Europa lanceert zonne-observatorium
Vanochtend is vanaf Cape Canaveral in Florida de Europese Solar Orbiter gelanceerd – een nieuw ruimteobservatorium om de zon te bestuderen.
Vanochtend is vanaf Cape Canaveral in Florida de Europese Solar Orbiter gelanceerd – een nieuw ruimteobservatorium om de zon te bestuderen.
Heb je nog motivatie nodig om te stoppen met roken? Volgens nieuw onderzoek zou beschadigd longweefsel zich na het stoppen met roken voor een deel kunnen herstellen.
Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het zijn existentiële vragen die iedereen zich stelt. Een stamboom kan antwoorden geven. Maar hoe begin je eraan? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) zet je op weg in deze aflevering van Vraag Het Aan.
Toen in 1432 de panelen van het Lam Gods opengingen, vielen de Gentenaren bijna achterover van verbazing. Zorg dus maar dat je stevig in je schoenen staat wanneer jij het befaamde altaarstuk gaat bekijken, want ook vandaag nog slaat Jan Van Eyck toeschouwers met verstomming.
Er heerst nog steeds veel onzekerheid over het nieuwe coronavirus dat zich wereldwijd snel verspreidt. Wetenschappers proberen in te schatten wat er te gebeuren staat.
In een eerste klinische studie blijken kankerpatiënten immuuncellen die met CRISPR zijn bewerkt goed te verdragen.
Klimaatverandering draagt bij tot de achteruitgang van hommelsoorten.
De toepassingen van artificiële intelligentie zijn eindeloos: van slimme protheses tot een virtuele barman, van het verkomen van voedselverspilling tot kankerdetectie. Vlogster Jacotte ontdekt het allemaal in het AI Experience Center in Brussel.
Genetisch onderzoek op kankercellen is niet nieuw, maar nog nooit werd het volledige DNA van zoveel verschillende tumortypes uitgelezen en geanalyseerd. De resultaten van het immense PCAWG-project worden deze week met veel bombarie gepresenteerd in Nature.
Meeuwenkoppels die veel met elkaar communiceren en de zorgtaken voor hun kroost evenwichtig verdelen, hebben de gezondste kuikens. Dat blijkt uit het onderzoek van gedragsecologe Marwa Kavelaars (UAntwerpen - UGent).
Wij mensen zweten om ons lichaam af te koelen. Robots kunnen het nu ook – zelfs drie keer efficiënter.
De zone rond een ster waar vloeibaar water niet verdampt én niet bevriest wordt de “leefbare zone” genoemd. Die definitie klopt niet helemaal, want water kan ook buiten die zone vloeibaar zijn en het is niet de enige vereiste voor leven.
Al ver vóór de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson opduiken, functioneren bepaalde hersencellen niet goed.
Depressieve ratten lijken zich beter te voelen na een behandeling met foliumzuur.
Bioloog Rudy Van Diggelen (Universiteit Antwerpen) bestudeert onder andere hoe ecosystemen zich herstellen na een brand. In deze podcast heeft hij het over de impact van en het herstel na een natuurbrand.
Algen die van ecologisch belang zijn voor koraalriffen worden resistent tegen oceaanverzuring. Die vaststelling is cruciaal om de inlvoed van verzuring op koralen in te schatten.
Specialisten van Universiteit Antwerpen onderzoeken sinds juli 2019 De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam. Deze ‘Operatie Nachtwacht’ speelt zich af in een glazen kubus, live voor het museumpubliek. Wat zijn de eerste bevindingen?
Genetisch onderzoek van dierenpopulaties kan ook geologische puzzels oplossen. Dat bewezen onder meer onderzoekers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.