Zwangerschapsverlies wordt vaak veroorzaakt door fouten bij de celdeling
Afwijkende celdelingen kunnen helpen verklaren waarom zelfs jonge, gezonde koppels moeite hebben om zwanger te worden.
Afwijkende celdelingen kunnen helpen verklaren waarom zelfs jonge, gezonde koppels moeite hebben om zwanger te worden.
We hebben meer gemeen met onze verste voorouders dan we denken. Toen de mens – of zelfs zijn voorgangers – nog over de savanne rondzwierf, ontstond gedrag dat tot vandaag ons doen en laten kan bepalen.
Ongeveer de helft van alle fijnstof komt van houtkachels, dat leert een onderzoek door burgerwetenschappers in het Nederlandse stadje 's-Gravenpolder. Hun metingen beperken zich tot de wintermaanden in een buurt waar relatief veel hout gestookt wordt, te beperkt dus voor algemene conclusies. Maar dat hout stoken een grote impact heeft op de luchtkwaliteit is wel degelijk zo.
We zijn in het begin van de zeventiende eeuw, een tijd van grote astronomen, zoals Tycho Brahe, en Johannes Kepler. Het beroep van astronoom was toen moeilijker uit te oefenen dan nu. Natuurlijk geen computers, maar dat was niet het enige probleem. Er was toen ook nog geen deftige voorstelling van getallen voorhanden, de berekeningen gebeurden allemaal met breuken, en ja, met de hand dus. Ook de logaritme, het hulpmiddel bij uitstek bij zware berekeningen, was nog niet uitgevonden. Dat gebeurde pas in 1617 door John Napier. En ongeveer toen, ook dankzij onze Simon Stevin, geraakte alles in een stroomversnelling. In 1623 al was er de eerste mechanische rekenmachine, speciaal ontworpen voor Kepler door Wilhelm Schickard, een collega-astronoom. Het was het eerste rekentoestel met geautomatiseerde `overdrachten'.
De decimale komma is een krachtig rekenhulpmiddel dat al langer bestaat dan oorspronkelijk gedacht. De oorsprong gaat namelijk terug tot een wiskundige uit de Italiaanse renaissance.
Ons begrip van het ontstaan van sterrenstelsels en de aard van de donkere materie zou wel eens volledig op zijn kop kunnen komen te staan na nieuwe waarnemingen van een populatie van sterren, van meer dan 11 miljard jaar geleden, die omvangrijker is dan ons Melkwegstelsel en eigenlijk niet zou mogen bestaan.
Australische onderzoekers hebben aangetoond dat bestraling met ultrasoon geluid met een hoge frequentie zowel weinig beweeglijke als onbeweeglijke zaadcellen sneller kan doen bewegen. Deze methode zou minder invasief zijn en ook de kans op bevruchting verhogen.
Een droge hoofdhuid, oorproppen, opgedroogde slapers in je ogen… Ons lichaam produceert heel wat ongewone en soms zelfs vieze afscheidingen waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Toch hebben ze elk hun eigen ondergewaardeerde belangrijke taak.
Een Tik Tok-video van een ‘huilende’ bizon van fotograaf Chris Henry ging begin februari viraal. Het filmpje werd meer dan twee miljoen keer bekeken, en leverde duizenden reacties op. Maar kan een bizon echt triest zijn? En kunnen dieren wenen van verdriet?
In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ ontdek je van 22 februari tot 2 juni 2024 hoe de stad Brussel Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd.
Uit onderzoek van het Amerikaanse Smidt Heart Institute blijkt dat vrouwen meer gezondheidsvoordeel kunnen halen uit elke minuut matige tot krachtige activiteit dan mannen.
Ooit dachten wetenschappers dat ze een reusachtig Scrotum humanum hadden gevonden, maar in 1824 presenteerde de Britse naturalist en theoloog William Buckland zijn inzichten. Volgens hem waren de enorme beenderen afkomstig van een gigantisch hagedisachtig dier: de Megalosaurus.
Bij het denken aan een proefbuisplant, krijgen sommige mensen waarschijnlijk al kriebels. Toch is het een alledaagse zaak en staan deze planten al in heel wat woonkamers te pronken.
Steeds meer vrouwen hebben twijfels over de pil. Is die bezorgdheid terecht? En hoe werkt de pil eigenlijk?
Dagelijks komen drugs, wapen en andere smokkelwaren, verstopt in containers, ons land binnen via de haven. Momenteel kan de douane nog geen 10% van alle containers controleren. Met nieuwe, snelle x-stralen-scanners wil het team van Caroline Bossuyt (UAntwerpen) daar verandering in brengen.
Schelpenfanaten die al langer dan een decennium meegaan, zien veel veranderen aan onze kust. Reistijden zijn korter, het water is wat properder en overal komt er beton bij. Dat betekent ook nieuwe soorten. Zijn ze nog tegen te houden? ‘Er moet maar één dier op het slechte moment op de slechte plaats zijn, en al je inspanningen waren voor niets.’
Een Van Gogh... of toch namaak? Kunstexperten die beslissen over de afkomst van een schilderij zijn aan weinig regels gebonden. Kunstwetenschapper Ann Van Eenaeme (UGent) pleit dan ook voor een betere omkadering van kunstexpertise.
Wetenschappers ontdekken een biologisch mechanisme achter gehoorverlies door lawaai en vinden een manier om dat te voorkomen.