‘Een schooljaar verliezen is geen optie’
De coronapandemie heeft een niet te onderschatten impact op het onderwijs. Leerachterstand en ongelijkheid tussen leerlingen dreigen dramatische proporties aan te nemen. Hoe kan de schade worden beperkt?
De coronapandemie heeft een niet te onderschatten impact op het onderwijs. Leerachterstand en ongelijkheid tussen leerlingen dreigen dramatische proporties aan te nemen. Hoe kan de schade worden beperkt?
Wat te doen tegen verveling? Start met programmeren! In de nieuwe vlog van Jacotte hoor je alles over de online tutorials van de UHasselt.
Alle leven begon in en kwam uit de zee. Een nieuwe ontdekking legt een baanbrekend stukje van de puzzel tussen vis en viervoeter.
Deze grafieken onthullen een ongeziene virale uitbraak en de gevolgen ervan over de hele wereld.
Voor biohackers gaat de strijd tegen het coronavirus niet snel genoeg. Als beweging die zich inzet om de middelen van de experimentele biologie voor het alledaagse leven open te stellen, grijpt ze de coronacrisis aan om te tonen dat niet enkel officiële instituten een verschil kunnen maken.
Kleine gebeurtenissen kunnen grote gevolgen hebben. Dat is de essentie van het butterfly-effect. Psycholoog Vittorio Busato ziet hoe dat effect ook de uitkomst van de corona-pandemie compleet onvoorspelbaar maakt.
Geen tijd om je te vervelen. Maak thuis je eigen pastaraket, toiletrolkanon en glow-in-the-dark-slijm!
Om het gebruik van elektrische voertuigen verder te stimuleren, zou de beschikbaarheid van vastestofbatterijen (batterijen met een elektrolyt in vaste vorm) wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn. Dankzij de ontwikkeling van vastestofbatterijen zouden elektrische auto’s – op het vlak van rijbereik – in de toekomst immers niet langer moeten onderdoen voor wagens met een interne verbrandingsmotor.
Wetenschappers ontwikkelden een computeralgoritme dat geïnspireerd is op ons eigen ingenieuze reuksysteem en pasten dat toe op een neuromorfe computerchip.
De aandelenmarkt kreeg het hard te verduren de afgelopen week. Beperkingen in het vrije verkeer van mensen verstoren de globale economische activiteit. Dat creëert wel een silver lining: het coronavirus kan een positieve uitwerking hebben op de wereldwijde CO2-uitstoot.
Een internationale groep wetenschappers heeft de ‘hotspots’ van biodiversiteit in kaart gebracht in de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica. De onderzoekers deden dat door verplaatsingsgegevens van 17 soorten roofdieren – meer dan 4000 individuen die elektronisch waren gemerkt – samen te brengen.
Door de klimaatverandering kampen steeds meer gebieden in de wereld met droogte. Kunnen we lessen trekken uit het Nabije Oosten, waar tijdens de Oudheid mensen zich leerden aanpassen aan het leven in droge streken en heuse gemeenschappen opbouwden?
Wetenschappers van de University of Oxford en van het Oxford Suzhou Centre for Advanced Research (OSCAR) hebben een testkit ontwikkeld waarmee ze patiënten die besmet zijn met het nieuwe coronavirus sneller kunnen identificeren.
Sommigen onder ons lijken nooit te twijfelen of ze wel de juiste beslissingen nemen. Anderen gaan gebukt onder eeuwige onzekerheid. Die onzekerheid is te zien in de hersenen, en mogelijk te manipuleren.
Antonella Fioravanti was vastbesloten om het onverwoestbaar gewaande pantser van de miltvuurbacterie te breken. Haar collega’s gaven haar weinig kans, maar vorig jaar speelde ze het toch klaar.
Een cochleair implantaat helpt doven en extreem slechthorenden om spraak te verstaan. Maar zo’n toestel correct afstellen is tijdrovend en omslachtig. Ben Somers ontwikkelt apparaten die zichzelf continu bijsturen.
Etnische diversiteit roept negatieve gevoelens op bij sommige Vlamingen. Jasper Van Assche formuleert manieren om die houding om te buigen.
De Grote Schelpenteldag 2020 ontsnapte, net zoals vele andere evenementen, niet aan het coronavirus en werd afgelast. Toch gingen meer dan tachtig opgeleide vrijwilligers afgelopen zaterdag individueel op pad.