‘Het is te laat voor rechtvaardigheid’
De wereld blijft verslingerd aan fossiele brandstoffen. Klimaatwetenschapper Glen Peters zet de uitdagingen en kansen op scherp. ‘Negatieve emissies zijn een riskante gok.’
De wereld blijft verslingerd aan fossiele brandstoffen. Klimaatwetenschapper Glen Peters zet de uitdagingen en kansen op scherp. ‘Negatieve emissies zijn een riskante gok.’
We danken veel van onze medische vooruitgang aan dierproeven. Toch ligt het testen van geneesmiddelen op dieren zeer gevoelig. Zijn er dan geen “diervrije” alternatieven? Neurobioloog Liesbeth Aerts van de KU Leuven en het VIB geeft antwoord in onze podcast.
Het mineraal is het resultaat van een uitzonderlijk geochemisch proces.
Een robot die je zelf kan programmeren, een parfumlaboratorium, een knikkerbaan en veel Lego. In de nieuwe aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? gaat Jacotte op zoek naar de leukste STEM-cadeautjes. En ze speelt zelf ook kerstvrouw!
Vrijwel alle media schreven deze week over onderzoek naar de zenuwziekte multiple sclerose, uitgevoerd door het Nijmeegse Radboudumc: een belangrijke ontdekking zou genezing van de aandoening mogelijk dichterbij brengen. Klopt dat?
Enkele interessante kenmerken die cognitief begaafde kinderen typeren.
Lekker vlees, zonder dieren te doden of het milieu te schaden. Dat is wat kweekvlees belooft te zijn. Wanneer ligt het eerste stukje kweekvlees op ons bord? En maakt het de beloftes waar? Wetenschappers Wannes Keulemans (KU Leuven) en Stefaan De Smet (UGent) uiten hun twijfels tijdens ons Grijze Cellen debat over de voetafdruk van ons eten.
Veeteelt wordt in klimaatdiscussies vaak als grote schuldige aangeduid. Onterecht, oordelen Wannes Keulemans (KU Leuven) en Stefaan De Smet (UGent) tijdens ons debat over de voetafdruk van ons voedsel. 'Maar dat betekent niet dat de sector geen inspanningen moet leveren'.
Nieuwe antibiotica, energie uit de riolen, een app die duurzaam gedrag stimuleert, vederlichte wagens en roest in de hersenen. Deze vijf studenten maken kans op onze Eos-scriptieprijs.
Jupiter heeft ijs- en vuurspuwende manen, die ook nog eens van vorm kunnen veranderen.
De verbranding van hout om elektriciteit op te wekken, roept kritiek op. Het idee van die biomassa zit nochtans goed.
De ruimteagentschappen NASA en ESA hebben plannen voor een ambitieus Mars-project. De Mars Sample Return-missie (MSR) heeft tot doel om ongeveer een halve kilo aan gesteenten van de rode planeet op te halen.
Maagzuurremmers zijn een van de meest geslikte pillen in België. Toch is het slikken van die medicijnen niet altijd een goed idee.
In Frankrijk worden de laatste resten afgebroken van twee verouderde dammen op de rivier de Sélune. Het verwijderen van deze dammen is het grootste project in zijn soort tot nu toe in Europa.
In het mensenbrein zitten hersencellen die specifieke herinneringen koppelen aan de locatie waar die herinneringen werden gevormd.
Dagelijks gebruik van minimalistische schoenen versterken je voetspieren net zozeer als gerichte krachttraining.
Artsen van het Brussels Universitair Ziekenhuis Saint-Luc achten het mogelijk dat een eerste Belgische vape-dode is gevallen. De jongen gebruikte een elektronische sigaret met een cannabisvulling. Legden de artsen die link terecht?
Psychiatrische patiënten die euthanasie willen, worden gereduceerd tot hun DSM-diagnoses. Dat moet anders, vindt psychiater Ivo Uyttendaele.