Vijf vragen en antwoorden over opioïde pijnstillers
Opioïde pijnstillers zijn in opmars. Dat is niet zonder gevaar, want bij langdurig gebruik is er kans op verslaving. Mogen we ze nog wel gebruiken?
Opioïde pijnstillers zijn in opmars. Dat is niet zonder gevaar, want bij langdurig gebruik is er kans op verslaving. Mogen we ze nog wel gebruiken?
Destillatie van zeewater met behulp van zonnecellen kan zes liter drinkwater per uur per vierkante meter zonnecel opleveren.
Charlotte Jacob is PhD-student en mandaatassistent aan het VIB-UAntwerp Centrum voor Medische Neurologie. In haar onderzoeksgroep werken veel vrouwen, maar dat is niet altijd zo geweest. Een interview met twee van haar voorbeelden die vertellen hoe het er in hun tijd aan toe ging.
Miljarden sprinkhanen zwerven over Oost-Afrika en vreten er de velden kaal. Hoe ontstaat zo’n zwerm en wat valt ertegen te doen? ‘Als er niet efficiënt wordt opgetreden, kan deze plaag jaren blijven aanslepen’, zegt sprinkhaanexpert Heleen Verlinden (KU Leuven).
In 1880 waren de eerste vrouwen welkom aan Belgische universiteiten. Dat was pas de eerste stap in de strijd voor een betere positie van vrouwen in de academische wereld.
Zonder hippocampus, geen herinneringen. Zonder hippocampus, geen toekomstbeelden? De functie van de hippocampus, een belangrijk hersengebied, lijkt breder te gaan dan aanvankelijk gedacht.
Minder luchtvervuiling door een vermindering van aerosols leidde de voorbije vijftig jaar tot minder extreem koude dagen.
Conservatieprogramma’s houden te weinig rekening met de toekomstige leefgebieden van planten en dieren.
Wat is CBD-olie? Welke effecten heeft het? En waarom kan je het sinds kort in de Belgische apotheek vinden?
Schubdieren zijn mogelijk de overdragers van het coronavirus. De genetische sequentie van het virus dat in hun lichaam circuleert, komt voor 99% overeen met dat van het coronavirus.
Al jarenlang wordt er gepleit voor een strafrechtelijk psychiatrisch observatiecentrum, dat dit jaar eindelijk werkelijkheid lijkt te worden. Toch valt daar heel wat op aan te merken, vindt forensisch psychologe Kasia Uzieblo.
Een spraakmakend nieuw veldonderzoek legt een verband tussen industriële stofdeeltjes in een Himalayagletsjer en… de eerste fabrieken in onder meer Gent en Luik.
Vanochtend is vanaf Cape Canaveral in Florida de Europese Solar Orbiter gelanceerd – een nieuw ruimteobservatorium om de zon te bestuderen.
Heb je nog motivatie nodig om te stoppen met roken? Volgens nieuw onderzoek zou beschadigd longweefsel zich na het stoppen met roken voor een deel kunnen herstellen.
Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het zijn existentiële vragen die iedereen zich stelt. Een stamboom kan antwoorden geven. Maar hoe begin je eraan? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) zet je op weg in deze aflevering van Vraag Het Aan.
Toen in 1432 de panelen van het Lam Gods opengingen, vielen de Gentenaren bijna achterover van verbazing. Zorg dus maar dat je stevig in je schoenen staat wanneer jij het befaamde altaarstuk gaat bekijken, want ook vandaag nog slaat Jan Van Eyck toeschouwers met verstomming.
Er heerst nog steeds veel onzekerheid over het nieuwe coronavirus dat zich wereldwijd snel verspreidt. Wetenschappers proberen in te schatten wat er te gebeuren staat.
In een eerste klinische studie blijken kankerpatiënten immuuncellen die met CRISPR zijn bewerkt goed te verdragen.