’n eetpatroon gezond?
Wat doet periodiek vasten met het vaginale microbioom? Blogger en doctoraatsonderzoeker Toegepaste Microbiologie Sarah Ahannach over de invloed van de ramadan en intermittent fasting op de micro-organismen in de vagina.
Wie niet-aangeboren hersenletsel oploopt, kan last krijgen van concentratie- en gedragsproblemen. Veel slachtoffers worden nooit meer de oude.
Al wekenlang keek het ruimtevaartwereldje reikhalzend uit naar woensdagavond. Dan zou SpaceX, in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, voor het eerst een bemande ruimtevlucht lanceren. De lancering werd vanwege slechte weersomstandigheden op het laatste moment uitgesteld naar zaterdag.
Sinds de lockdown communiceren we vooral via videogesprekken. Maar die vragen veel meer concentratie dan live ontmoetingen of telefoongesprekken. Hoe kunnen we ons blijven focussen?
Tropische wouden slaan voorlopig - ook in de warmste gebieden - nog veel CO2 op, maar deze opslag zal afnemen naarmate de aarde verder opwarmt.
Een langdurig verblijf op intensieve zorgen resulteert vaak in psychische, fysieke en cognitieve klachten, als onderdeel van het post intensive care syndroom. Er wordt onderzocht of een virtual reality-bril helpt bij het verwerken van het trauma.
Ons brein wil onzekerheid beperken, want het onbekende is vermoeiend. Dat kan verklaren waarom complottheorieën succes hebben en de behoefte naar sterke leiders groeit.
Als masterstudent Fysica en Sterrenkunde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), kreeg Yens de kans om een week door te brengen op het CERN. Hij kon er zelfs meewerken aan een gloednieuw toekomstig experiment.