Heelal uiterst nauwkeurig opgemeten
Astronomen zijn erin geslaagd om de afstanden van sterrenstelsels tot op meer dan zes miljard lichtjaar van de aarde met een nauwkeurigheid van één procent te meten.
Astronomen zijn erin geslaagd om de afstanden van sterrenstelsels tot op meer dan zes miljard lichtjaar van de aarde met een nauwkeurigheid van één procent te meten.
Een scheepswrak voor de kust van Nieuw-Zeeland is mogelijk een Nederlands schip uit de vroege 18e eeuw.
In januari 814, precies 1200 jaar geleden, stierf de legendarische middeleeuwse vorst Karel de Grote. Op diverse plaatsen in Europa wordt de ‘vader van Europa’ daarom dit jaar herdacht.
Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.
Amerikaanse wetenschappers hebben een molecule geïdentificeerd die tijdens lichaamsbeweging in de spieren wordt geproduceerd en vetverbranding stimuleert.
Een groep jager-verzamelaars had gaatjes in de tanden door veel noten te eten. Dat stelden wetenschappers vast bij fossiele resten van 15.000 jaar oud.
Kinderen met een laag zelfbeeld kan je beter niet te veel prijzen.
Er is weinig nodig om een supervulkaan te doen uitbarsten. Voldoende verschil in dichtheid tussen magma en omgeving volstaat, blijkt uit Zwitsers onderzoek.
Afrikaanse jagers-verzamelaars blijken op dezelfde manier gebieden te verkennen als haaien, bijen of mosselen. En ook als je een pretpark bezoekt, volg je een vergelijkbaar bewegingspatroon.
Dat we geuren zo moeilijk kunnen benoemen, komt gewoon omdat we er geen woorden voor hebben.
Een nier van een oude donor werkt even goed en even lang als een nier van een jonge donor. Oudere nieren hebben zelfs bijkomende voordelen.
Fossielen die gevonden werden in het Vlaams-Brabantse Dormaal bieden nieuwe inzichten in de evolutie van vleesetende zoogdieren zoals honden en katten, maar ook leeuwen, beren en zeehonden.
Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?
Sterrenkundigen hebben een bizarre drievoudige ster ontdekt.
Terwijl het debat over de hoge publicatiedruk bij wetenschappers losbarstte, kreeg de ‘trage’ theoreticus François Englert de Nobelprijs Natuurkunde.
Dat een skihelm levens redt, staat volgens artsen buiten kijf. Maar de bescherming heeft zijn grenzen.
Het magnetisch veld van de zon heeft zich deze week volledig omgekeerd. De noordpool van de zon is nu de zuidpool en andersom.
Een operatie ter behandeling van een gescheurde meniscus is mogelijk een overbodige ingreep.