Het wordt te warm voor de hommel
Klimaatverandering draagt bij tot de achteruitgang van hommelsoorten.
Klimaatverandering draagt bij tot de achteruitgang van hommelsoorten.
De toepassingen van artificiële intelligentie zijn eindeloos: van slimme protheses tot een virtuele barman, van het verkomen van voedselverspilling tot kankerdetectie. Vlogster Jacotte ontdekt het allemaal in het AI Experience Center in Brussel.
Genetisch onderzoek op kankercellen is niet nieuw, maar nog nooit werd het volledige DNA van zoveel verschillende tumortypes uitgelezen en geanalyseerd. De resultaten van het immense PCAWG-project worden deze week met veel bombarie gepresenteerd in Nature.
Meeuwenkoppels die veel met elkaar communiceren en de zorgtaken voor hun kroost evenwichtig verdelen, hebben de gezondste kuikens. Dat blijkt uit het onderzoek van gedragsecologe Marwa Kavelaars (UAntwerpen - UGent).
Wij mensen zweten om ons lichaam af te koelen. Robots kunnen het nu ook – zelfs drie keer efficiënter.
De zone rond een ster waar vloeibaar water niet verdampt én niet bevriest wordt de “leefbare zone” genoemd. Die definitie klopt niet helemaal, want water kan ook buiten die zone vloeibaar zijn en het is niet de enige vereiste voor leven.
Al ver vóór de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson opduiken, functioneren bepaalde hersencellen niet goed.
Depressieve ratten lijken zich beter te voelen na een behandeling met foliumzuur.
Bioloog Rudy Van Diggelen (Universiteit Antwerpen) bestudeert onder andere hoe ecosystemen zich herstellen na een brand. In deze podcast heeft hij het over de impact van en het herstel na een natuurbrand.
Algen die van ecologisch belang zijn voor koraalriffen worden resistent tegen oceaanverzuring. Die vaststelling is cruciaal om de inlvoed van verzuring op koralen in te schatten.
Specialisten van Universiteit Antwerpen onderzoeken sinds juli 2019 De Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam. Deze ‘Operatie Nachtwacht’ speelt zich af in een glazen kubus, live voor het museumpubliek. Wat zijn de eerste bevindingen?
Genetisch onderzoek van dierenpopulaties kan ook geologische puzzels oplossen. Dat bewezen onder meer onderzoekers van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael.
Is stotteren een mentaal of lichamelijk probleem? Experts zijn het er niet over eens.
Hoeveel mag je drinken? En vanaf welke leeftijd? Vijf vragen en antwoorden over alcohol.
Bij de ontdekking van penicilline zo'n 100 jaar geleden waarschuwde Alexander Fleming al dat bacteriën op een dag resistentie zouden ontwikkelen. Die dag komt steeds dichterbij. Behoedt de 'killer combinatie' van enzybiotica en waterdruppeltjes ons straks voor bacteriële infecties?
Een in het lab gekweekt mini-orgaan moet de productie van antigif gevoelig versnellen.
De Aziatische inwoners in ons land slaan massaal mondmaskers in. Kunnen die maskers de verdere verspreiding van het virus echt tegenhouden?
Een gemuteerd gen dat zenuwcellen doet afsterven is medeveroorzaker van de ziekte van Parkinson.