Is oud malariamedicijn bruikbaar tegen covid-19?
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zoekt naar wetenschappelijke bewijzen voor het vermoeden dat een oud medicijn voor malaria coronapatiënten minder lang besmettelijk maakt.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde zoekt naar wetenschappelijke bewijzen voor het vermoeden dat een oud medicijn voor malaria coronapatiënten minder lang besmettelijk maakt.
Als er iets is waarmee psycholoog Vittorio Busato blij is in deze coronacrisis, dan is het de terugkeer van zijn kinderlijke fantasie.
Vlaamse universiteiten starten een grootschalig internationaal onderzoek naar de kook- en eetgewoontes van mensen sinds COVID-19 en de bijhorende maatregelen. Je kunt bijdragen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen.
Terwijl we nog volop in deze pandemie zitten, kijken experts al naar de volgende. We moeten daarbij niet alleen focussen op vleermuizen, zo blijkt uit statistische analyses.
In de Toekomsttalks van UPV vertellen wetenschappers en denkers hoe zij de samenleving na de coronacrisis zien. In aflevering drie: Sarah Dury, professor agogische wetenschappen aan de VUB, over solidariteit in tijden van corona.
De coronavirusepidemie veroorzaakt veel angst en onzekerheid, zeker voor mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma. Sommige bronnen suggereren dat je cortisone moet vermijden. Wat met de cortisonepuffers voor astmalijders?
Melanoomcellen hebben een vreemd, maar effectief verdedigingsmechanisme, autofagie genaamd: ze kunnen overleven door delen van zichzelf op te eten. Monica Vara Perez (KU Leuven) probeert dit zelfkannibalisme te doorgronden om dit type huidkanker te helpen verslaan.
Zonder school, sport en vrienden loont het om je te richten op de zachtere prikkels.
Wereldwijd overlijdt elke veertig seconden iemand door zelfdoding. Toch wordt over zelfmoord niet graag gesproken – wellicht door onze angst voor de dood. In Mythen over zelfmoord doorbreekt klinisch psycholoog Derek de Beurs het taboe.
Vervelende titel? Het illustreert hoe ongemakkelijk we ons voelen bij gedachten aan de dood. Antropoloog Ernest Becker zag doodsangst als dé drijfveer voor het menselijk handelen. In Hoe de dood ons drijft houden drie jonge psychologen die controversiële theorie tegen het licht.
Leer ermee leven. Dat is wat al te veel mensen met een piep in hun oor te horen krijgen, en waar expert Bart Vinck zich over opwindt in het boek Over tinnitus.
Heel wat ouders zijn op zoek naar een houvast wat betreft het mediagebruik van hun kinderen, en aan die behoefte komt De Schermwijzer van Peter Nikken en Dian De Vries tegemoet.
In De gelukkige piekeraar legt psycholoog Bart Verkuil uit waarom piekeren niet altijd negatief is.
De Nederlandse filosoof Coen Simon stoort zich aan het alomtegenwoordige enthousiasme in de samenleving en pleit voor het saaie, trage en zorgvuldige zoeken naar de waarheid.
Nee, het is geen ruimteschip van aliens, zoals de befaamde sterrenkundige Avi Loeb eerder opperde.
Door klimaatverandering kenden we de afgelopen jaren heel wat droge periodes. En als het regende, was dat vaak te veel ineens. Ook de hoge verhardingsgraad in Vlaanderen maakt buffering en opslag moeilijk. Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen praat met experten Patrick Willems (KULeuven) en Jan Goossens (Aquafin) over oorzaken en oplossingen.
Lang werd lood gebruikt in waterleidingen. Het zware metaal is sterk en buigzaam tegelijk. Na 1970 bleek dat lood giftig is. Sindsdien zijn nog niet alle leidingen vervangen. Hoe schadelijk is drinkwater uit zo’n leiding dan?
Op 13 april 2020 telde Italië 19.899 coronadoden en 156.363 bevestigde gevallen. Enkel in de veel grotere VS zijn er meer overlijdens. Experts vragen zich af hoe dat in Italië kon gebeuren.