Waar blijft het coronavaccin?
Het aantal besmettingen met corona neemt nog steeds toe, althans in het Westen. Een vaccin zou de zwakkeren in de samenleving kunnen beschermen, maar dat is er vandaag nog niet. Hoe komt dat?
Het aantal besmettingen met corona neemt nog steeds toe, althans in het Westen. Een vaccin zou de zwakkeren in de samenleving kunnen beschermen, maar dat is er vandaag nog niet. Hoe komt dat?
Bij grote hoeveelheden wind- en zonne-energie in het elektriciteitssysteem kan de variatie in elektriciteitsproductie van wind- en zonnegeneratoren problemen opleveren voor de werking van het elektriciteitsnet. Deze expert talk licht toe hoe het aandeel hernieuwbare energie in het Belgisch elektriciteitsnet verder uitgebouwd kan worden, zonder dat daarvoor de werking van het elektriciteitsnet beïnvloed wordt.
Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen?
Wetenschappers hebben mogelijk een eerste aanwijzing gevonden die genderdysforie biologisch kan verklaren. Ze stelden bepaalde genetische varianten vast bij transgenders die bij niet-transgenders niet aanwezig waren.
Voedingsaanbevelingen raden al lang aan om meer te eten bij je ontbijt dan tijdens het avondmaal om je te helpen afvallen. We zouden kilocalorieën aan het begin van de dag sneller verbranden dan 's avonds.
Columnist en wetenschapsfilosoof Sylvia Wenmackers houdt de risicocommunicatie rond het coronavirus aandachtig in de gaten. Welke maatregelen worden er wereldwijd genomen en welke impact hebben die?
De verschillende interacties tussen plant- en diersoorten blijken niet zo invloedrijk voor lokale adaptatie als verwacht. Toch is er een uitzondering waar dit wel van belang is: de tropen.
Volgens een nieuwe schatting kost het ongeveer 885 miljoen euro om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen. Rechtvaardigt dat de hoge prijzen?
Via FoldIt kan jij al spelenderwijs mee naar een oplossing zoeken voor de wereldwijde coronacrisis.
Chinese onderzoekers tellen iets meer dodelijke slachtoffers onder de mannen die besmet raakten met het coronavirus dan onder de vrouwen.
Wat is de achilleshiel van een klimaatneutraal België? Volgens Willy Baeyens en Hubert Rahier is er één iets waar we dringend in moeten investeren: de opslag van hernieuwbare energie. In dit 4e deel van de reeks bekijken ze hoe we dat kunnen doen, en hoe we vraag en aanbod aan energie op elkaar zullen moeten afstemmen om het te halen.
In dit derde deel van hun klimaatplan lichten Hubert Rahier en Willy Baeyens toe hoe België er in kan slagen om de energieopwekking 100% hernieuwbaar te maken. De inspanningen die we daarvoor moeten maken, maar ook technologische innovaties die deze overstap gemakkelijker kunnen maken, komen aan bod.
Zo’n tien procent van alle dikkedarmkankers zou niet komen door pech of verkeerd eten, maar door darmbacteriën. Eén van de verdachten is de bacteriestam Escherichia coli Nissle 1917, op het internet te koop als gezond probioticum voor onder meer kinderen.
Het zeldzame aminozuur ethionine is de boosdoener voor de walgelijke geur van de tropische vrucht.
Hittegolven, hevig onweer, droogte en zachtere, natte winters. We voelen de klimaatverandering nu al. In de toekomst zal ons weer nog extremer worden. Hoe bereiden we ons daarop voor? We vragen het aan global change ecoloog Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen.
In zijn klepper Van dier naar mens waarschuwt de Amerikaanse wetenschapsjournalist David Quammen voor een pandemie. Ziekteverwekkers zoals het coronavirus hebben het steeds makkelijker om van dieren naar mensen over te springen. Hoe komt dat?
Een spannend relaas over hoe je de mensen die je liefhebt optimaal kan steunen.
Ggo’s en nieuwe technieken zoals CRISPR zijn geen mirakeloplossing, wel een deel van de oplossing. Door ze overboord te gooien maken we het onszelf nodeloos moeilijk.