Geheimen uit het museum: stereoscoop
Eos Memo haalt opmerkelijke objecten uit onze musea van onder het stof. Dit keer: de stereoscoop.
Eos Memo haalt opmerkelijke objecten uit onze musea van onder het stof. Dit keer: de stereoscoop.
Waarom zakt de hoornratelslang niet weg in het mulle zand?
Het is wetenschappers gelukt om een Zweedse patiënt ‘gevoel’ te geven in zijn prothese.
Muurschilderingen op het Indonesische eiland Sulawesi dateren uit dezelfde periode als de oudste Europese grotschilderingen.
Amerikaanse onderzoekers hebben de geschiedenis van de viool onderzocht, en specifiek de evolutie van de vorm van het instrument.
De uitgestorven zoogdierenfamilie Anthracobunidae was volgens oude ideeën verwant aan de hedendaagse olifanten en zeekoeien. Nu blijkt ze eigenlijk een nauwe link te hebben met onze paarden, neushoorns en tapirs.
Lange tijd was het onmogelijk om individuele moleculen onder een microscoop te zien. De Amerikanen Eric Betzig en William Moerner en de Duitser Stefan Hell maakten het mogelijk.
De Amerikaan John O'Keefe en de Noren May-Britt en Edvard Moser ontdekten een geavanceerd navigatiesysteem in ons brein dat precies bijhoudt waar we ons bevinden, waar we vandaan komen en waar we heen gaan.
Dit jaar is het 2000 jaar geleden dat Romes eerste keizer, Augustus, stierf. De verjaardag wordt in Rome en elders herdacht, maar niet alle archeologische sites gelinkt aan de keizer worden met evenveel zorg behandeld.
Via een muts met elektroden kan een verlamde patiënt woorden spellen.
De eigenschappen van onze immuuncellen zijn veel sterker onderhevig aan omgevingsfactoren dan tot nu toe gedacht.
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.
Trekvogels worden nogal eens verfoeid als het om vogelgriep gaat. Nochtans brengen ze het virus waarschijnlijk niet bij ons binnen, maar lopen de vogels, in ieder geval de wilde eenden, het hier juist op.
Magnetische stimulatie geeft een waarheidsgetrouwer beeld over mogelijk herstel na een beroerte.
De diepere lagen van de oceaan zijn de voorbije tien jaar niet opgewarmd, terwijl de opwarming in de bovenste laag is onderschat.
De Amerikaan John O'Keefe en de Noren May-Britt en Edvard Moser hebben dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. De wetenschappers krijgen de prijs voor hun ontdekking van een soort intern gps-systeem in het brein.
De Belgische wetenschapper Olivier De Schutter onderzocht voor de Verenigde Naties zes jaar lang hoe we de honger de wereld uit kunnen helpen.
Natuurkundigen van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een manier bedacht om energierijke deeltjes uit de ruimte te detecteren met behulp van een smartphone.