Worden steken in de zij tijdens het sporten veroorzaakt door de milt?
Voor veel sporters, zeker hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de flank. Meestal is het een scherpe pijn, net onder je ribbenkast. Is de milt de boosdoener?
Voor veel sporters, zeker hardlopers, is het een bekend fenomeen: de steek in de flank. Meestal is het een scherpe pijn, net onder je ribbenkast. Is de milt de boosdoener?
Het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer heeft een probleem. Wezenlijke vooruitgang voor patiënten is er de afgelopen decennia niet geboekt. Hoe komt dat?
Over de heel bijzondere band tussen (groot)moeder en (klein)kind bij orka’s op het vlak van voeding en opvoeding was al een en ander bekend. Uit een nieuwe studie blijkt dat de vrouwtjesdieren hun eigen kroost ook zeer gericht fysieke bescherming bieden.
Een nieuw ontdekte witte dwerg lijkt twee ‘gezichten’ te hebben: de ene kant van de ster bestaat uit waterstof, de andere uit helium. Astronomen staan voor een raadsel.
Onderzoekers analyseren het DNA van oude kippen-, varkens- en koeienrassen. Daarin hopen ze de sleutel te vinden voor de bestrijding van moderne dierziektes.
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. Deel 3: gezonde voeding.
Een nieuwe, speculatieve theorie stelt dat het heelal niet 13,8 miljard jaar oud is, maar 26,7 miljard jaar – bijna twee keer zo oud dus.
In een artikel op VRTNWS over de schadelijkheid van een verfrissend pintje, doet huisarts Sophie Tobback een verrassende uitspraak: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ Klopt dat wel?
In welke mate kunnen vogels zich aanpassen aan het opwarmend klimaat? Een experiment bij koolmezen schets alvast geen rooskleurig beeld.
Plat, rond en met beleg- dat kan alleen maar een pizza zijn! Of niet? De tweeduizend jaar oude vondst uit Pompeï toont zeker iets anders.
Als het je niet lukt om in slaap te vallen, kan het helpen om uit bed te stappen en iets anders te gaan doen.
Scherpe metalen pinnen op gebouwen moeten vogels afschrikken of voorkomen dat ze er nesten bouwen. Rebelse eksters en kraaien lachen met die verjaagdrang: ze bouwen zelfs nesten met anti-vogel-pinnen.
Onze mond zit vol bacteriën, maar meestal hebben we daar geen last van. Waarom loopt het soms toch mis? Microbioloog Wannes Van Holm vertelt je alles over de microscopische vriendjes in je mond (en waarom je je tanden moet poetsen).
Wie de diagnose 'glioblastoma' krijgt, heeft gemiddeld slechts vijftien maanden meer te leven. "Deze vreselijke statistiek toont aan dat er nood is aan nieuwe behandelingsmogelijkheden", zegt VUB-onderzoekster Myrthe Mampay. Zij zoekt naar een nieuwe behandeling op basis van immunotherapie.
‘Het feit dat dieren geen gevoelens hebben, scheidt hen van ons’, dachten de Romeinen. Intussen evolueerden de inzichten danig. Wat is de huidige kennis over dierenwelzijn, op wie is het van toepassing en hoe kunnen we het meten?
Foetussen gebruiken een kopie van een gen dat ze van hun vader hebben geërfd om hun moeder te dwingen zoveel mogelijk voedingsstoffen af te geven tijdens de zwangerschap.
Wel twintig keer de ziekenhuistas in- en uitpakken. Setjes maken met rompertjes en sokjes. Het zijn typische verschijnselen van nesteldrang, die vaak piekt in de maand voorafgaand aan de bevalling. Maar waar komt dit gedrag vandaan?
Kan een korte interventie in je levensstijl de veroudering van je lichaam tegengaan? Een nieuwe studie aan de UGent onderzoekt dat, Eos-redacteur Els Verweire is een van de proefpersonen. In deze blog schrijft ze over haar ervaringen.