Blauwlichtfilters in brillen hebben weinig zin
Brillenglazen die blauw licht filteren maken geen verschil voor vermoeide ogen en slaapkwaliteit.
Brillenglazen die blauw licht filteren maken geen verschil voor vermoeide ogen en slaapkwaliteit.
We gaan even terug naar het Antwerpen van 1564, wanneer de Meirbrug geen drukke oversteekplaats was voor shoppende mensen, maar een plaats waar de terechtstellingen werden uitgevoerd.
Het dagboek van Anne Frank is wereldbekend, maar toont niet hoe joden in het prille nazi-Duitsland dagelijks op straat en thuis overleefden. De stiekem geschreven dagboeken die ik bestudeerde, tonen dat subtiel verzet onder een totalitair regime tóch mogelijk was.
In de media getuigen de laatste tijd heel wat vrouwen over hun keuze om te stoppen met hormonale anticonceptie. Ze stappen vaak over naar onbetrouwbare methodes als periodieke onthouding en menstruatie-apps. Een betrouwbare, hormoonvrije methode is het koperspiraaltje. Daarover doen heel wat beweringen de ronde. Wat is waar en wat niet?
Nog geen speldenkop groot zijn ze maar, de mini-levers die ik kweek. Dankzij een draagstructuur van gelatine met een suiker bootsen ze de leverfuncties beter na dan ooit. Gebruiken we in de toekomst deze mini-levertjes om het orgaantekort weg te werken?
Veel mensen willen helpen bij het herstel van beschadigde of verdwenen bossen. Maar welke projecten dragen ook echt bij aan de opslag van koolstof, de bescherming van de biodiversiteit en de levenskwaliteit van de lokale bevolking, en welke maken de problemen erger? We vroegen het aan tal van betrokkenen in Tanzania, Kenia en Oeganda. Wie een project wil starten of steunen, legden die uit, moet zich de volgende zeven vragen stellen.
Kweekvlees heeft de menukaart van Singapore en de Verenigde Staten al bereikt. De opmars van deze nieuwe generatie vleesproducten roept intrigerende vragen op: Wat betekent dit voor de toekomst van ons voedsel? Welke socio-economische implicaties kunnen we verwachten? En is de wetenschap, de industrie en de regelgeving voorbereid op deze ongekende verandering?
Wederzijdse instemming, relaties, diversiteit: het zijn thema’s die heel wat jongeren bezighouden. Maar komen ze ook voldoende aan bod in de lessen seksuele en relationele vorming op school? Of ligt de nadruk nog steeds op het biologische?
Kromme rug, bleke schubben. Op amper vier maanden lijkt de killivis zo oud als een tachtigjarige mens, ook in het brein. Wij vonden een manier om het visbrein te verjongen. Dat biedt perspectief voor mensen.
Drugs, alcohol, geneesmiddelen. Dagelijks duik ik in de riool om met nieuwe en verbeterde analytische technieken deze stoffen te meten. Zo jammer dat beleidsmakers mijn meetresultaten alleen maar voor COVID-19 toepassen.
‘Koffie staat erom bekend een positieve impact te hebben op een kanker in het bijzonder, namelijk leverkanker’, stelt de Nederlandse voedingsexperte Ellen Kampman in Het Laatste Nieuws. ‘De kans op leverkanker daalt met 45 procent als je minimaal drie kopjes per dag drinkt.’ Klopt dat wel?
Sterrenstelsels zoals onze eigen Melkweg komen verrassend veel voor in het jonge heelal, blijkt uit internationaal onderzoek. De ontdekking stelt ons huidige begrip bij over hoe het heelal evolueert.
Vissen worden kleiner van gestalte door menselijk handelen. Dezelfde trend lijkt zich ook bij andere organismen af te tekenen, zij het een stuk minder duidelijk.
Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht. De toekomst is aan de elektrische auto. Maar zijn de batterijen in die auto’s wel ecologisch en ethisch verantwoord? Wat zit er eigenlijk in? Aan welke verbeteringen werken wetenschappers? En: hoe kun je zelf de levensduur van je batterij rekken? Eos-redacteur Ilse Boeren geeft uitleg en tips in deze aflevering van de podcast Vraag het Aan.
In deze aflevering lezen we mee in de kroniek van Jan de Pottre, die in 1554 op de Grote Markt in Brussel de gruwelijke executie zag van Jan Pannant. Was deze straf en deze manier van terechtstellen gebruikelijk?
Driekwart van de Europese hommelsoorten kan in de komende halve eeuw bedreigd worden. Dat schrijven Belgische wetenschappers in het vakblad Nature.
Quizvraag: in 1945 slaagden de Amerikanen erin met de bommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki de Tweede Wereldoorlog te beëindigen. Maar welke technologie stelde de geallieerden in staat de oorlog te winnen?
Op korte termijn kunnen de huidige lithiumionaccu’s nog flink verbeteren. Ondertussen is het uitkijken naar vastestofbatterijen, die brandveiliger, goedkoper én duurzamer zijn.