Belg werkt massaal thuis
De Belgen blijken massaal hun gedrag aan te passen in de hoop de verspreiding van het coronavirus te vertragen.
De Belgen blijken massaal hun gedrag aan te passen in de hoop de verspreiding van het coronavirus te vertragen.
Hoe komt het dat het coronavirus SARS-CoV-2 zich zo snel verspreidt? Expert informatietechnologie Luc Martens (UGent) vindt een verklaring in de wiskunde.
Slaapapps claimen dat ze inzicht bieden in hoe je slaapt. Sommige maken zich zelfs sterk dat ze je in zes weken tijd beter doen slapen. Kan dat?
Stokerij Rubbens uit Wichelen stopt de komende weken haar jeneverproductie en schakelt over op ontsmettingsalcohol. Dit om een dreigend tekort in de zorg ten gevolge van de corona-pandemie te vermijden.
Volgens wetenschappers raakt 60 tot 70 procent van de bevolking besmet met het coronavirus SARS-CoV-2. Hoe komen ze aan die cijfers? Eos vroeg het aan Steven Callens, expert infectieziektes aan het UZ Gent.
Met een paar weken op de tanden bijten krijgen we het SARS-CoV-2 virus niet weg. Volgens experts zullen ook na 5 april maatregelen nodig blijven.
Een mobiele app kan mensen snel en efficiënt waarschuwen dat ze wellicht aan een geïnfecteerde patiënt werden blootgesteld.
Door de coronacrisis moeten veel mensen elkaar missen. Via videogesprekken kunnen we wel virtueel "bijeenkomen", maar fysiek contact is niet mogelijk. Daar komt in de toekomst mogelijk verandering in.
Het grootschalige Flora-onderzoek naar het effect van individueel voedingsadvies op onze darmflora, is tijdelijk stopgezet. Een mogelijk gezondheidseffect is moeilijk vast te stellen nu mensen zich anders gedragen door het coronavirus. De onderzoekers hopen in september op een doorstart.
Een nieuwe studie doet vermoeden dat tot bijna negentig procent van de besmettingen onopgemerkt blijft.
Voor velen hoort thuiswerken bij het 'nieuwe normaal'. Thuiswerken heeft meer voordelen dan alleen het indammen van het coronavirus. Met de juiste aanpak kan thuiswerk zowel de winstcijfers als de werknemers ten goede komen.
Nu het dodental toeneemt, hopen sommigen dat het warmere lenteweer de verspreiding van het coronavirus kan vertragen of zelfs stoppen. Onlangs stelde Amerikaans president Donald Trump: ‘Over het algemeen doodt de hitte dat soort virussen.’ Heeft hij gelijk?
De transportsector zorgt voor heel wat lokale schadelijke emissies met een zware impact op de leefkwaliteit in steden. Steeds vaker worden elektrische voertuigen ingezet om deze emissies te vermijden, wat op zichzelf ook een uitdaging met zich meebrengt: ongecontroleerd laden kan leiden tot piekverbruik. Dankzij slim laden kan dit verholpen worden, zoals in deze expert talk wordt uitgelegd door Carlo Mol, Projectmanager Energietechnologie bij EnergyVille/VITO en Projectcoördinator van het Vlaams Kennisplatform Slim Laden.
Kosmologen breken zich al een tijdje het hoofd over de vraag hoe snel het heelal uitdijt. Verschillende meetmethodes leveren verschillende resultaten op. De Zwitserse fysicus Lucas Lombriser denkt dat hij de oplossing gevonden heeft.
Wat kan je doen om dementie te vermijden? Hoe maak je een familiestamboom? En hoe zal artificiële intelligentie ons leven veranderen? In onze podcast "Vraag Het Aan" geven wetenschappers een antwoord op deze en andere boeiende vragen.
Helpt scholen sluiten of de lessen opschorten om de Covid-19 pandemie in te dijken? Het bewijs daarvoor is niet sterk. ‘Voor de experts was dit niet nodig.’
Alweer een jaar is gepasseerd, en alweer zijn er records gebroken. Ofte: 63420264278. Deze opeenvolging van cijfers komt alvast niet voor in de eerste 200 decimalen van het getal pi, maar ergens verder door zeker wel. Na pijama-dag volgt pi-dag.
Antistoffen uit kameelachtigen kunnen het nieuwe coronavirus in het lab onschadelijk maken. Een therapie op basis van de antistoffen laat mogelijk wel nog een jaar op zich wachten en komt voor de huidige pandemie dus te laat.