‘Slimme wc’ kan ziektes detecteren
De wc-pot is uitgerust met een technologie die ziektemarkers in ontlasting en urine kan detecteren.
De wc-pot is uitgerust met een technologie die ziektemarkers in ontlasting en urine kan detecteren.
Een eerste studie bij herstelde covid-patiënten met milde klachten plaatst vraagtekens bij het idee dat iedereen die ziek is geweest, immuniteit opbouwt tegen het virus.
Voor het eerst werd de windsnelheid gemeten op een bruine dwerg. Een mogelijke opstap naar nieuwe inzichten in de atmosfeer van exoplaneten, en dus in mogelijk buitenaards leven.
Australisch amateurwiskundige en comedian Matt Parker sprokkelt wiskundige rariteiten in De eenzaamheid van pi.
De quarantainemaatregelen zijn noodzakelijk en zullen mogelijks nog even aanhouden. Ondertussen worden in deze periode, waarin we minder mobiel zijn, allerlei applicaties, platformen, enz. gepromoot die ons fit en gezond trachten te houden. In hoeverre slagen deze tools daarin?
Het aantal coronadoden in België is boven de tweeduizend uitgestegen. Op nog geen anderhalve maand tijd. Een pleidooi voor een wereld mét vaccins.
Door die opdeling zou het brein ervaringen kunnen categoriseren, wat kan helpen om ons wegwijs te maken in nieuwe situaties.
Producten met een eco-label zijn vaak duurder dan standaardproducten. Daar wil bio-ingenieur Sven Dierickx wat aan doen: hij gebruikt gist uit hommelhoning om milieuvriendelijke én goedkope detergent te maken.
Worden apen verliefd? Schamen honden zich soms? En kan een spin ongelukkig zijn? Evolutionair bioloog Mark Nelissen van de Universiteit Antwerpen antwoordt in deze eerste "blijf-in-je-kot"-aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
De vraag naar corona-grappen is dezer dagen groter dan die naar wc-papier. ‘Humor verlicht zware zaken, en helpt ons om gevoelens met elkaar te delen’, zegt socioloog Giselinde Kuipers van de KU Leuven.
Een experiment met muizen toont aan hoe cruciaal fysiek contact met soortgenoten is. In isolatie gaan hun werkgeheugen en aandachtsvermogen achteruit en maken ze minder nieuwe hersencellen aan.
Zijn insecten net als wij gevoelig aan veroudering? Denk niet aan kevers met grijze baarden en bijen met loophulpjes, maar het verouderingsproces is wel degelijk een algemeen biologisch fenomeen. Zowel in het lab als in het veld leveren insecten leerzame inzichten.
Alle dieren slapen. Mensen dutten zelfs een derde van hun leven. Waarom eigenlijk?
In november stierf de 18-jarige Raphaël Pauwaert aan de gevolgen van de e-sigaret. Sindsdien is het debat rond de elektronische sigaret of vape stevig opgelaaid in ons land. Is de e-sigaret wel zo’n veilig alternatief voor de sigaret zoals eerst gedacht werd?
De link tussen voeding en chronische pijn is misschien niet de meest logische om te leggen. Toch liggen voeding en pijn minder ver uit elkaar dan je zou denken.
Veel astronomen hebben een hekel aan de term ‘supermaan’: het is niet echt spectaculair en dat de term is bedacht door een astroloog helpt ook niet.
Moeten we wel of geen mondkapje dragen? Psycholoog Vittorio Busato aanschouwt de discussie en ziet de houding tegenover het beschermingsmiddel langzaam veranderen.
We hoeven je vast niet meer te vertellen wat je zelf kan doen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Maar terwijl jij ongetwijfeld je uiterste best doet om je handen grondig te wassen, in een boogje rond je buren te joggen en de boodschappen voor je oma aan haar voordeur te hangen, bijten wetenschappers zich overal ter wereld vast in het virus. Wat hebben zij in petto tegen dit hoogst onaangename beestje?