Komt een egel bij het frietkraam
De leefomstandigheden voor de Europese egel worden almaar slechter, daarom trekken de dieren steeds vaker naar steden. Maar zelfs daar hebben ze het lastig.
De leefomstandigheden voor de Europese egel worden almaar slechter, daarom trekken de dieren steeds vaker naar steden. Maar zelfs daar hebben ze het lastig.
Vermoedelijk is huilen een aangeboren eigenschap, enerzijds vanwege hulpeloosheid, anderzijds om de band met de ouders te versterken. Maar ook als we ouder worden hebben tranen een functie.
Astronomen hebben het zwaarste stellaire zwarte gat ontdekt dat tot nu toe in ons Melkwegstelsel is aangetroffen.
Alle pimpelmezen gaan vreemd, maar jonge pimpelmeesmannen zijn er minder succesvol in dan oudere pimpelmeesmannen. Niet vanwege een gebrek aan ervaring, maar omdat oudere mannetjes meer vrouwtjes kunnen overtuigen om te paren.
Heb je iets op je lever? Blijft een pijnlijke herinnering je kwellen? Praat erover, is dan vaak het advies. Helaas heeft dat soms het verkeerde effect.
Een team van onderzoekers van onderzoeksinstellingen in California, Japan en Taiwan haalde de cover van het toptijdschrift Science met hun ontdekking van een alg die zelf stikstof kan fixeren. Met co-auteur Bieke Vanslembrouck was er ook een Vlaamse inbreng in deze primeur. Wat maakt dit werk zo opzienbarend?
‘Onderzoek heeft bewezen dat…’, ‘deze studie heeft aangetoond dat…’ lezen we vaak. Maar voor een team van wetenschappers tot de conclusie komt, heeft het een lange weg afgelegd. Hoe zit het met de mislukkingen onderweg?
In de podcast ‘Weetje van de Week’ vertelt Manu Van Haverbeke elke week een actueel en leuk wetenschappelijk weetje. In deze aflevering: het ongelukkige verhaal van de zogenaamde ‘radium girls’.
Martha Claeys heeft met haar boek Trots de Socratesbeker van 2024 gewonnen. Eos sprak haar vorig jaar over de twee kanten van die emotie. “Veel vormen van doorgeslagen trots beginnen volgens mij bij een gebrek aan zelfliefde.”
Muziek kan troostend zijn, verdrietig maken, energie geven en woede in ons losmaken. Waarom kan muziek ons zo raken?
Het vraagstuk van hoe de opvallende hartvormige structuur op het oppervlak van dwergplaneet Pluto is ontstaan, lijkt te zijn opgelost.
Wetenschappers ontdekten hoe chronische stress tumoren kan helpen om zich naar de rest van het lichaam te verspreiden.
Om de kwaliteit van het water in beken en rivieren te monitoren en te onderzoeken, hangen onderzoekers sensoren in het water. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet, want metingen “in het wild” zijn veel uitdagender dan in een lab. Hoe ga je om met die onzekerheid?
In vergelijking met andere landbouwdieren is er maar weinig bekend over de domesticatie en de verspreiding van de kip. Nieuw onderzoek laat twee routes zien waarlangs de kip zich vanuit Zuidoost-Azië over de rest van Azië en Europa verspreidde.
De marteling maakte waarschijnlijk onderdeel uit van een rituele offermethode die zeker tweeduizend jaar lang gangbaar was.
Katten hebben de vervelende gewoonte om urine tegen muren en planten te sproeien. Kattenbaasjes hebben mogelijk al gemerkt dat die urine harder stinkt dan de urine in de kattenbak. Japanse onderzoekers hebben daar een mogelijke verklaring voor gevonden.
Hoe en waar leven op aarde is ontstaan, is een van de grootste mysteries van de wetenschap. Sommige wetenschappers vragen zich daarom af: ligt die oorsprong van ons leven wel op aarde? Of zou het kunnen dat er ooit een klein eencellig organisme met een meteoriet is meegelift, en leven zo op aarde is terechtgekomen?
Toen hij in 2000 het idee formuleerde om het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg in beeld te brengen, dacht hij dat die klus binnen enkele jaren wel geklaard zou zijn. Uiteindelijk deden Heino Falcke en zijn collega-radioastronomen er met hun Event Horizon Telescope twintig jaar over. Toch is hij zwarte gaten nog niet beu. ‘We werken nu aan filmpjes die de dynamica van zwarte gaten tonen.’