‘Ik probeer oprecht blij te zijn als het regent’
De boodschap van wateronderzoekster Marjolein Vanoppen (UGent) is kristalhelder: we moeten duurzamer omspringen met water.
De boodschap van wateronderzoekster Marjolein Vanoppen (UGent) is kristalhelder: we moeten duurzamer omspringen met water.
Hoeveel ‘ik’ is er nog over als je dement wordt en herinneringen je steeds meer ontglippen?
Natuurlijk stoot een schip veel meer CO2 uit dan een vrachtwagen, maar hoe ziet het emissieplaatje eruit als we de uitstoot per afgelegde ‘containerkilometer’ bekijken?
Nederlandse experte vindt onregelmatigheden in meerdere papers. ‘Dit vraagt om uitleg.’
Willy Baeyens en Hubert Rahier brengen in kaart hoe onze energieconsumptie er vandaag in België uitziet en hoe we ze drastisch kunnen verkleinen tegen 2050. Dit artikel is het tweede deel in hun reeks ‘België klimaatneutraal: een engergieplan’.
Gist is veruit het meest fascinerende ingrediënt in bier. Het is nauwer verwant aan ons dan aan planten, en de aroma’s die gist produceert zijn niet voor ons maar voor vliegen bedoeld. Vijf weetjes over gist, geserveerd door gistexpert Stijn Mertens van VIB en KU Leuven.
Jonge tieners met een licht gehoorverlies halen minder goede scores en hebben vaker gedragsproblemen dan leeftijdsgenoten die wel goed horen.
Belgische en Nederlandse paleontologen hebben ontdekt dat het zeeleven in onze contreien zich uitzonderlijk snel herstelde na de meteorietinslag die het einde van de dinosauriërs inluidde.
De meeste theorieën over het ontstaan, in stand houden en terugkeren van een depressie zijn niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.
In afwachting van een bemande missie kunnen bacteriën nu al grondstoffen delven op Mars. Daarmee kan later een basis mee worden gebouwd.
Heb je ook het gevoel dat de tijd steeds sneller gaat? Daar zijn verschillende verklaringen voor.
Bijna twintig Vlaamse universiteiten en bedrijven kiezen voortaan voor maximale transparantie over het gebruik van proefdieren. Proactieve communicatie daarover is belangrijk, schrijft Liesbeth Aerts, wetenschapsvoorlichter van Infopunt Proefdieronderzoek.
Het lijkt bizar, maar tot het begin van de 20ste eeuw vonden tal van processen plaats waarbij dieren op wettelijke gronden werden vervolgd. Van snuitkevers tot zeugen, elk dier liep het risico op een veroordeling en zelfs terechtstelling.
We zijn dol op pindakaas, maar voor de geschatte 1,8 miljoen kinderen wereldwijd met een allergie ervoor kan een pinda een kwestie van leven of dood zijn. Uit een onderzoek van Stanford Universiteit blijkt nu dat een bepaalde injectie zo’n pinda-allergie twee tot zes weken zou kunnen omkeren.
Vrouwen die de pil slikken hebben een kleinere hypothalamus dan vrouwen die de pil niet slikken.
Dankzij een synthetische huid kunnen we elkaar binnenkort misschien “aanraken” via het internet.
De wereld blijft verslingerd aan fossiele brandstoffen. Klimaatwetenschapper Glen Peters zet de uitdagingen en kansen op scherp. ‘Negatieve emissies zijn een riskante gok.’
We danken veel van onze medische vooruitgang aan dierproeven. Toch ligt het testen van geneesmiddelen op dieren zeer gevoelig. Zijn er dan geen “diervrije” alternatieven? Neurobioloog Liesbeth Aerts van de KU Leuven en het VIB geeft antwoord in onze podcast.