Vitaminetekort? Eet je spruiten op, of wat darmbacteriën!
Van jongs af aan leren we dat we elke dag genoeg groenten en fruit moeten eten. Maar heeft je mama je ook verteld dat je darmmicroben dag in dag uit vitamines voor je produceren?
Van jongs af aan leren we dat we elke dag genoeg groenten en fruit moeten eten. Maar heeft je mama je ook verteld dat je darmmicroben dag in dag uit vitamines voor je produceren?
Een chatbot die medisch advies verleent, een computer die tumoren kan herkennen en een programma dat onbekende interacties tussen medicijnen ontdekt. Artificiële intelligentie maakt een opmars in allerlei domeinen, ook in de medische sector. Hoewel deze systemen veel kunnen, blijft de input van artsen cruciaal om hun betrouwbaarheid te garanderen.
Er rijzen al langer vragen over de impact van pesticiden op onze gezondheid. Een recente overzichtsstudie vond dat insecticiden een negatief effect hebben op de spermakwaliteit van mannen. Reden tot ongerustheid voor wie kinderen wil, zoals de onderzoekers beweren?
Nature of nurture? Op donderdag 7 december spraken experts Lieselot Hemeryck en Kristien Hens over het vraagstuk dat de wetenschap al eeuwenlang bezighoudt. Herbekijk gesprek op deze pagina en stel je vragen via de chat.
De afgelopen jaren werden er volop zonnepanelen geïnstalleerd. Maar na zo'n dertig jaar zijn die rijp voor de schroothoop, hoewel ze nog waardevolle grondstoffen bevatten. De recyclagetechnieken bevinden zich echter nog in een pril stadium.
Ondanks dat het eeuwenlang deel uitmaakte van het Romeinse Rijk, lijkt de Balkan geen populaire bestemming te zijn geweest voor kolonisten uit het Italische moederland. Dat suggereert DNA-onderzoek op resten van ruim honderd mensen die er in de Romeinse keizertijd leefden.
Traditioneel gezien gaat het nature-nurture-debat over persoonlijkheid, tegenwoordig wordt het kader ook op een hoop andere zaken geplakt. Bijvoorbeeld op gezondheid. Hoe zit dat?
De penis van de laatvlieger is zo groot dat de vleermuizenmannetjes de vrouwtjes niet kunnen penetreren. Dat is een uniek fenomeen onder zoogdieren.
De oude Egyptenaren kweekten bavianen in gevangenschap voor ze gemummificeerd werden. Dat blijkt uit onderzoek van archeozoöloog Wim Van Neer van het Instituut voor Natuurwetenschappen en collega's. “Hoewel het heilige dieren waren, hadden ze geen gemakkelijk leven. Ze leden aan ondervoeding en hadden een gebrek aan zonlicht.”
De drie kinderen van Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel zijn heel verschillend. Toch kregen ze dezelfde opvoeding en hebben ze voor de helft dezelfde genen. Hoe kan dat toch?
Zag jij ooit een houtskeletgebouw? Je vraagt je misschien af hoe veilig zo'n houten bouwwerk eigenlijk is. Wel, de waarheid is dat we dat nog niet helemaal weten. Bouwkundig ingenieur Dries Byloos (UHasselt) vertelt je hoe dat komt én hoe hij aan de weg timmert voor veiligere én hogere houtskeletbouw.
Vitamine A is onmisbaar om je ogen goed te laten werken. Dit kostbare vitamine halen we uit voedsel, maar daarin smelt het letterlijk als sneeuw voor de zon. Wij slaagden erin de afbraak van vitamine A tot wel vijf keer te vertragen.
Stel je voor dat in een ziekenhuis niet enkel de patiënten, maar ook de verpleging ernstig ziek wordt. Dat is ongeveer wat er in het lichaam van ALS-patiënten gebeurt. Ik onderzoek wat er fout gaat bij de astrocyten, de ‘verplegers’ van ons zenuwstelsel.
In het Zoniënwoud bevindt zich een reservaat waar bomen sinds 1983 in alle rust oud en dik mogen worden. Elke boom die omvalt, elk dier dat sterft, blijft liggen. Dat is bijzonder, want eeuwenlang haalden mensen alles van vlees en hout uit het bos. We gingen praten met de oudste en dikste boom in het reservaat. Samen blikken we terug op veertig jaar Belgische bosgeschiedenis.
Peruaanse boeren blijken economisch niet beter te worden van ecolabels, ondanks hun nobele intenties. Toch betalen consumenten meestal meer voor producten met een ecolabel. Hoe komt dit?
Er is dringend nood aan betere medicatie tegen schimmelinfecties. In die zoektocht worden steeds vaker rupsen ingezet als proefdier. Om dit insectenmodel betrouwbaarder te maken, gaven wij de rupsen een stralende upgrade.
Al meer dan een eeuw doen wetenschappers verwoede pogingen om de beide theorieën met elkaar te verenigen – tot nu toe tevergeefs. Natuurkundigen aan het University College London slaagden er wel in.
Monniksparkieten in Europese steden houden er opvallend verschillende manieren van roepen op na, een fenomeen dat in hun oorspronkelijke leefgebied haast niet voorkomt. Het dialect van de Brusselse populatie is het meest afwijkend.