Hoe bacteriën kanker en kankerbehandelingen beïnvloeden
In kankeruitzaaiingen zitten bacteriën die interageren met kankercellen en hun omgeving. Sommige van die bacteriën hebben ook invloed op de kankerbehandeling, blijkt uit Nederlands onderzoek.
In kankeruitzaaiingen zitten bacteriën die interageren met kankercellen en hun omgeving. Sommige van die bacteriën hebben ook invloed op de kankerbehandeling, blijkt uit Nederlands onderzoek.
Dankzij de combinatie van MRI en microscopie kunnen onderzoekers het muizenbrein tot in het kleinste detail in beeld brengen.
De huidige griepvaccins richten zich hoofdzakelijk tegen de griepvirusstammen die in het vaccin aanwezig zijn. Kristien Van Reeth, professor aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, en haar collega’s beschrijven in het vakblad Nature Communications een vaccinatiestrategie die veel breder beschermt.
Waarschijnlijk heeft ons brein een soort van realiteitsdrempel voor visuele informatie, menen wetenschappers. Hoe werkt die drempel?
Wetenschappers kwamen bij de bestudering van een broedplaats van octopussen in de Stille Oceaan vier nieuwe inktvissoorten op het spoor.
Astronomen hebben reikhalzend uitgekeken naar de zonsverduistering die maandag in Canada, de VS en Mexico te zien was. Die kan, samen met de data van twee ruimtesondes, voor een revolutie in de zonnefysica zorgen.
Een vleesetende plant die insecten in een dodelijke val lokt, biedt zijn slachtoffers net voor hun levenseinde nog de kans om nageslacht te produceren. De prooien halen dus ook voordeel uit deze fatale ‘samenwerking’.
Joseph Friedmann dacht waarschijnlijk niet aan ‘stilte creëren’ toen hij het plooibare rietje uitvond. Toch brengt zijn uitvinding ons een stap dichter bij een geluidsarmere samenleving.
Sterrenstelsels beginnen hun leven met sterren die in een ordelijk patroon ronddraaien, maar in sommige stelsels worden de bewegingen van de sterren grilliger.
Pubers hebben de slechte reputatie dat ze een beetje stinken. Volgens recent onderzoek heeft die geur een evolutionaire verklaring.
‘Deze film bevat scènes van alcoholgebruik’ of ‘Opgelet: bevat transfobe scènes’. We komen zogenaamde trigger warnings alsmaar vaker tegen om overgevoelige reacties op een bepaald thema te voorkomen. Hoe nuttig zijn die waarschuwingen?
Het ontdekte, oude stersysteem draait rond ons Melkwegstelsel en is de zwakste en lichtste Melkwegsatelliet die ooit is opgespoord.
Een Britse nieuwssite berichtte over een nieuwe studie die zou aantonen dat koffie drinken tijdens de zwangerschap het risico op autisme bij het kind doet stijgen. Maar voor dat verband is geen bewijs.
Wat decennialang gedacht werd versteende reptielenhuid te zijn geweest, blijkt bij nader onderzoek donkere verf te zijn.
Little darlin’, the smiles returning to their faces… Iedereen kent de lyrics van het prachtige Beatles-nummer Here Comes the Sun wel. En er zit een bron van waarheid in, want zonlicht is een natuurlijk antidepressivum.
Marie-Pierra Kakoma, de zangeres van Lous And The Yakouza, kreeg onlangs de diagnose multiple sclerose. Deze ziekte zorgt, onder andere, voor moeite met bewegen. Het vetzuurmetabolisme kan de sleutel zijn naar nieuwe therapieën om MS patiënten weer te doen dansen.
Voor mazelen zakte de vaccinatiegraad in Limburgse scholen in 2023 voor het eerst onder de 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. In minstens twintig scholen is de vaccinatiegraad onder de 80 procent gezakt, met uitschieters tot onder de 50 procent. In De Morgen vzei onderzoekster Elke Wollants dat mazelen gevaarlijk zijn: ‘In een op de vier gevallen treden er ernstige complicaties op.’ Hoe zit dat?
Beroerteonderzoek is een fascinerend wetenschappelijk terrein, waarin we complexe puzzelstukjes van de hersenen ontrafelen om effectieve behandelingen te ontwikkelen. Lees verder en ontdek waarom het IGF-2-project en ik relevant zijn tussen alle andere beroerteonderzoek.