'Een kind heeft nood aan vuiligheid'
Wij leven in een maatschappij waarin alles extreem proper, bijna steriel moet zijn. Mogelijk is dat de oorzaak van het stijgend aantal auto-immuunziekten en allergieën.
Wij leven in een maatschappij waarin alles extreem proper, bijna steriel moet zijn. Mogelijk is dat de oorzaak van het stijgend aantal auto-immuunziekten en allergieën.
'Als bacteriën resistent worden, keren we terug naar het tijdperk van voor de ontdekking van antibiotica, en zullen we mensen zien sterven aan vrij banale infecties, zoals een longontsteking.'
Leren lezen verandert de manier waarop ons brein visuele prikkels verwerkt.
Donderdag 4 december maakt de nieuwe ruimtecapsule van NASA, Orion, een eerste testvlucht. Een geslaagde oefening brengt de ruimteorganisatie een stap dichter bij een bemande reis naar Mars.
Dieren verdedigen zich met de hulp van bacteriegenen tegen ziekteverwekkers.
De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.
Nieuwe medicijncombinatie doodt niet alleen de malariaparasiet, maar ook de malariamug.
Ondanks de erkende behoefte aan nieuwe antibiotica, zijn er de afgelopen dertig jaar slechts twee nieuwe klassen van antibiotica op de markt.
Het microbioom van de moeder speelt een rol bij de ontwikkeling van de bloedbreinbarrière van de foetus. Dat is althans zo bij muizen.
Fossielen van een 54,5 miljoen jaar oude voorouder van paarden, neushoorns en tapirs suggereren dat de onevenhoevigen in India ontstonden, toen het nog een eiland was en langzaam richting het huidige Azië dreef.
Een smogvangend park, een dansvloer die energie opwekt, een lichtgevend fietspad. Het zijn maar enkele van de vele innovatieve projecten van Daan Roosegaarde. ‘Ik vind het fijn om met techniek plaatsen menselijker te maken.’
Muizen zijn geen mensen, maar genetisch lijken we op elkaar. Nieuw grootschalig onderzoekt belicht gelijkenissen en verschillen met ons favoriete proefdier.
Hoewel de luchtvervuiling in Europa langzaam afneemt, zijn in 2011 nog altijd zo'n 400.000 mensen voortijdig gestorven door vooral fijnstof en ozon.
Wetenschappers bestuderen te vaak ziektes die goed in de markt liggen, omdat je dan makkelijk scoort in publicaties.
Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.
Miljarden tonnen koolstof circuleren tussen de atmosfeer, planten, oceanen en de bodem. Sara Vicca probeert de rekening te doen kloppen.
Wetenschappers zijn al lang op zoek naar stoffen waarmee we niet alleen langer leven, maar ook langer gezond blijven. Wouter De Haes van de KU Leuven onderzoekt of metformine, wereldwijd het meest gebruikte antidiabetesmedicijn, zo’n stof zou kunnen zijn.
Geurstoffen spelen een cruciale rol in de communicatie tussen sociale insecten. Annette Van Oystaeyen onderzoekt welke stoffen belangrijk zijn, en wat ze precies doen.