Nieuwe expozaal 'Levende Planeet' moet de aarde als biotoop beter doen begrijpen
Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel opent in 2020 een gloednieuwe permanente tentoonstellingszaal.
Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel opent in 2020 een gloednieuwe permanente tentoonstellingszaal.
Twee van de drie fases van de restauratie van het Lam Gods zijn afgerond. De werken onthulden dat het beroemde altaarstuk zwaar overgeschilderd was, maar ook dat de originele verflaag eronder nauwelijks beschadigd is.
Vrouwen die wekelijks seksueel actief zijn, hebben volgens een nieuwe studie van de University College of London een kleinere kans om vroeg in de menopauze te komen dan vrouwen die minder frequent seks hebben.
Jacotte bezoekt het Sint-Jozefscollege in Aarschot, waar de eerste leerlingen de voorronde van de Vlaamse STEM Olympiade 2020 tackelen.
Zolang een netwerk groot genoeg is, zal er altijd structuur opduiken. Wiskundige Ann Dooms (VUB) legt de 'Ramseytheorie' uit aan de hand van zes willekeurige Facebook-profielen.
Het DNA bevat grote en kleine varianten, en deze worden niet allemaal even goed opgespoord. In deze introductie ga ik dieper in op de variatie in het DNA tussen twee personen, hoe we die kunnen opsporen en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
'Vis eten is goed voor je hersenen', is een gezondheidsclaim die regelmatig in de media verschijnt. Is vis echt een ‘wondervoedingsmiddel’ dat een boost geeft aan je brein?
Een kritische evaluatie van smartphones apps die claimen je geestelijke gezondheid te verbeteren.
Een neuron dat de eetlust remt en geen misselijk gevoel opwekt, kan leiden tot effectievere dieetpillen.
We zien evolutie steeds als een proces van langzame, geleidelijke veranderingen. In haar onderzoek naar keversoorten toont Zoë De Corte (Museum voor Natuurwetenschappen) dat evolutie soms vliegensvlug plaatsvindt.
Stress activeert zenuwen die betrokken zijn bij de vecht-of-vluchtreactie. Dat veroorzaakt op zijn beurt permanente schade aan pigmentvernieuwende stamcellen in de haarzakjes.
We weten minder over de oceaanbodems dan over het Marsoppervlak. Technische innovaties en krachtigere computermodellen moeten daar de komende jaren verandering in brengen.
Akoestische communicatie is het uitzenden van geluidssignalen via het ademhalingsstelsel. Verschillende vertebraten, dieren met een wervelkolom, zijn daartoe in staat. Het ontstaan van die communicatie staat in verband met een nachtelijke levenswijze.
Hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van ons brein? Hoe kunnen we een stad slim maken? Gaan we straks bij een computer op consultatie? Worden we er ooit beste vrienden mee? En is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan computerwetenschapper Steven Latré van de Universiteit Antwerpen en imec.
Mensen met borderline hebben vaak een onduidelijk en negatief zelfbeeld. Het ophalen van positieve herinneringen kan hun zelfbeeld verbeteren.
De klimaatopwarming gaat twee tot drie keer sneller in het Noordpoolgebied dan elders op aarde. Ozonafbrekende stoffen zouden daarin tot voor kort een grote rol hebben gespeeld.
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker. Volgens een nieuwe studie zouden vrouwen ouder dan 50 jaar dat risico kunnen verkleinen door te vermageren.
Wanneer de bacteriën E.coli en A.baylyi bij elkaar worden gezet in een petrischaaltje ontstaat er een verrassend mooie bloemvorm.