Algoritme ontrafelt oud-Griekse inscripties
Een nieuw algoritme brengt met één muisklik verloren oud-Griekse inscripties weer te voorschijn. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?
Een nieuw algoritme brengt met één muisklik verloren oud-Griekse inscripties weer te voorschijn. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?
Olifantenherpes komt voor in de natuur en in dierentuinen. ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael startten een nieuwe wetenschappelijke zoektocht naar een vaccin aan de Universiteit Utrecht.
Wanneer het binnenste van een zware ster geen kernreacties meer op gang kan brengen, implodeert de ster tot een zwart gat. Maar er is een alternatieve mogelijkheid, lang geleden geïdentificeerd, maar nu pas voldoende uitgewerkt.
Citizen Science, het eerste Nederlandstalige boek over burgerwetenschap, laat zien dat er in iedere burger een wetenschapper schuilt.
Een nieuw model verklaart hoe oorsuizen ontstaat. Dat biedt perspectieven voor een behandeling.
In de nieuwe aflevering van wetenschapsvlog Weet je Watt? gaat Jacotte op bezoek bij een school in Diepenbeek. De leerlingen strijden voor een finaleplaats in de Junior STEM Olympiade. Gaat dat lukken?
Een Belgisch team heeft de zesde plaats veroverd op de finale van de DARPA spectrum collaboration challenge. Met die wedstrijd wil de onderzoeksafdeling van het Amerikaans leger de ogen openen: we moeten het radiospectrum op een andere manier gaan gebruiken.
Wil je meer vet verbranden, dan sport je best voor het ontbijt. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek.
Zowel het aantal insecten, hun totale biomassa als het aantal soorten boert in Duitsland achteruit. Dat gebeurt vooral in landbouwgebied.
Een verre gaswolk laat zien dat de eerste sterren al tijdens de eerste honderden miljoenen jaren na de oerknal zijn ontstaan.
In grootschalige onderzoeken gaan artsen baby’s die geboren zijn via een keizersnede, insmeren met de vaginale bacteriën van hun moeders. Mogelijk komt dat hun gezondheid ten goede.
Hubert Rahier en Willy Baeyens lichten in deze reeks toe hoe ons land de overstap naar klimaatneutrale energievoorziening kan maken. In dit eerste deel nemen ze de huidige energieproductie in ons land onder de loep.
In The Matrix zijn mensen via hun hersenen aan een computer gekoppeld en laten artificiële zintuiglijke prikkels hen geloven dat ze zich in de fysische werkelijkheid bevinden. Leven wij in een soortgelijke wereld?
Op het internationale wetenschapsfilmfestival InScience in Nijmegen zie je de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar, zoals Human Nature en The Bit Player. Lees hier onze recensies en maak kans op een duoticket.
In het merendeel van de blogs bewierook ik de unieke landschapsgeschiedenis van de Zwinstreek. Maar Pourbus Troubadour staat of valt met zijn gastgezinnen. Dit laatste couplet is een lofdicht op hun gastvrijheid.
50 jaar geleden werd het eerste bericht tussen twee computers verstuurd: het begin van het internet. Wat gebeurde er in de tussentijd?
Een nieuwe methode kan plastic afval recycleren tot nieuwe kunststoffen.
Een grote studie vindt vijf DNA-variaties die samen lijken te gaan met homoseksualiteit. In hoeverre is homoseksualiteit eigenlijk genetisch bepaald? En zijn er andere aanleidingen voor homoseksueel gedrag?