Niet altijd link tussen darm- en gewrichtsontsteking, blijkt uit nieuw onderzoek
Darmbacteriën zijn niet altijd betrokken bij de ontwikkeling van gewrichtsontsteking.
Darmbacteriën zijn niet altijd betrokken bij de ontwikkeling van gewrichtsontsteking.
Het geluk dat hij had toen hij als jonge Argentijn in Nederland aan de slag kon, gunt astronoom Mariano Méndez anderen ook. Al bijna twintig jaar organiseert hij workshops waar sterrenkundigen en ruimteonderzoekers uit armere landen hun kennis en vaardigheden kunnen bijspijkeren. Voor sommige deelnemers is het een springplank naar een carrière in het buitenland, anderen helpen in hun thuisland hun discipline verder uit te bouwen.
Iemand laten meekijken naar wat je tikt, is geen goed idee. Maar dat het geluid van je toetsenbord je belangrijkste wachtwoorden en gevoelige informatie kan verraden, dat is toch onverwacht.
Ian Wilmut is overleden op 79-jarige leeftijd. Dat maakte de universiteit van Edinburgh, waaraan de embryoloog verbonden was, maandag bekend. Wilmut slaagde er als eerste in om een volwassen zoogdier te klonen.
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen. Deel 10: Twijfels en misverstanden.
Radbraken, levend verbranden, onthoofden... op de Grote Markt in Brussel en de Meir in Antwerpen vonden in de zestiende eeuw verschrikkelijke executies plaats. Enkele toeschouwers beschreven de terechtstellingen in een dagboek. Historica Isabel Casteels bestudeerde die kronieken en vertelt erover in deze driedelige podcastreeks. Een kleine tijdreis, tot op het schavot.
Een goede gezondheidszorg staat of valt met heldere communicatie tussen patiënt en zorgverlener. De taalvaardigheid van de betrokkenen is daarbij een belangrijke sleutel. Toch kan ook het investeren in diversiteit, in (een opleiding voor) anderstalige artsen bijdragen aan een meer kwaliteitsvolle en duurzame zorg.
Achteruitlopen of wandelen zou volgens een Nederlandse website onder meer goed zijn voor je lichaam, slaap en geheugen. Klopt dat?
Marlies Gillis (KU Leuven) ziet op basis van hersenactiviteit of mensen taal enkel horen of effectief begrijpen. Haar onderzoek biedt uitzicht op betere gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.
Ignace De Decker (UGent), die onderzoek doet naar manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. In een online poll kreeg hij veertig procent van de ruim tweeduizend stemmen achter zijn naam.
Het sterrenstelsel staat zo ver weg, dat zijn licht er meer dan 11 miljard jaar over heeft gedaan om ons te bereiken.
Voor de gewone sterveling lijkt kwantumfysica onvatbaar ingewikkeld. De wetenschap heeft een eigen taal en eigen principes, die allemaal worstelen met onze intuïtie. Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen? Kwantumfysicus Frank Verstraete vindt van niet. Hij is er zeker van dat iedereen een paar kwantumprincipes kan begrijpen, en dat je daar ook gewoon van kunt genieten, net zoals je van klassieke muziek kunt genieten, zonder echt te weten hoe ze is ontstaan.
Op sociale media wordt reclame gemaakt voor zogenaamde hormonal home workouts. Die work-outs zouden hormonen, zoals testosteron, optimaal verhogen en daardoor betere resultaten opleveren dan andere work-outs. Klopt dat?
Nieuw onderzoek laat zien dat jonge contactsporters op amateurniveau mogelijk risico lopen op hersenschade. ‘Kopballen bij jongeren moeten we niet aanmoedigen.’
Reizen naar verre oorden heeft een onaangename bijwerking: je aanpassen aan een nieuwe tijdzone gaat vaak gepaard met een jetlag. Je voelt je vermoeid en hebt last van slaapproblemen en andere kwaaltjes. De oplossing daartegen ligt mogelijk in je maag.
Eind 2022 ging ik opnieuw met collega’s naar de Azoren om ons onderzoek verder te zetten over paling in een leefgebied vol watervallen en droogvallende stukken rivier. Dit keer wilden we weten of zeewaarts migrerende palingen de val van watervallen overleefden.
TikTok lijkt dokter Google stilaan van de troon te stoten. Dat is helaas geen vooruitgang. Zo circuleren er veel misverstanden over suiker en kanker. Arts en journalist Marleen Finoulst zet de feiten op een rij.
Mensen met alzheimer hebben vaak slaapproblemen. Die zijn niet louter een vroeg waarschuwingssignaal, maar ook een mogelijke katalysator van de ziekte. Leuvense onderzoekers vonden een methode om hun slaap te verbeteren.