Yves Meyer ontvangt de 15de Abelprijs
De Abelprijs voor wiskunde gaat naar de Franse Yves Meyer.
De Abelprijs voor wiskunde gaat naar de Franse Yves Meyer.
Negen op de tien onder ons zouden een onschuldige een zware elektrische schok toedienen als iemand met gezag dat opdraagt.
Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Behalve als je een vogel bent en ‘mooi’ herkennen voedsel oplevert.
Een Vlaming op de vijf zorgt voltijds of deeltijds voor een zieke partner, ouder of een andere zorgbehoevende. Vaak schiet hun eigen gezondheid daarbij in.
De Europese paling is ernstig bedreigd. Dat komt vooral door de vele barrières die de vis tijdens zijn 6000 kilometer lange trektocht moet trotseren. Vlaamse wetenschappers volgen de trek nu via zenders.
Het klimaat verandert zo snel dat de evolutie niet meer kan bijbenen. Eén pinguïnsoort weet niet meer waar naartoe voor voedsel. Wordt ze niet aandachtig opgevolgd, dan sterft ze uit.
Hoe de fiets evolueerde van elitevoertuig naar paard der armen. En terug.
Sinds kort weten we dat ook Vlaanderen zijn eerste geïnduceerde aardbevingen heeft gekend. Moeten we nu in paniek slaan?
In het post-truth-tijdperk worden wetenschappelijke feiten al eens tot meningen gereduceerd. Plots wordt vaccineren een omstreden onderwerp.
De vorm van onze neus danken we aan het klimaat waarin onze voorouders leefden.
Het Museum voor Natuurwetenschappen wil het fossiele skelet van een Plateosaurus van 210 miljoen jaar oud reconstrueren. Het vraagt daarvoor de financiële hulp van dinofans.
Zwitserse mijnbouwkundigen hebben een methode ontwikkeld waarmee ze precies kunnen bepalen hoeveel koper een gesteentelaag bevat – zonder één proefboring.
Adolescenten hebben meer slaap nodig dan volwassenen. De school een uur later laten beginnen, zou een oplossing kunnen zijn.
In 2016 waren de ‘scheurtjesreactoren’ Doel 3 en Tihange 2 niet uit het nieuws te slaan. In hun reactorvaten waren microscopisch kleine scheurtjes ontdekt die het gevolg waren van ‘waterstofbrosheid’. Zwitserse onderzoekers hebben daartegen nu een remedie gevonden.
Darmkanker is een van de dodelijkste en meest voorkomende kankers. Gelukkig kan je de ziekte gemakkelijk in een vroeg stadium opsporen en behandelen.
Ons betonnen landschap doet alle regenwater naar de rivieren afvloeien. Nemen we geen maatregelen, dan kunnen Vlaamse dorpen en steden de komende jaren nog vaker overstromen.
Onze dagvlinders blijven achteruitboeren. Er zijn dringend maatregelen nodig om het tij te keren, zowel in de natuurgebieden als daarbuiten.
In Dendermonde staat een van de best bewaarde paleontologische geheimen. De mammoet was dringend aan restauratie toe.