Waarom AI meer op het menselijke brein moet lijken
Kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen. Het hoeft niet te verbazen dat het systeem imperfecties bevat.
Kunstmatige intelligentie staat nog in de kinderschoenen. Het hoeft niet te verbazen dat het systeem imperfecties bevat.
3,6 miljoen euro voor consortium dat vet- en levercellen in het lab wil kweken en ‘kweekfoiegras’ wil maken.
Amerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op. De eerste klinische proeven zijn gestart.
Leerkrachten en klasgenoten lijken niet erg goed in het identificeren van eenzame jongeren uit hun klas.
Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken. Beschermt zo’n mondmasker je effectief tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord in onze podcast.
Ongeveer 90 procent van de Belgische bevolking heeft een gebrek aan vitamine D. Dit gebeurt vooral in de winter en het voorjaar. Hoe kunnen we zo'n tekort vermijden?
Je zou kunnen denken dat voor mensen met een IQ van 135 alles vanzelf gaat, maar veel hoogbegaafden hebben geen diploma. Hoe komt dat?
Grote studie vindt meer dan 100 genetische varianten die het risico op meerdere psychische ziekten verhogen.
Ze knagen, graven en planten zich oncontroleerbaar voort. Komen we er nog vanaf?
Jongeren verdikken gemiddeld bijna vier kilo tijdens hun universitaire studies. Vooral jongens kunnen niet van de pintjes en pita’s blijven. Bij hen blijft makkelijk 5,7 kilo plakken. Dit blijkt uit een Belgische studie.
Bruggen bouwen, virtueel treinen besturen en stroomdraadjes verbinden. Dat zijn enkele proeven die de slimme kinderen op de Vlaamse Junior STEM Olympiade moeten afleggen. In de nieuwe aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? neemt Jacotte daar een kijkje. Wie gaat er winnen?
Ontwikkelingspsycholoog Lianne Hoogeveen onderzoekt hoogbegaafdheid, maar ziet die term het liefst verdwijnen. “Je moet vooral kijken naar de behoeften van leerlingen op school, of ze nu een hoog IQ hebben of niet. Ieder kind heeft het recht elke dag iets te leren.”
Wist je dat jouw smartphone, naast heel wat andere kostbare metalen, zo'n 20 milligram goud bevat? Dat lijkt misschien niet veel, maar het is 200 keer zoveel goud als in een klein stukje gouderts. Nick Gys (UAntwerpen en VITO) werkt aan een techniek om die kostbare metalen vlot uit smartphones te recycleren.
De wiskundedocent van Albert Einstein, Hermann Minkowski, kwam met een elegante formulering voor de vierdimensionale ruimtetijd op de proppen.
Al jaren speurt Elisabeth Bik naar dubieuze plaatjes in wetenschappelijke papers, geregeld met succes. Vorige week vond ze onregelmatigheden in het werk van de onderzoeksgroep rond stamcelexpert Catherine Verfaillie. ‘Ik besef dat ik mensen schade berokken, maar ik kan niet de andere kant opkijken.’
Dat de pil beschermt tegen zwangerschap weten we, maar wat is de invloed op hersenen, sociaal gedrag en emoties? Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Aandacht voor de psychologische effecten is aan het groeien.
Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord in onze podcast.
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten. Maar wist je dat je die eiwitten ook uit microben en bacteriën kan halen? Janne Spanoghe (UAntwerpen) wil met purperbacteriën een nieuwe eiwitbron op ons bord introduceren.