Waar wonen welke wormen? Klimaat is bepalend
Wetenschappers brengen de wereldwijde diversiteit van regenwormen in kaart.
Wetenschappers brengen de wereldwijde diversiteit van regenwormen in kaart.
In het tweede deel van deze tocht beland ik in het deel van de Zwinstreek dat verdronk tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Erg toepasselijk zorgen de weergoden voor de constante aanvoer van frontzones.
Gistexpert Stijn Mertens (VIB en KU Leuven) kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. In deze podcast vertelt hij welke rol gist in het brouwproces heeft, hoe je een "supergist" kweekt en waarom het zo moeilijk is om alcoholvrij bier te brouwen.
Vonden wetenschappers het eerste geneesmiddel dat de ziekte van Alzheimer terugdringt?
Kunnen we de genetische techniek CRISPR gebruiken om uitdagingen in de landbouw (pesticiden, voedselproductie) aan te pakken? Aan het woord is Joren De Ryck van het VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie
Toekomstige smartphones van Huawei moeten het zonder Google-software stellen, met dank aan president Trump. Een zware slag voor de tweede grootste telefoonbouwer ter wereld, maar op langere termijn mogelijk ook voor Google.
Voedselverspilling is een groot probleem. Vaak kopen we meer dan nodig, of bederft fruit sneller dan we denken. Een nieuw stickertje kan hulp bieden. Michelle Holtappels legt uit wat StixFresh precies doet.
Door klimaatverandering drogen veengronden de laatste paar eeuwen sneller uit dan voorheen. Veengebieden blijken bovendien twee keer zoveel koolstof te bevatten als eerst gedacht. Opgeteld betekent dit er meer broeikasgassen uit het veen de lucht ingaan.
Een team van de Vlaamse onderzoeksinstelling Imec is op een zucht van de top vijf gestrand in de finale van de DARPA spectrum collaboration challenge in Los Angeles.
Alles wat je wilt weten als je met dementie te maken krijgt.
Met de populaire app Yuka kan je de barcode van voedingswaren en cosmeticaproducten scannen om te checken hoe (on)gezond ze zijn. Hoe betrouwbaar zijn de scores die de producten krijgen?
Steeds vaker wordt immuuntherapie aangewend om kanker te bestrijden. Toch reageert niet elke patiënt hier even goed op. Kunnen we voorspellen in welke patiënten het goed zal werken? Marlies Vanden Bempt van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie zoekt het uit.
Voor hersenziekten zoals dementie bestaan amper medicijnen. De belangrijkste reden daarvoor is dat het zeer moeilijk is om medicatie naar en in het brein te brengen. Maarten Dewilde van het VIB zoekt naar manieren om wel in de hersenen te kunnen binnendringen.
Het gebruik van dieren voor wetenschappelijk onderzoek levert vaak verhitte discussies op. Hoe zinvol of zinloos zijn die? Waarom zijn dierproeven nog altijd nodig? En wie bepaalt eigenlijk of een dierproef al dan niet mag doorgaan? Jeroen Aerts van het Infopunt Proefdieronderzoek geeft antwoord.
CRISPR is een recent techniek waarmee op een veilige, gerichte manier genen kunnen worden aangepast. Hoever staat de techniek in microben, en wat zijn de mogelijke toepassingen? Aan het woord is Toon Swings van het VIB.
Veel voedsel gaat verloren na aantasting door schimmels of bacteriën. Misschien kunnen de natuurlijke vijanden van bacteriën – fagen – ons bijstaan in het verminderen van voedselverspilling en -bederf. Dominique Holtappels van het Laboratorium voor Gentechnologie, KU Leuven, legt uit hoe.
Een kritische blik op de Netflix documentaire The Game Changers, die komaf wil maken met het idee dat echte mannen vlees eten.
De Slag om de Schelde had een simpel doel. Om de haven van Antwerpen te bezetten, moesten de geallieerden de oevers van de Schelde innemen. Op een manier werd deze slag de belangrijkste van de Tweede Wereldoorlog.