Als het kind maar een naam heeft
Dat we geuren zo moeilijk kunnen benoemen, komt gewoon omdat we er geen woorden voor hebben.
Dat we geuren zo moeilijk kunnen benoemen, komt gewoon omdat we er geen woorden voor hebben.
Een nier van een oude donor werkt even goed en even lang als een nier van een jonge donor. Oudere nieren hebben zelfs bijkomende voordelen.
Fossielen die gevonden werden in het Vlaams-Brabantse Dormaal bieden nieuwe inzichten in de evolutie van vleesetende zoogdieren zoals honden en katten, maar ook leeuwen, beren en zeehonden.
Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?
Sterrenkundigen hebben een bizarre drievoudige ster ontdekt.
Terwijl het debat over de hoge publicatiedruk bij wetenschappers losbarstte, kreeg de ‘trage’ theoreticus François Englert de Nobelprijs Natuurkunde.
Dat een skihelm levens redt, staat volgens artsen buiten kijf. Maar de bescherming heeft zijn grenzen.
Het magnetisch veld van de zon heeft zich deze week volledig omgekeerd. De noordpool van de zon is nu de zuidpool en andersom.
Een operatie ter behandeling van een gescheurde meniscus is mogelijk een overbodige ingreep.
MRSA, Pseudomonas aeruginosa, CRE, Clostridium difficile… het lijstje van ziekenhuisbacteriën wordt elk jaar langer. Omdat er nauwelijks nieuwe antibiotica worden ontwikkeld, vormen ze een tikkende tijdbom onder de volksgezondheid. Quo vadis, antibiotica?
Bubbelfysicus Gerard Liger-Belair bestudeert hoe champagne het smaakvolst geserveerd wordt. Hij leerde ons al dat grote flessen betere champagne schenken en dat je champagneglazen met de hand droogt. Een overzicht champagnewetenschap.
Onderzoekers zijn er al in geslaagd de morele keuzes van proefpersonen te manipuleren met behulp van bepaalde signaalstoffen. Een vorm van doping om een beter, ethischer mens te worden – is dat een goede zaak of kleven er ook bezwaren aan?
Elektroshoktherapie kan specifieke herinneringen verstoren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 42 mensen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Vakblad Science noemt kankerimmunotherapie de belangrijkste wetenschappelijke doorbraak van 2013.
Een genmutatie in de oxytocinereceptor is deels verantwoordelijk voor gezichtsblindheid.
De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing heeft alsnog postuum eerherstel gekregen. In 1952 werd hij veroordeeld tot chemische castratie voor zijn homoseksualiteit.
Door de volledige genetische code van bevruchte eicelletjes in kaart te brengen, kan het succes van IVF stijgen van 30 procent naar 60 en meer.
NASA maakte een reconstructie van hoe de astronauten van Apollo 8 45 jaar geleden de aarde zagen opkomen terwijl ze rond de maan cirkelden.