Artikels
Ga groen
Vlaamse uitvaartondernemers vragen om een wettelijk kader voor biocrematie, waarbij het lichaam in vloeistof wordt opgelost. Die techniek zou ecologisch verantwoorder zijn dan de huidige methodes. Hoe gaat een en ander in zijn werk?
Hiv-pandemie begon in Belgisch-Congo
De verspreiding van hiv wereldwijd heeft vrijwel zeker haar oorsprong in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Congo.
‘Gezicht’ van de maan is deels vulkanisch
Gegevens die zijn verzameld door twee NASA-maansondes wijzen erop dat het ‘gezicht’ van de maan een vulkanische oorsprong heeft.
Genoom bepaalt bonte vlindervleugels
Of een monarchvlinder migreert dan wel het hele jaar door op dezelfde plaats blijft, is genetisch bepaald. Ook de veelkleurige pigmentatie zit in de genen.
Combinatie psychotherapie en antidepressiva is effectiever
Het beste worden psychotherapie en antidepressiva gecombineerd, zo luidt het nieuwe advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
Leuvense meester-brouwers serveren 170 jaar oud biertje
Bierexperts van de KU Leuven hebben het recept van een bier uit de jaren 1840 achterhaald en het bier vervolgens gereconstrueerd. Het eindresultaat zal binnenkort ook verkocht worden.
Indringers in de Middellandse Zee
In de Middellandse Zee hebben zich bijna duizend exotische soorten vissen, kreeftachtigen en algen gevestigd.
Radar-raadsel in Titan-meer
Planeetonderzoekers hebben een mysterieuze structuur ontdekt in Ligeia Mare, een van de grote methaanmeren op de Saturnusmaan Titan.
Een op de drie Belgen heeft psychische problemen
Angststoornissen, depressie en slaapproblemen nemen toe.
Zoektocht naar vermiste Boeing brengt zeebodem in kaart
Alvorens wetenschappers de Indische Oceaan kunnen afzoeken naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, moeten ze eerst een groot gebied van de oceaanbodem in kaart brengen. Op die manier ontdekten ze talloze voorheen onbekende onderzeese bergen.
Nieuwe genen voor epilepsie ontdekt
Genetisch onderzoek bij kinderen met ernstige epilepsie brengt nieuwe oorzaken van de ziekte aan het licht.
Aards water is ouder dan de zon
Een groot deel van het water in ons zonnestelsel is afkomstig van ijs dat vóór de geboorte van de zon is ontstaan.
Wakker worden op de operatietafel
Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie. Hoe kunnen anesthesisten dat aantal naar beneden schroeven?
Eerste mensen eerder in Centraal-Europa dan gedacht
De eerste moderne mensen kwamen naar alle waarschijnlijkheid tussen 50.000 en 40.000 jaar geleden in Europa aan, waar ze de inheemse bevolking van neanderthalers begonnen te verdringen.
Vloeibare metalen vormen superbatterij
Een batterij met vloeibaar lithium en lood kan grote hoeveelheden elektriciteit opslaan, zelfs genoeg om aan ons elektriciteitsnetwerk te koppelen.
Angst remt invloed klimaatverandering
Insecten blijken bij hogere temperaturen meer te eten en sneller te groeien.
Hagedis neemt de boot
Scheepvaart is bepalend voor de biodiversiteit op eilanden.