Nieuwe prikkels bevorderen het leren
Nieuwe ervaringen produceren dopamine in de hersenen. En die dopamine geeft een boost aan ons leervermogen. Met die gegevens kunnen studenten en lerende computers hun voordeel doen.
Nieuwe ervaringen produceren dopamine in de hersenen. En die dopamine geeft een boost aan ons leervermogen. Met die gegevens kunnen studenten en lerende computers hun voordeel doen.
Maandag 3 februari vond “Wiskunde In-Zicht” plaats op campus Middelheim in de Universiteit van Antwerpen. Wiskunde In-Zicht is een initiatief dat voornamelijk op jongeren is gericht om hen te laten proeven van de universitaire wiskunde. Als leerling wiskunde-wetenschappen was ik natuurlijk aanwezig.
Onderzoeksinstituut imec ontwikkelt een energiezuinige radar die zeer kleine bewegingen kan detecteren. De technologie opent een waaier aan nieuwe toepassingen, van het bedienen van een smartphone met een handzwaai tot het automatisch monitoren van de hartslag van een autobestuurder.
De neanderthalers waren een stuk verfijnder en beschaafder dan eeuwenlang werd aangenomen, blijkt eens te meer uit een nieuw onderzoek.
Zijn wij de laatste generatie die kan speculeren over de kans op buitenaards leven?
Om elektrische auto’s echt te laten doorbreken, zal het rijbereik groter moeten worden. Daarvoor zou de beschikbaarheid van vastestofbatterijen wel eens van doorslaggevend belang kunnen zijn.
Aanpassingen zijn nodig om klimaatverandering tegen te gaan, maar individuele acties, hoewel bewonderenswaardig, zijn niet genoeg.
De inheemse platte oester is bijna volledig uit de Noordzee verdwenen. Verdrongen door het muiltje, denken veel deskundigen. Maar is dat wel zo?
Eerdere schattingen hielden geen rekening met de effecten van welvaart op het gedrag van consumenten: hoe meer je verdient, hoe meer je verspilt.
Dat groenten en fruit eten goed is voor onze gezondheid is al lang geen verrassend nieuws meer. Nieuw onderzoek toont nu aan dat wanneer je je houdt aan een dieet rijk aan bepaalde voedingsstoffen, je een verlaagd risico zou kunnen hebben op het ontwikkelen van een neurologische aandoening.
De laatste drie decennia zijn rivierdelta's wereldwijd lichtjes gegroeid. Opmerkelijk, want er werd altijd gedacht dat deltagebieden net in oppervlakte verminderden. De toename is te wijten aan de impact van ontbossing. Maar een stijgende zeespiegel dreigt de aangroei weer ongedaan te maken.
Veel van onze dodelijkste ziekteverwekkers maakten ooit de sprong van dier naar mens. Hoe is dat mogelijk en wat kunnen we ertegen doen?
Baby’s van negentien maanden oud geven een stukje fruit terug aan de eigenaar als hij dat ‘per ongeluk’ laat vallen. De baby’s doen dat zelfs als ze honger hebben.
Waarom draaien planeten en waarom doen ze dat in een voorkeursrichting?
Iedere dag beginnen miljoenen mensen wereldwijd de dag met een kopje koffie. Volgens onderzoekers zou dit je cholesterolgehalte doen stijgen. Dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Grote stukken voedsel, zoals een dode krekel, slepen woestijnmieren achterwaarts mee naar hun nest. Daarvoor gebruiken ze onder meer een uitermate sterk visueel geheugen.
Wetenschap betekent voor iedereen iets anders. In mijn vijfde jaar secundair krijg ik steeds meer een inkijk in het belang van wetenschap voor mijn leeftijdsgenoten.
Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook bij ons raken duizenden mensen verslaafd aan krachtige pijnstillers. Overdosissen opioïden eisen ook in België en Nederland jaarlijks doden. ‘Ik ging door een hel om af te kicken’, getuigt Sofie*.