Antibioticumbehandelingen hebben dringend nood aan een make-over
Als we antibiotica nemen, gaan we er van uit dat dit pilletje alle slechte bacteriën in ons lichaam uitroeit. Maar is dit wel zo?
Als we antibiotica nemen, gaan we er van uit dat dit pilletje alle slechte bacteriën in ons lichaam uitroeit. Maar is dit wel zo?
Ouderen die een hoorapparaat dragen zijn daar ook cognitief bij gebaat.
De condenssporen in het zog van een vliegtuig vormen een onderschat klimaatgevaar.
Ieder jaar komt er 40.000 ton buitenaards materiaal op onze aarde terecht, vooral onder de vorm van micrometeorieten. Je kan deze minuscule steentjes van amper 1 μm tot 2 mm overal terugvinden, zelfs in je tuin of op je dak. Geologe Flore Van Maldeghem bracht ze in beeld voor haar masterproef: “Dankzij micrometeorieten ontdekken we wat er in ons zonnestelsel allemaal rondzweeft. Al hebben ze waarschijnlijk nog veel meer te vertellen.“
Voor het eerst adopteerde een koppel monniksgieren tegelijkertijd twee jongen. Dat gebeurde onlangs in ZOO Planckendael. Eén kuiken kwam uit een Franse dierentuin, het andere uit het nest van een ander koppel monniksgieren in Planckendael. De dubbele adoptie is goed nieuws om de kweek van ernstig bedreigde monniksgieren omhoog te krijgen.
99 miljoen jaar geleden vloog er op aarde een vogel rond met een teen die langer was dan zijn poten.
Professor in de statistische fysica Dominique Maes (VUB) stuurde een deel van haar onderzoek naar de ruimte. Een verhaal van samenklittende proteïnes, goede planning en de voordelen van commerciële ruimtevluchten.
Wat doet een theoretisch fysicus eigenlijk? En hoe is het om aan het CERN te werken? Ik praat erover met Frederik Van der Veken, theoretisch fysicus aan het CERN.
Van geslacht veranderen duurt voor sommige vissen hoogstens drie weken. Als eerste stap herzien ze de werking van hun DNA.
De fietshelm, voorwerp van hevige discussies tussen fervente voor- en tegenstanders. Dit artikel vat de meest recente wetenschappelijke inzichten samen. Die duiden vooral op grote voordelen van helmdracht én -plicht, tegenover weinig bewezen nadelen of neveneffecten.
Rechtstaand plassen kan de wachttijd aan het damestoilet verminderen, schrijft wiskundige en wachtrij-expert Wouter Rogiest.
Snowball de geelkuifkaketoe houdt er een opmerkelijk arsenaal dansmoves op na.
Amerikaanse onderzoekers hebben, naar eigen zeggen, een technologisch antwoord op dé vraag waar elke (groot)ouder van een baby wel eens wanhopig mee worstelt.
Dat overmatig alcoholgebruik door zwangere vrouwen schadelijk kan zijn voor hun ongeboren baby, is duidelijk aangetoond. Over de negatieve effecten van ‘licht drinken’ (gemiddeld 1 glas per dag) bestaat minder zekerheid.
De huidige generatie zelfrijdende auto’s biedt nog geen sluitende oplossing voor de verminderde rijvaardigheden van ouderen.
Pinguïns, en andere vogels, zien anders dan wij. Door speciale lampen te installeren, zien de geslachtsrijpe dieren in ZOO Antwerpen voortaan paarsachtige vlakken op de snavel. Het effect moet koppels beter matchen en het kweeksucces stimuleren. Het experiment is uniek in Europa.
Intelligente software herkent via geluidsgolven of iemand in de omgeving zit, staat, wandelt of valt.
In de laatste vijftig jaar heeft er zich een enorme kennis opgestapeld over hoe cellen werken. Dit heeft volgens sommigen niet geleid tot een dieper theoretisch begrip van wat een cel is. Waarom? Een mogelijke verklaring is dat cellen complex zijn en dat het tijd vergt. Er is ook een andere optie, dat van een verkeerd interpretatiekader, namelijk de cel als machine.